UPSC-sleutel – 30 mei 2023: weten over Evergreening of Loans, Mo Ghara-regeling, Insurgency en Ethanol Blending

0
45

Belangrijke onderwerpen en hun relevantie in het UPSC CSE-examen voor 30 mei 2023. Als u de UPSC-sleutel van 29 mei 2023 van de Indian Express hebt gemist, kunt u deze hier lezen

VOORPAGINA

Das waarschuwt banken voor het verbergen van stress, governance kwesties

Syllabus:

Vooronderzoek: Economische en sociale ontwikkeling – duurzame ontwikkeling, armoede, inclusie, Demografie, initiatieven uit de sociale sector, enz.

Hoofdonderzoek: Algemene studies III: Indiase economie en kwesties met betrekking tot planning, mobilisatie, middelen, groei, ontwikkeling en werkgelegenheid.

Belangrijkste punten om over na te denken:

< strong>• Wat is het lopende verhaal– De gouverneur van de Reserve Bank of India, Shaktikanta Das, uitte maandag zijn bezorgdheid over banken die te agressieve groeistrategieën toepassen en innovatieve methoden gebruiken om leningen te verlengen – een lening die op het punt staat in gebreke te blijven nieuw leven inblazen door meer leningen aan dezelfde lener te verstrekken. Das, die het bankbestuur toesprak, signaleerde corporate governance-kwesties en zei dat tijdens het toezichtproces bepaalde gevallen van het verbergen van de werkelijke status van gestresste leningen de RBI ter ore zijn gekomen.

• “ Banken hanteren te agressieve groeistrategieën en gebruiken innovatieve methoden om leningen groener te maken”-Wat heeft u begrepen in deze verklaring?

• Wat voor soort overdreven agressieve groeistrategieën en innovatieve methoden om leningen groener te maken?< /p>

• Wat wordt bedoeld met het permanent vergroenen van leningen?

• Corporate governance-kwesties bij banken – kunt u enkele van de problemen benadrukken?

Advertentie

• Ter informatie-Het proces van evergreening van leningen is doorgaans een tijdelijke oplossing voor een bank. Als een rekening NPA wordt, zijn banken verplicht hogere voorzieningen te treffen, wat hun winstgevendheid zal beïnvloeden. Om te voorkomen dat een lening als non-performing asset (NPA's) wordt geclassificeerd, passen banken evergreening toe. De waarschuwing van de RBI-gouverneur over het steeds groener maken van leningen komt wanneer de regering heeft gerekend op de oplossing van het dubbele balansprobleem van bedrijven met een te hoge schuldenlast en hoge bank-NPA's om hogere bbp-groei te katalyseren.

• Wat is een dubbele balanscrisis? in India?

• “Omdat Das stelt dat bedrijfsmodellen van banken robuust en voorzichtig moeten zijn, moeten bankbesturen specifieke aandacht besteden aan het asset liability management (ALM) bij banken,”-Comment

• Allereerst, wat is Asset Liability Management (ALM) bij banken?

Advertentie

• Waarom RBI sinds kort de bedrijfsmodellen van banken en financiële instellingen nauwlettend in de gaten houdt?

• Hoe corporate governance bij banken het potentieel kan hebben om een ​​zekere mate van volatiliteit in de bankensector te veroorzaken?

>

• Recente bankfaillissementen in de VS – weten tot in detail

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

📍RBI-gouverneur Shaktikanta Das waarschuwt tegen het steeds groener worden van leningen: zijn banken en bedrijven nog steeds windowdressing-leningen?

DE STAD

Kan burger niet dwingen te kiezen tussen recht op onderwijs en reproductieve autonomie: HC

Syllabus:

Vooronderzoek: Indiaas staatsbestel en bestuur-grondwet, politiek systeem, Panchayati Raj, openbaar beleid, rechtenkwesties, etc.

Advertentie

Hoofdexamen: Algemene studies II: kwesties met betrekking tot de ontwikkeling en het beheer van de sociale sector/diensten met betrekking tot gezondheid, onderwijs, personeelszaken.

