Statisk IP vs. Dynamisk IP: Vad är skillnaden?

0
54
Hannah Stryker/How-To Geek

Dynamiska IP-adresser tilldelas av din router och kan ändras medan statiska IP-adresser konfigureras manuellt och aldrig ändras. I de flesta fall är dynamisk IP-adressering helt tillräcklig. En statisk IP-adress är dock användbar om du vill komma åt ditt hemnätverk på distans.

Dynamiska IP-adresser ställs in automatiskt, men kan ändras varje gång din dator startar. Statiska IP-adresser behöver manuell konfiguration, men överlever alltid omstarter. Är det ena bättre än det andra?

Innehållsförteckning

Vad är en IP-adress?
IP version 4 och IP version 6
Interna IP-adresser
Vad är en dynamisk IP-adress?
Dynamiska IP-adresser kan ändras
Externa IP-adresser
Vad är en statisk IP-adress?
Statisk kontra dynamisk IP-adressering
Hur man ställer in en intern statisk IP-adress Adress
Så här får du en extern statisk IP-adress
Vanligtvis är dynamiskt allt du behöver

Vad är en IP-adress?

En IP-adress är en numerisk etikett som identifierar varje enhet i ett nätverk. Nätverksprotokoll använder adressen för varje enhet för att leverera nätverkstrafik till dem. Det vanligaste nätverksprotokollet är TCP/IP (överföringskontrollprotokoll/internetprotokoll). Det är här “IP” i “IP-adress” kommer från.

Varje IP-adress måste vara unik. När två enheter kommunicerar över ett nätverk överförs data av en enhet och tas emot av den andra. I en pågående tvåvägskonversation, upprepas detta fram och tillbaka mellan de två enheterna så länge de behöver kommunicera.

Datan är uppdelad i hanterbara bitar, så kallade paket, som skickas som en sekvens av korta överföringar. Varje paket är märkt med metadata. Metadata innehåller information som storleken på paketet, det totala antalet paket i överföringen och numret på paketet i sekvensen.

Detta gör att data kan rekonstrueras när de har tagits emot, och det gör det möjligt att identifiera saknade paket.

Naturligtvis måste varje paket märkas med IP-adressen för destinationsenheten så att nätverket switchar och routrar vet var de ska skickas. IP-adressen för den sändande enheten ingår också, så att den mottagande enheten vet vem den ska svara eller begära att saknade paket skickas om.

IP version 4 och IP version 6

< p>Det finns två IP-standarder som används. Den ena är den äldre och mycket vanligare IP-version 4 eller IPv4, och den andra är den nyare IP-version 6, eller IPv6.

IPv6 utformades för att övervinna problemet med att världen får slut på IPv4-adresser. När antalet anslutna enheter ökar minskar poolen av tillgängliga IPv4-adresser. IPv6-standarden ökar antalet möjliga adresser med en enorm storleksordning.

En IPv4-adress använder 32 bitar för att beskriva hela adressen, vilket ger 8 bitar till vart och ett av fyra siffror som kan variera från 0 till 255. IPv4 IP-adresser ser ut så här:

192.168.1.24

En IPv6-adress använder 128 bitar för att beskriva adressen, allokerar 16 bitar till vart och ett av 8 hexadecimala tal som kan variera från 0x0 till 0xFFFF (65535). En fullständig IPv6-adress ser ut så här:

fe80:0e85:0000:0000:0000:12a4:04e0:ff33

IPv6-adresser kan skrivas med inledande nollor borttagna.

fe80:e85:0: 0:0:12a4:4e0:ff33

En gång per adress kan en sekvens av på varandra följande nollor utelämnas.

fe80:e85::12a4:4e0:ff33

IPv4 är fortfarande det vanligaste formatet.

Interna IP-adresser

Alla nätverksanslutna enheter, oavsett om de använder en trådbunden anslutning eller Wi- Fi, har en IP-adress. Eftersom de används för att dirigera nätverkstrafik till rätt mottagarenheter måste de vara unika inom sina egna nätverk. Två (eller flera) enheter med samma IP-adress kommer att orsaka problem med misslyckade överföringar och förlorade paket.

RELATEDHur man använder ip-kommandot på Linux

Interna IP-adresser används för att identifiera enheter och för att dirigera nätverkstrafik i lokala nätverk. De är inte synliga för datorer i andra externa nätverk som internet.

