Saptarishi-standbeeld stort in: regering vecht tegen beschuldigingen van corruptie, beeldhouwer verdedigt zijn ontwerp

0
46

De regering van Madhya Pradesh verzette zich tegen beschuldigingen van corruptie in de Mahakal Lok-corridor waar Saptarishi-beelden instortten en schade opliepen als gevolg van windvlagen op het Mahakaleshwar-tempelterrein in de stad Ujjain, zelfs toen haar hoofdarchitect en beeldhouwer verdedigde het gebruik van Fibre Reinforced Plastic (FPR) om de beelden te maken.

Zes van de zeven idolen van ‘Saptarishis’ geïnstalleerd in de Mahakal Lok-gang, ontwikkeld op het Mahakaleshwar-tempelterrein, stortte in en liep schade op door windvlagen. Premier Narendra Modi heeft in oktober vorig jaar de eerste fase van het Mahakal Lok-corridorproject ingehuldigd, dat nu verstrikt is geraakt in politieke controverse nadat een onderzoeksteam bestaande uit voormalig Chief Minister Kamal Nath dinsdag het gebouw bezocht en beschuldigingen van corruptie tegen de Overheid.

De Congrespartij had de regering er al van beschuldigd materiaal van ondermaatse kwaliteit te gebruiken om de beelden te bouwen.< /p>

De hoofdarchitect van het Mahakal-project, Krishna Murari Sharma, vertelde aan The Indian Express: In heel India worden beelden gemaakt met FRP. Het helpt bij het sterk verlagen van de kosten. Ook voor het maken van stenen, bronzen of koperen sculpturen heb je uiterst geschoolde arbeidskrachten nodig. We hadden alle technische controles uitgevoerd tijdens de uitvoering van het project,” zei Sharma.

De hoofdbeeldhouwer van het project, Vijay Podwal, werkte 3 jaar in het project en staat achter zijn werk en het gebruik van FRP om de beelden te maken.

“Naarmate de technologie voortschrijdt, moeten we het meest geavanceerde materiaal gebruiken. FRP wordt ook gebruikt in hightech industrieën zoals de luchtvaartindustrie. Het materiaal is lichtgewicht. Het kan gemakkelijk worden verplaatst en is duurzaam in vergelijking met metaal en hout, die na verloop van tijd door regenval beginnen te verslechteren. Als we stenen sculpturen zouden hebben gemaakt, zou het ons meer dan een decennium hebben gekost tegen een prijs die vijf keer hoger was dan het budget, & #8221; Podwal vertelde het aan The Indian Express.

Hij zei dat de sculpturen, die meestal zittende sculpturen waren, “voldoende zelfstabiliteit hadden om hoge windsnelheden te weerstaan.

Advertentie

“Dit waren beelden in zittende vorm. Zelfs delicate beelden zoals een dansend beeld gebruiken we FPR-materiaal en zijn voldoende bestand tegen hoge windsnelheden. Ik denk dat aangezien deze beelden op een gefabriceerd voetstuk werden geplaatst, de wind in de opening tussen het beeld en het voetstuk ging om het beeld omver te werpen. We wachten op het formele rapport om erachter te komen wat er is gebeurd,” Zei Podwal.

Minister van Stedelijke Ontwikkeling en Volkshuisvesting, Bhupendra Singh hield een persconferentie waar hij beweerde dat kunstwerken, installatie van de sculptuur en andere technische aspecten met betrekking tot het Mahakal Lok-project werden uitgevoerd tijdens het congresregime.

“Er is hier geen corruptie. Het congres doet vuile politiek. Ze hebben geen enkel bewijs van corruptie gegeven. De BJP beweert dat als het congres beschuldigingen van corruptie uit, dit project twee keer onder hen stond en ze accepteren dat ze corruptie hebben bedreven. We hebben eerlijk en met hoge normen gewerkt. Kwets de religieuze gevoelens van de mensen niet, dit is hun (congres) karakter geweest. Als ze bewijs hebben van corruptie, laat het dan aan de mensen zien of bied je excuses aan,” Singh zei.