Kernpunten om over na te denken:

• Wat is het lopende verhaal– Het verlenen van hulp aan een universiteitsstudent die zwangerschapsverlof werd geweigerd, heeft het Hooggerechtshof van Delhi gezegd dat burgers niet konden worden gedwongen te kiezen tussen hun recht op onderwijs en hun recht op reproductieve autonomie.

• Wat is precies het probleem?

• Wat heeft het Hooggerechtshof precies gezegd?

Advertentie

• Ter informatie-De HC hoorde het pleidooi van de studente om richting te vragen aan de University Grants Commission (UGC) om specifieke regels en voorschriften op te stellen voor de toekenning van zwangerschapsverlof voor postdoctorale en niet-gegradueerde cursussen. De vrouw had zich in december 2021 ingeschreven aan de Chaudhary Charan Singh University om een ​​reguliere M Ed-cursus van twee jaar te volgen. Ze diende een aanvraag voor zwangerschapsverlof in bij de betrokken decaan en rector magnificus van de universiteit. Op 28 februari werd haar verzoek afgewezen. Daarna benaderde ze de UGC. Toen ze geen antwoord kreeg, verplaatste ze de HC.

• “De burgers konden niet worden gedwongen te kiezen tussen hun recht op onderwijs en hun recht op reproductieve autonomie”-Analyse

< p>Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

Advertentie

📍Op het gebied van reproductieve rechten gaan de MTP- en draagmoederschapwetten van India niet ver genoeg

EXPRESS NETWORK

ISRO lanceert eerste van vijf navigatiesatellieten van de tweede generatie

Syllabus:

Voortentamen: Actuele gebeurtenissen van nationaal en internationaal belang.

Hoofdexamen: Algemene studies III: Ontwikkelingen in wetenschap en technologie en hun toepassingen en effecten in het dagelijks leven.

Belangrijkste punten om over na te denken:

• Wat is het lopende verhaal –De Indian Space Research Organization (ISRO) heeft maandagochtend met succes de eerste van de tweede generatie satellieten voor haar navigatieconstellatie gelanceerd. De satelliet van 2.232 kg, de zwaarste in de constellatie, werd gelanceerd door een Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV)-raket die om 10:42 uur van Sriharikota opsteeg. Elk van de zeven satellieten die zich momenteel in de constellatie van het Indiase regionale navigatiesatellietsysteem (IRNSS) bevinden, operationeel NavIC genoemd, wogen veel minder – ongeveer 1.425 kg – bij de lancering. Ze reden allemaal op het lichtere Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV), ISRO's werkpaardlanceringsraket.

• “Ik geloof echt dat de ondeugende jongen volledig getemd is”, waarom deze bijnaam gegeven aan het
draagraket?

• Wat is NavIC (Navigation with Indian Constellation)?

• Hoe verhoudt NavIC zich?

• Waarom promoot India NavIC?

• Wat is de betekenis van NavIC?

• Toepassingen van NavIC- In detail weten

• Wat zijn de problemen en uitdagingen in verband met NavIC?

• Welke andere navigatiesystemen over de hele wereld worden gebruikt?

• Wat is er nieuw in de tweede generatie NavIC-satelliet?

• Wat is de betekenis van de atoomklok aan boord van de NVS-01 payload?

• Hoe zit het met de leeftijd van de satellieten ?

• Welk praktisch doel heeft de NAvIC-constellatie voor gebruikers?

• Wat is het voordeel van een regionaal navigatiesysteem?

