SC bekritiseert de trend om borgtocht te zoeken onder het mom van het aanvechten van de geldigheid van PMLA in witwaszaken

0
57

Het Hooggerechtshof veroordeelde dinsdag de trend dat verdachten in witwaszaken artikel 32-verzoekschriften gebruiken om een ​​dagvaarding aan te vechten of borgtocht te vragen onder het mom van het in twijfel trekken van de bepalingen van de Wet ter voorkoming van witwassen van geld (PMLA).

p>

Een vakantiebank van rechters Bela M Trivedi en Prashant Kumar Mishra zei dat het indienen van dergelijke verzoekschriften tegen een wet, en in het proces zoeken naar daaruit voortvloeiende maatregelen, neerkomt op het omzeilen van andere beschikbare rechtsmiddelen.

Lees ook | 'Als het om de vrijheid van een persoon gaat, kan niet worden uitgegaan van aannames': Delhi HC over het verlenen van borgtocht onder PMLA

“De rechtbank is genoodzaakt vast te stellen dat er ondanks het Vijay Madanlal-arrest een trend heerst in schriftelijke verzoekschriften die bij deze rechtbank zijn ingediend op grond van artikel 32 en die de grondwettelijke geldigheid van de secties 15 en 63 en andere bepalingen van de PMLA betwisten, die is uiteindelijk besloten, en zoek dan de daaruit voortvloeiende hulp. Deze vrijstellingen omzeilen andere fora die openstaan ​​voor de indieners,” zei de rechtbank.

De apex-rechtbank had in het Madanlal-arrest de bevoegdheden van het directoraat Handhaving bevestigd met betrekking tot arrestatie, beslaglegging op eigendommen die betrokken zijn bij het witwassen van geld, huiszoeking en inbeslagname onder de Wet ter voorkoming van witwassen .

Artikel 32 van de Grondwet geeft individuen het recht om zich tot het Hooggerechtshof te wenden als zij vinden dat hun fundamentele rechten zijn geschonden.

De waarnemingen van de apex-rechtbank kwamen tijdens het horen van een reeks verzoekschriften die waren ingediend door mensen die geconfronteerd worden met een onderzoek in de vermeende drankzwendelzaak in Chhattisgarh.

Solicitor General Tushar Mehta, die verscheen voor het Enforcement Directorate (ED), heeft ernstige bezwaren geuit over de handhaafbaarheid van de pleidooien.

Advertentie

De overheidsfunctionaris drong erop aan dat enkele opmerkingen van de rechtbank tegen dergelijke pleidooien in het bevel zouden worden opgenomen.

Mehta zei dat er een nieuwe trend is om een ​​petitie in te dienen die de grondwettigheid van een wet aanvecht en vervolgens een dwangbevel krijgt, wat in feite een anticiperende borgtocht is.

“Dit moet in geen geval worden afgeschaft. onzekere termen. Er worden mensen benaderd die in plaats van vervroegde borgtocht te vragen, de wetten van de wetgeving aanvechten. Er moet enige observatie zijn (in de volgorde),” zei de SG.

Advertentie

Aanvullende advocaat-generaal SV Raju herhaalde de inzending van Mehta en zei dat de praktijk van het benaderen van de hoogste rechtbank met dergelijke herhaalde pleidooien moet stoppen.

De opmerkingen van de wetsofficieren kwamen nadat senior advocaat Abhishek Singhvi verscheen. voor een van de indieners, verzocht om toestemming om het pleidooi met vrijheid in te trekken om de hoge rechtbank om borgtocht te verzoeken.

De rechtbank merkte op dat de apex-rechtbank een alternatief forum aan het worden is. In plaats van naar het hooggerechtshof te gaan en daar de bepalingen van de wet aan te vechten, vochten de verdachten de dagvaarding aan bij het Hooggerechtshof, zei het.

Lees ook

Wrestlers' protest: Trust politieonderzoek, zegt Anurag Thakur; Tikait roept …

Paneel led door ex-HC-rechter om geweld in Manipur te onderzoeken, vredescomité moet…

'Hallo, meneer Modi': Rahul Gandhi grapt, zegt 'neem aan dat mijn telefoon wordt afgeluisterd'

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/Union-Home-Minister-Amit-Shah-visits-a-Meitei-relief-camp-in-Imphal-on-Wednesday.-PTI.jpg ?resize=450,250" />

Geweld in Manipur: Amit Shah bezoekt opvangkampen Meitei en Kuki, verzekert…

“Het soort praktijken dat hier in deze rechtbank gaande is, is zeer verontrustend, ” merkte rechter Trivedi op.