De minister zei dat er meer dan honderd Fibre Reinforced Plastic (FRP) beelden zijn gemaakt voor een bedrag van Rs 7,5 crore en dat er kunstwerken op zijn gemaakt “alleen mogelijk op dergelijke beelden” en noemde de voorbeelden van Kingdom of Dreams in Gurgaon, Haryana, de Akshardham-tempel in Delhi en andere projecten waar FRP-beelden werden gebruikt.

Advertentie

Het Mahakal Lok-project is genomen gezien de religieuze betekenis die het in Ujjain heeft. Het werk is uitgevoerd in hoge normen – de kunst is alleen mogelijk op deze beelden. Het kost veel tijd aan beelden van ander materiaal en zelfs dan kun je die kunst niet maken. Het bureau dat dit heeft gemaakt heeft een contract van drie jaar en zij zullen de beelden vervangen. De commissaris (Ujjain) heeft ook het rapport gegeven dat als gevolg van hoge windsnelheden verschillende gebouwen en bomen in het gebied waren omgevallen,” Zei Singh.

De woordvoerder van het Congres, KK Mishra, die deel uitmaakte van het onderzoeksteam dat dinsdag het gebied bezocht, heeft opgeroepen tot het aftreden van Singh, omdat het “een tijdverdrijf van de regering om de schuld van haar grote zonden bij het Congres te leggen.

“Het zou beter zijn geweest als hij als minister van Stedelijk Bestuur en Ontwikkeling deze historische corruptie met moraliteit en verantwoordelijkheid had aanvaard en ontslag had genomen totdat het is onderzocht”, zei hij. Zei Mishra.

Slechts een week na de inhuldiging door de premier benaderde het congres van Ujjain, MLA Mahesh Parmar, de Madhya Pradesh Lokayukta wegens vermeende financiële onregelmatigheden bij de bouw, waarna mededelingen werden gedaan aan 15 ambtenaren.

Ujjain's Congress MLA Mahesh Parmar zei: “Ik had een klacht ingediend bij de Lokayukta en er werden mededelingen gedaan. Maar daarna gebeurde er in die zaak niet veel, als er een onderzoek was ingesteld op basis van mijn klacht, dan zouden vandaag de ambtenaren die betrokken zijn bij deze corruptie zijn onderzocht. Bhagwan Mahakal zal deze zondaars niet vergeven, er zal gerechtigheid over hen worden gebracht.

Advertentie

De stadsambtenaren van Ujjain hebben gezegd dat aangezien het project zich in de beginfase van de vijfjarige aansprakelijkheidsperiode voor gebreken bevond, de het bedrijf dat ze heeft gemaakt en geïnstalleerd, zal ze op zijn vroegst vervangen.

 

 

 

De gang, naar verluidt een van de langste van het land, doorkruist het oude Rudrasagar-meer dat nieuw leven is ingeblazen als onderdeel van het herontwikkelingsproject rond de Mahakaleshwar-tempel, een van de 12 &#8216 ;jyotirlingas’ in het land.

Lees ook

Worstelaars' protest: Trust politieonderzoek, zegt Anurag Thakur; Tikait roept …

Paneel led door ex-HC-rechter om geweld in Manipur te onderzoeken, vredescomité moet…

'Hallo, meneer Modi': Rahul Gandhi grapt, zegt 'neem aan dat mijn telefoon wordt afgeluisterd'

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/Union-Home-Minister-Amit-Shah-visits-a-Meitei-relief-camp-in-Imphal-on-Wednesday.-PTI.jpg ?resize=450,250" />

Geweld in Manipur: Amit Shah bezoekt opvangkampen Meitei en Kuki, verzekert …Advertentie

De gang is meer dan 900 meter lang en heeft ongeveer 108 esthetisch versierde pilaren gemaakt van ingewikkeld -gebeeldhouwde zandstenen die de Anand Tandav Swaroop (een vorm van dans van Lord Shiva) uitbeelden, 200 beelden en muurschilderingen van Lord Shiva en de godin Shakti.

 

© The Indian Express (P) Ltd