• Weet je-India is het enige land met een regionaal satellietnavigatiesysteem. Er zijn vier wereldwijde satellietnavigatiesystemen: het Amerikaanse GPS, het Russische GLONASS (GLObalnaya NAvigatsionnaya Sputnikovaya Sistema), het Europese Galileo en het Chinese Beidou. Japan heeft een systeem met vier satellieten dat GPS-signalen over het land kan versterken, vergelijkbaar met India's GAGAN (GPS Aided GEO Augmented Navigation). Eenmaal volledig operationeel – met grondstations buiten India voor een betere triangulatie van signalen – zullen NavIC open signalen tot op 5 meter nauwkeurig zijn en beperkte signalen zelfs nog nauwkeuriger. GPS-signalen zijn daarentegen nauwkeurig tot ongeveer 20 meter. Er wordt gewerkt aan het opzetten van grondstations in Japan, Frankrijk en Rusland, aldus ISRO-functionarissen. NavIC biedt dekking over de Indiase landmassa en tot een straal van 1.500 km eromheen. In deze regio zullen NavIC-signalen waarschijnlijk zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen beschikbaar zijn. In tegenstelling tot GPS gebruikt NavIC satellieten in een baan met een hoge geostationaire baan — de satellieten bewegen met een constante snelheid ten opzichte van de aarde, zodat ze altijd over hetzelfde gebied op aarde kijken. NavIC-signalen komen naar India in een hoek van 90 graden, waardoor ze gemakkelijker apparaten kunnen bereiken die zich zelfs in drukke gebieden, dichte bossen of bergen bevinden. GPS-signalen worden onder een hoek boven India ontvangen.

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

📍Wat is NavIC, India's inlandse alternatief voor het GPS-navigatiesysteem?

Odisha lanceert nieuw woonprogramma op basis van krediet voor de armen op het platteland

Syllabus:

Voortentamen: Economische en sociale ontwikkeling-duurzame ontwikkeling, armoede, integratie, demografie, initiatieven van de sociale sector, enz.

Hoofdexamen: Algemene studies II: welzijnsregelingen voor kwetsbare bevolkingsgroepen door het Centrum en Staten en de uitvoering van deze regelingen; mechanismen, wetten, instellingen en organen die zijn opgericht voor de bescherming en verbetering van deze kwetsbare delen.

Belangrijkste punten om over na te denken:

• Wat is het lopende verhaal-De door Naveen Patnaik geleide Odisha-regering kondigde maandag een nieuw initiatief aan, Mo Ghara (My Home) – een aan krediet gekoppeld huisvestingsprogramma voor de armen op het platteland in de staat met als doel alle kutcha-huizen om te vormen tot pucca-woningen – een belofte gedaan door de uitspraak Biju Janata Dal (BJD) in haar verkiezingsprogramma van 2019. De aankondiging, na een bijeenkomst van het staatskabinet, markeerde de voltooiing van het vierde jaar van de vijfde ambtstermijn van de BJD-regering. De regeling zal ongeveer vier lakh-gezinnen ten goede komen. De aankondiging van de regeling een jaar voor de algemene verkiezingen van 2024 krijgt politieke betekenis, aangezien de door de BJP geleide NDA-regering in het centrum al ongeveer 9,5 lakh-huizen heeft goedgekeurd onder Pradhan Mantri Awas Yojana-Gramin (PMAY-G).

< p>• Wat is het Mo Ghara-schema?

• Mo Ghara-schema – Ken de kenmerken en componenten ervan

• Wie komt in aanmerking?

• Wie komt niet in aanmerking ?

• Ter informatie-Onder de Mo Ghara-regeling kan een begunstigde gebruik maken van een woninglening van maximaal Rs 3 lakh die in 10 jaar in eenvoudige termijnen kan worden terugbetaald, met uitzondering van een moratoriumperiode van een jaar. “De deelstaatregering zal kapitaalsubsidies vrijgeven op de leningrekening van de begunstigden na voltooiing van het huis”, zei hoofdsecretaris PK Jena. Er zullen vier platen met het geleende bedrag zijn. De tarieven van de subsidie ​​zijn Rs 30.000 voor een lening van Rs 1 lakh, Rs 45.000 voor Rs 1.5 lakh lening en Rs 60.000 voor een geleend bedrag van Rs 2 lakh en Rs 3 lakh. De subsidie ​​​​is Rs 10.000 meer voor platen voor degenen die behoren tot de SC/ST-categorie en voor mensen met een andere handicap. Een gezin dat in een kutcha-huis of een pucca-kamer met een betonnen dak verblijft, komt in aanmerking voor de lening onder de Mo Ghara-regeling. Gezinnen die geen gebruik hebben gemaakt van enige overheidshulp voor huisvesting of die in het verleden hulp hebben gehad van minder dan Rs 70.000 met een maandelijks inkomen van minder dan Rs 25.000, komen ook in aanmerking voor de regeling. Gezinnen met vierwielers of een lid in overheidsdienst of geïrrigeerd land van vijf hectare of meer komen niet in aanmerking voor de lening.