När en dator i ett privat, lokalt nätverk vill ansluta till en fjärrdator, till exempel en webbserver, skickar den sin anslutningsbegäran till sin lokala router. Routern kommunicerar över internet på den lokala datorns vägnar. Den förmedlar dubbelriktad kommunikation mellan den lokala datorn med dess privata, interna IP-adress och fjärrservern.

Vad är en dynamisk IP-adress?

En dynamisk IP-adress är en som automatiskt tilldelas en enhet av en router. Datorer och bärbara datorer tillverkas inte med IP-adresser inbakade i dem. De måste få en IP-adress när de är anslutna till ett nätverk. På stora nätverk är detta en tråkig uppgift. Viss nätverkshårdvara som routrar har en standard-IP-adress på 192.168.1.1 så att de matchar vanliga privata nätverksinställningar, men dessa kan ändras om de inte matchar ditt nätverk.

RELATERATVad är en MAC-adress och hur fungerar den?

Det som däremot bränns in i varje nätverksenhet är en MAC-adress (media access control). MAC-adresser är unika globalt.

Nätverksroutrar har en lista över MAC-adresser och IP-adresser. De slår upp destinations-IP-adressen för varje paket, hittar MAC-adressen och skickar paketet till den hårdvaran.

Istället för att kräva att varje enhet manuellt konfigureras med en IP-adress, hanterar dynamisk IP-adressering processen att allokera IP-adresser till nätverksenheter. DHCP (dynamic host configuration protocol) gör denna automatisering möjlig.

I ett DHCP-aktiverat nätverk skickar en enhet som ansluter sig till nätverket en DHCPDISCOVER-signal ut i nätverket. DHCP-servern—på hemnätverk denna är vanligtvis inuti din router—svarar med ett DHCPOFFER-meddelande. Detta ger en IP-adress som enheten kan använda och annan information om nätverket.

Om enheten vill använda den IP-adressen skickar den en DHCPREQUEST-signal till DHCP-servern. DHCP-servern svarar med en DHCPACK-signal och verifierar IP-adressen och andra inställningar som enheten ska använda.

Dynamiska IP-adresser kan ändras

På det sättet får enheten automatiskt en IP-adress och all information den behöver för att ansluta till—och kommunicera över nätverket. Den får dock bara IP-adressen på ett leasingavtal. Den är inte tilldelad permanent. Om enheten vill behålla IP-adressen måste den med jämna mellanrum göra en begäran om att förnya hyresavtalet. Hyresperioden är en del av informationen som ingår i DHCPOFFER-meddelandet.

Vanligtvis finns det inga problem med att enheten omfördelas samma IP-adress. Men om en enhet är avstängd och inte kan göra en begäran om förnyelse av hyresavtalet innan hyresavtalet löper ut—för hemnätverk är hyresperioden ofta inställd på 12 timmar— IP-adressen är fri att tilldelas en annan enhet. Enheten som använde den IP-adressen tidigare får en annan IP-adress när den startas om.

Vi kan använda kommandot dhclient med alternativet -v (verbose) för att se en del av kommunikationen mellan din Linux dator och din DHCP-server.

sudo dhclient -v

Vi får veta MAC-adressen som datorn lyssnar och skickar vidare, och vi kan se DHCPREQUEST- och DHCPACK-meddelandena.< /p>

RELATERAT: Så här ändrar du din MAC-adress permanent på Linux

Externa IP-adresser

Nätverk som ansluter till internet har en IP-adress som tilldelats dem av deras ISP (Internet Service Provider), känd som en extern IP-adress. Det här är IP-adressen som nätverket visar för internet, så de kallas även offentliga IP-adresser.

RELATERATHur får du din offentliga IP-adress i ett Linux Bash-skript

Eftersom din router fungerar som en brygga mellan ditt privata nätverk och internet behöver den en intern IP-adress så att den är tillgänglig för enheter i ditt nätverk och en extern IP-adress så att den kan kommunicera med din ISP:s utrustning. All din internettrafik går via denna externa IP-adress.

Dina interna IP-adresser börjar sannolikt med 10, 172 eller 192. Externa IP-adresser kan använda (praktiskt sett) alla andra värden.

Last liknar funktionen hos en DHCP-lista i ditt privata nätverk, Internets DNS (Domain Name Service) översätter domännamn och webbadresser till IP-adresser och dirigerar internettrafik till rätt (externa) IP-adresser.

RELATERAT: < strong>De bästa DNS-servrarna för säker surfning

Vad är en statisk IP-adress?

En statisk IP-adress är en IP-adress som aldrig ändras och som inte påverkas av verktyg som DHCP. En enhet med statisk IP-adressering behåller sin IP-adress oavsett hur ofta den startas om eller hur länge den är offline.

