Te midden van de uitputtingsslag tussen Uddhav en Shinde krijgen de onvrede van twee Senas-oogrivalen de overhand

0
42

De door Uddhav Thackeray geleide Shiv Sena (UBT) beweert dat een meerderheid van de mla's en parlementsleden van de door minister-president Eknath Shinde geleide Sena “willen terugkeren naar de schoot van de moederpartij” in de aanloop naar 2024. Lok Sabha en parlementsverkiezingen in Maharashtra en dat de “onrust” onder hen toenam.

Sena (UBT) parlementslid Vinayak Raut beweerde maandag dat “tweeëntwintig van de onze in totaal 40 MLA's die zich bij de Shinde-factie hadden aangesloten, zijn van plan terug te keren naar de Uddhav Sena. En 9 van onze 13 parlementsleden die samen met Shinde rebellen waren geworden, willen ook dit voorbeeld volgen.

Eerder hadden Uddhav en zijn verschillende collega's soortgelijke beweringen gedaan, door te zeggen dat degenen die de moederpartij verlieten “berouw” hadden over hun afvalligheid.

Lees ook | Devendra Fadnavis claimt 'enorme onrust' binnen Uddhav Sena: 'zal binnenkort in het openbaar verschijnen'

CM Shinde heeft claims als “wilde verbeelding” en “wishful thinking” van de Uddhav Sena afgewezen.

De minister van zijn factie, Deepak Kesarkar, zei: “Verschillende MLA's en parlementsleden die bij Uddhav Thackeray zijn gebleven, wachten eigenlijk op de juiste gelegenheid om van kant te wisselen. Ze zullen Uddhav Sena verlaten en zich vóór de verkiezingen van 2024 aansluiten bij de door Shinde geleide partij. Sena (UBT).”

Temidden van deze claims en tegenclaims blijft het punt dat er een gevoel van onbehagen heerst in de gelederen van Shinde Sena, waarbij de verschillende leiders, waaronder ministers, vaak klagen over het niet krijgen van hun rechten in de coalitieregering met de BJP. Een groeiend gevoel een “secundaire rol” te moeten spelen in hun regering is een veelgehoord refrein onder haar MLA's en parlementsleden.

Advertentie Mis het niet | Shinde Sena ziet uitbreiding, verwacht dat velen uit kamp Uddhav zich aansluiten

In juni 2022 had Shinde de vlag van opstand gehesen tegen de toen nog onverdeelde Sena, vergezeld door 40 van de in totaal 56 MLA's van de partij, wat leidde tot de ineenstorting van de door Uddhav geleide Maha Vikas Aghadi-regering. Dertien van de in totaal 19 partij-parlementsleden (waaronder één van Diu Daman) stapten ook over naar de Shinde-factie, waardoor het Uddhav-kamp slechts 16 MLA's en 7 parlementsleden achterliet.

In de aanloop naar de high-stakes 2024 verkiezingen, de machtsstrijd, gemarkeerd met leiders’ omschakelingen tussen de rivaliserende Senas voor dominantie en consolidatie zouden toenemen.

Senior BJP-leider en plaatsvervangend CM Devendra Fadnavis zei: “Er is enorme onrust binnen de Uddhav Thackeray-partij. Er zijn drie tot vier leiders die ervoor verantwoordelijk zijn.” Hoewel hij zijn claim niet uitwerkte, voegde hij eraan toe: 'De onrust zal uitmonden in meer schokkende gebeurtenissen. En het zal binnenkort in het openbaar zijn. Waarom zou ik nu spreken?

Advertentie

Waarnemers zijn van mening dat onzekerheid beide Sena-facties in haar greep zal blijven houden, terwijl Shinde noch Uddhav in een positie verkeren om in te staan ​​voor hun wetgevers’ beweegt.

In Political Pulse | Bestelling van SC Maharashtra: geen winnaars, maar winsten kunnen allemaal aan MVA-kant zijn

Officieel hebben de regerende coalitiepartners besloten om samen de komende Lok Sabha- en Assembly-peilingen te betwisten, waarbij alle MLA's en parlementsleden van de Shinde Sena erop gebrand zijn om de peilingen van hun kiesdistricten te betwisten. De zetelverdeling tussen de BJP en de Shinde Sena zou echter een lastige aangelegenheid worden, waarbij van beide bondgenoten wordt verwacht dat ze zware onderhandelingen en harde onderhandelingen zullen aangaan.

Shinde Sena-parlementslid Gajanan Kirtikar heeft de BJP al gewaarschuwd om hun steun niet als vanzelfsprekend te beschouwen, door te zeggen: “We willen onze aanspraken op 22 Lok Sabha-zetels inzetten en nemen geen genoegen met minder.” Het totale aantal Lok Sabha-stoelen in Maharashtra is 48.

Er is onvrede in een deel van de Shinde Sena sinds de Shinde-Fadnavis-regering de touwtjes in handen nam, aangezien slechts negen van haar MLA's ministeriële ligplaatsen konden krijgen. Zelfs enkele parlementsleden van Shinde Sena waren boos over de gang van zaken, waarbij een van hen, op voorwaarde van anonimiteit, zei: “We voelen ons gemachtigd om samen te werken met de door Modi geleide BJP.” Maar we hebben geen zeggenschap over de projecten of het zoeken naar hogere financiële toewijzingen voor onze kiesdistricten.

De leiding van de BJP heeft geprobeerd de strijd tussen Uddhav en Shinde te vermijden. Een hoge BJP-functionaris zei: “Waarom zouden we ons in hun gevecht mengen?” Onze zorg was om Uddhav Thackeray een lesje te leren. We maakten gebruik van onrust binnen de Thackeray-partij toen Shinde in ons voordeel in opstand kwam om de MVA-regering ten val te brengen. Ons werk was voltooid.”

Advertentie

De BJP heeft echter ook geprobeerd de Shinde Sena in staat te stellen de Uddhav Sena schaakmat te zetten. Staatshoofd BJP Chandrashekhar Bawankule zei: “We bereiden ons voor op alle 48 Lok Sabha- en 288 Assembly-stoelen… Ongeacht de kiesdistricten waar de kandidaten van de Shinde-factie strijden, zullen we ze onze steun verlenen om ze te helpen winnen van hun MVA-rivalen.”

Lees ook

Geweld in Manipur: Amit Shah verzekert onderzoek, vraagt ​​Kuki-groepen om vrede te bewaren…

Uitbreiding kabinet Punjab: een 'gigantische moordenaar' die Parkash Singh Badal versloeg, …

Newsmaker | Het enige Lok Sabha-parlementslid van het congres uit Maharashtra, Suresh Dhanork…

Newsmaker | Worstelaars' protest: van Ganga-banken, nog een Tikait op de voorgrond

De twee Sena's zijn doorgegaan met het inzetten van hun respectieve aanspraken op de erfenis van Sena-oprichter en Uddhav’s vader, Bal Thackeray. Om de oprichtingsdag van het feest op 19 juni te vieren, maken ze zich allebei op om hun krachtshows te houden.

© The Indian Express (P) Ltd