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:< /p>

📍Negen jaar Modi-regering: infrastructuur voor huisvesting, ministers van de Unie belichten belangrijke projecten

DE WERELD

China kondigt aan plan om tegen eind 2030 astronauten op de maan te laten landen

Syllabus:

Voortentamen: Actualiteiten van nationaal en internationaal belang.

Hoofdonderzoek: Algemene studies II: effect van beleid en politiek van ontwikkelde en ontwikkelingslanden op de belangen van India

< strong>Belangrijkste punten om over na te denken:

• Wat is het lopende verhaal-China heeft maandag plannen aangekondigd om tegen 2030 een bemande missie naar de maan te sturen voor wetenschappelijke verkenning van de maan, te midden van zijn steeds dieper wordende ruimterace met het Westen. De aankondiging werd gedaan door Lin Xiqiang, adjunct-directeur van de China Manned Space Agency (CMSA), terwijl China zich voorbereidt om dinsdag een derde set astronauten naar zijn ruimtestation te sturen.

• Wat is China's bemande ruimtestation? missie naar de maan genaamd?

• China werkt aan de ambitieuze Chang’e-6 en Chang’e-7 missies – Wat zijn deze missies?

• Hoe verschillen de missies Chang'e-6 en Chang'e-7 van elkaar?

• Wat is de race om de ruimte?

• Ter informatie-De bemande maanmissie van China kwam toen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen 2025 een tweede bemande missie naar de maan wil sturen om de zuidpool te verkennen op zoek naar bevroren water. De Indian Space Research Organization (ISRO) van haar kant heeft plannen aangekondigd om haar ambitieuze Chandrayaan-3-missie te lanceren, gericht op het demonstreren van kritieke technologieën om het ruimtevaartuig op de zuidpool te laten landen. De Chandrayaan-3-missie heeft wetenschappelijke instrumenten aan boord om de thermofysische eigenschappen van de regoliet van de maan, de seismiciteit van de maan, de plasma-omgeving van het maanoppervlak en de elementaire samenstelling in de buurt van de landingsplaats te bestuderen. China lanceerde in het verleden met succes onbemande missies naar de maan, waaronder een rover. China heeft ook een rover naar Mars gestuurd.

• De ruimtewedloop tussen China en de VS, is dat juist?

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:< /strong>

📍China onthult plan om satellietsysteem voor ruimteverkenning te bouwen

UITGELEGD

Veel groepen, diepe breuklijnen: Geschiedenis van de opstand in Manipur

Syllabus:

Vooronderzoek: Huidig gebeurtenissen van nationaal en internationaal belang.

Hoofdonderzoek: 

• Algemene studies III: verbanden tussen ontwikkeling en verspreiding van extremisme en rol van externe staat en niet -statelijke actoren bij het creëren van uitdagingen voor de interne veiligheid

• Algemene studies III: rol van externe statelijke en niet-statelijke actoren bij het creëren van uitdagingen voor de interne veiligheid.

Kernpunten om over na te denken:

• Wat is het lopende verhaal? Te midden van nieuw geweld in Manipur vertelde eerste minister N Biren Singh de media dat 40 opstandelingen waren gedood door veiligheidstroepen. De Nationale Organisatie Kuki (KNO) heeft zijn beweringen weerlegd.

• Wat verstaat u onder 'Insurgency'?

• Waarom heet het 'Insurgency'?

< p>• Hoe verschilt Insurgency van Guerrilla-oorlogsvoering?

• Wat is het verschil tussen militant en opstandeling? Hoe strijdbaarheid verschilt van opstand?

• Ken je deze termen: terrorisme, opstand, oorlogvoering en burgeroorlog

• Wat zijn de wortels van de Kuki-opstand?

• Manipur heeft in de dwarsstromen van India's oudste opstandelingenbewegingen gezeten – waarom?