Statisk kontra dynamisk IP-adressering

Det finns en uppenbar bekvämlighet med att använda DHCP för att automatiskt tilldela IP-adresser. Nackdelen med DHCP är leasing av IP-adresser. Du kan inte garantera att en dator—eller någon annan nätverksenhet—kommer att få samma IP-adress om den startas om efter att ha varit offline.

För det mesta spelar det ingen roll . Så länge dina enheter är anslutna och funktionsdugliga i nätverket och kan komma åt internet, är det vanligtvis allt vi behöver. Men ibland har du applikationer som behöver prata mellan datorer, eller enheter som en NAS (nätverksansluten lagring) eller mediacenter som fungerar bäst med fasta, statiska IP-adresser.

Det är helt acceptabelt, och ganska vanligt, att ett nätverk använder en blandning av DHCP och statisk IP-adressering. DHCP används för att förenkla allokeringen av IP-adresser till de flesta enheter, och statisk IP-adressering används för de speciella fallen.

Hur man ställer in en Intern statisk IP-adress

Att ställa in en statisk IP-adress i Ubuntu är ganska enkelt. Det första steget är att se till att du väljer och konfigurerar en IP-adress som inte redan används av en annan enhet. Du kan använda kommandot ping för att kontrollera det.

RELATEDHur man ställer in en statisk IP-adress i Ubuntu

När du har valt din IP-adress kan du använda kommandot ncmli con add för att lägga till en anslutning och kommandot nmcli con mod för att ställa in den på statisk IP-adressering. Vi har en detaljerad steg-för-steg-handledning som leder dig genom processen. Den täcker också en GUI-metod, om du föredrar att undvika kommandoraden.

Du kan använda statiska IP-adresser på datorer med Windows 10 och 11 också, och naturligtvis har vi vägledning för dig om det.

Om du använder behållare som Docker kan du tilldela statiska IP-adresser till dina containeriserade datorer.

RELATERAT: Hur man lägger till en statisk TCP/IP-väg till Windows-rutttabellen

Så här får du en extern statisk IP-adress

Utan en statisk extern IP-adress kan din routers externa IP-adress ändras om den startar om. I nästan alla fall spelar detta ingen roll. Men om du har egna tjänster som du behöver nå när du är ute och reser, är en extern statisk IP-adress ett måste.

Din externa IP-adress tillhandahålls av din internetleverantör, och de är de enda som kan ändra inställningarna på den. Mot en liten extra kostnad bör din internetleverantör kunna tilldela dig en extern statisk IP-adress.

Du kan använda en extern statisk IP-adress för att fjärråtkomst till din router och det privata nätverket bakom den, eftersom du& #8217;kommer alltid att veta vad din externa IP-adress är. Domännamn är lättare att komma ihåg och dela med andra. Du kan köpa ett domännamn och låta det peka på din externa statiska IP-adress.

Ett annat sätt att få samma effekt är att använda DDNS (Dynamic Domain Name System) routing. Med den här inställningen konfigurerar du din router att kontakta din DDNS-leverantör varje gång den startar eller får en ny extern IP-adress.

DDNS-leverantören uppdaterar domännamnsposten för din domän så att den pekar på den nya extern IP-adress. Alla anslutningsförfrågningar som kommer in i ditt domännamn dirigeras till din nuvarande externa IP-adress.

Vanligtvis är Dynamic All You Need

Om du inte har specialfall är dynamiska interna och externa IP-adresser allt som krävs. Så länge dina enheter har unika adresser—och DHCP tar hand om det åt dig—har du inget att oroa dig för.

Om du behöver garantera att en dator eller annat enhet på ditt lokala nätverk har alltid samma IP-adress, konfigurera den med en intern statisk IP-adress.

Om du behöver kunna fjärråtkomst till ditt nätverk, betala antingen din internetleverantör för en extern statisk IP-adress. , eller använd en DDNS-tjänst.

RELATERAT: Hur du enkelt kommer åt ditt hemnätverk var som helst

LÄS NÄSTA

  • › 10 Windows-textinmatningstrick du bör använda
  • › Samsung Galaxy S23 Ultra recension: Praktisk perfektion med en antydan till återhållsamhet
  • › Logitech’s nya MX-möss och tangentbord ser bra ut
  • › När är en bärbar dator (faktiskt) för varm?
  • › De bästa Google Pixel-fodral 2023
  • › Är dina gamla disketter fortfarande läsbara?