• Geschiedenis van het conflict in Manipur – weet het tot in detail

• De Indiase regering voerde in 1958 de Armed Forces Special Powers Act uit als reactie op de separatistische activiteiten van Naga, die aanvankelijk werd geïmplementeerd in Nagaland en delen van Manipur – Hoe deze staten reageerden?

• Wat verstaat u onder ' verstoord gebied'?

• Wat is het opschorting van de operaties?

• Wat zijn de voorwaarden van het SoO-pact?

• De Kuki-Zomi-opstandeling groepen-Ken tot in detail

• “De groepen opstandelingen zijn nauw verweven met het dagelijks leven in Manipur”-Commentaar

• Kaart Werk-Manipur en aangrenzende gebieden

• Waarom een ​​nieuwe ronde van geweld?

• Wat is de huidige status?

• Wat veroorzaakte precies het geweld in de staat?

• Wie zijn Kuki en Meitei?

• Welke zijn de belangrijkste gemeenschappen in Manipur?

• Ter informatie-De Meiteis zijn de grootste gemeenschap in Manipur. Er zijn 34 erkende stammen, die grofweg worden geclassificeerd als 'Any Kuki Tribes' en 'Any Naga Tribes'. De centrale vallei in de staat is goed voor ongeveer 10% van de landmassa van Manipur en is de thuisbasis van voornamelijk de Meitei en Meitei Pangals die ongeveer 64,6% van de bevolking van de staat vormen. De overige 90% van het geografische gebied van de staat bestaat uit heuvels rond de vallei, waar de erkende stammen wonen, die ongeveer 35,4% van de bevolking van de staat uitmaken.

• Sinds enige tijd zijn er twee parallelle en provocerende verhalen in de weergave van de geschiedenis van Manipur werden vanuit bepaalde hoeken gepusht. Wat zijn die twee parallelle en provocerende verhalen?•

• Wat was de richtlijn van het Hooggerechtshof van Manipur?

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

📍Uitgelegd: hoe groot is de dreiging van opstandelingen in Manipur?

US SCHULDENPLAFOND CRISIS: WAT IS DE DEAL BIDEN , MCCARTHY HEEFT GESLACHT

Syllabus:

Voortentamen: Actuele gebeurtenissen van nationaal en internationaal belang.< /p>

Hoofdexamen: Algemene studies II: Effect van beleid en politiek van ontwikkelde en ontwikkelingslanden op de belangen van India, Indiase diaspora.

Belangrijkste punten om over na te denken:

• Wat is het lopende verhaal-Dagen voor de deadline voor het in gebreke blijven van de schulden van de Amerikaanse regering, bereikten president Joe Biden en de voorzitter van het Republikeinse Huis, Kevin McCarthy, overeenstemming over een deal die de crisis mogelijk kan voorkomen. De door de Democraten geleide Amerikaanse regering had in januari haar schuldenplafond bereikt – het bedrag dat ze wettelijk mag lenen voor haar uitgaven. Omdat er geen nieuw geld binnenkomt, had minister van Financiën Janet Yellen gewaarschuwd dat de fondsen in de eerste week van juni op zouden zijn en dat de regering dan haar financiële verplichtingen, zoals het betalen van salarissen en sociale cheques, niet zou nakomen. Na weken van gespannen gesprekken wordt de deal gezien als een doorbraak, hoewel er nog niets definitief is. Zowel Biden als McCarthy moeten de hardere facties in hun eigen partijen overtuigen voordat de deal door het Huis kan worden goedgekeurd.

• Wat zijn de belangrijkste conclusies uit de deal?

• Wat is het schuldenplafond?

• Ter informatie-Het schuldplafond, of schuldlimiet, is het totale bedrag dat de Amerikaanse overheid mag lenen om haar uitgaven te financieren, zoals het betalen van salarissen en sociale uitkeringen.
Momenteel ligt deze limiet op $ 31,4 biljoen. De Republikeinen, die een meerderheid in het Huis hebben, weigeren het aan de orde te stellen, tenzij de door de Democraten geleide regering instemt met hun eisen, waaronder een aanzienlijke bezuiniging. De schuldlimiet werd ingevoerd in 1917, toen de VS deelnamen aan de Eerste Wereldoorlog. Constitutioneel gezien controleert het Congres de portemonnee van de regering. Het schuldplafond werd ingevoerd om het voor de uitvoerende macht gemakkelijker te maken om te opereren zonder zich tot het Congres te hoeven wenden telkens wanneer het geld wilde uitgeven – het stelde de regering in staat om naar behoefte te lenen zolang het binnen de door het Congres goedgekeurde schuldlimiet bleef. Volgens de website van het ministerie van Financiën heeft het Congres sinds 1960 78 verschillende keren gehandeld om de definitie van de schuldlimiet permanent te verhogen, tijdelijk te verlengen of te herzien – 49 keer onder Republikeinse presidenten en 29 keer onder Democratische presidenten. De meest recente verhoging was in 2021.

• Wat gebeurt er als de regering in gebreke blijft?

• Wat willen de Republikeinen?

• Heeft Biden nog andere manier?

• Is er eerder iets soortgelijks gebeurd?

• Is er een alternatief?

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

📍Impasse over de schuldlimiet brengt harde praat, weinig actie als Joe Biden, wereldleiders kijken uit naar vooruitgang

📍Amerikaanse schulddeadline: wat gebeurt er als het schuldenplafond niet wordt verhoogd?< /p>

ECONOMIE

BPCL plant proeven om te zien of diesel verrijkt met ethanol een commercieel levensvatbaar voorstel kan zijn

Syllabus:

Voortentamen: Algemene onderwerpen over milieu-ecologie, biodiversiteit en klimaatverandering – waarvoor geen vakspecialisatie vereist is.

>

Hoofdexamen: Algemene studies III: behoud, milieuvervuiling en -degradatie, milieueffectbeoordeling.

Belangrijkste punten om over na te denken:

• Wat is het lopende verhaal-Bharat Petroleum Corporation (BPCL), eigendom van de raffinaderij en brandstofdetailhandelaar, is van plan binnenkort proeven uit te voeren met diesel verrijkt met ethanol door voertuigen op proefbasis op de gemengde brandstof te laten rijden, aldus hoge functionarissen van het bedrijf. BPCL is momenteel in gesprek met het Ministry of Petroleum and Natural Gas, Automotive Research Association of India (ARAI) en enkele autofabrikanten over de pilot, die de komende dagen zou kunnen worden afgerond.

• Wat is ethanol?

• Wat is ethanolmenging?

• Wat is de betekenis van ethanolmenging?

• Nationaal beleid inzake biobrandstof 2018-Ken de sleutel Kenmerken

• Welke wijzigingen zijn er tot nu toe aangebracht in het Nationaal Beleid inzake Biobrandstof 2018?

• Wat is de huidige mengstatus?

• Weet u dat-Als de proeven succesvol blijken te zijn en technische en commerciële haalbaarheid hebben aangetoond, kunnen ze de komende jaren de weg vrijmaken voor grootschalige bijmenging van ethanol in diesel. In tegenstelling tot benzine werd het bijmengen van ethanol in diesel tot voor kort niet serieus overwogen vanwege verschillen in de chemie van biobrandstof en diesel. Net als benzine is ethanol een Klasse A-product, terwijl diesel een Klasse B-product is. Het mengen van diesel met een Klasse A-product zoals ethanol veroorzaakt kloppen in de motor en wordt daarom als een optie gezien. BPCL heeft echter een bindmiddel of additief ontwikkeld dat een homogene vermenging van ethanol met diesel mogelijk maakt.

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

📍Ethanol mixdoel bereikt; natie, milieuwinst: PM

Lees ook

UPSC Essentials: Netspanningsantwoord oefenen – GS 1 (week 1)

UPSC wekelijkse actualiteitenquiz – 21 mei tot 27 mei 2023

UPSC-ethiek vereenvoudigd | Voice of Conscience — het concept

Het 360° UPSC-debat: het homohuwelijk in India – Urban Elite Concept of…

Neem voor vragen en feedback contact op met priya. shukla@indianexpress.com
De 
Indian Express UPSC Hub is nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal en blijf op de hoogte van de laatste updates.

 

 

 

© IE Online Media Services Pvt Ltd