Premier Pushpa Kamal Dahal van Nepal bereikt vandaag Delhi voor een vierdaags bezoek

0
59

Nepalese premier Pushpa Kamal Dahal begint woensdag aan een vierdaags “historisch” bezoek aan Delhi. Dit wordt zijn eerste bezoek aan het buitenland sinds hij in december het ambt van premier aanvaardde.

Dahal zal een 88-koppige delegatie leiden, waarvan een half dozijn federale ministers, en een enorme zakendelegatie, wat aangeeft dat de twee partijen bredere discussies zullen voeren over multisectorale samenwerking, voornamelijk over energiehandel, wegconnectiviteit en nieuwe energieprojecten . Hij zal op 1 juni een één-op-één gesprek hebben met premier Narendra Modi in Hyderabad House om de bilaterale betrekkingen en samenwerking te bespreken.

De twee partijen zullen waarschijnlijk overeenkomsten ondertekenen voor de ontwikkeling van twee waterkrachtprojecten – Lower Arun en Phukot in het westen van Nepal (Karnali) – door Indiase overheidsbedrijven.

Dahal verzekerde dinsdag een parlementaire commissie dat hij geen enkele deal zal ondertekenen die niet kan worden uitgevoerd of ‘indruist tegen onze belangen’. Voor zijn bezoek aan Delhi heeft de premier ook een contract van 6 miljard dollar voor militaire aankopen uit China in de wacht gezet, blijkbaar nadat hij de implicaties ervan had afgewogen.

Dahal verzekerde het parlement om met de Indiase autoriteiten een aantal controversiële kwesties aan te pakken, waaronder territoriale geschillen. langs de grens tussen Nepal en Uttarakhand.

Voormalig premier KP Sharma Oli zei dat Dahal ‘moet protesteren’ tegen de opname van Lumbini (de geboorteplaats van Boeddha) en Kapilvastu in de 'Akhand Bharat'-muurschilderingen in het nieuw gebouwde Indiase parlement. “Je moet deze reis niet ondernemen als je hem niet kunt verhogen,” zei Oli. Eerder zei minister van Energie Shakti Basnet, die Dahal naar India zal vergezellen, dat “de regering kennis heeft genomen en feiten vaststelt”.

Bouw een grensoverschrijdende elektriciteitstransmissielijn, stroomhandel met Bangladesh via het Indiase net , en de levering van kunstmest zal bovenaan de agenda van Nepal staan, zei een functionaris.

Advertentie

Nepal, zo is vernomen, zal ook investeringen van Indiase industriëlen uitnodigen, aangezien hij een bijeenkomst zal toespreken die gezamenlijk is georganiseerd door de Federatie van Nepalese Kamers van Koophandel en Industrie (FNCCI) en de Confederatie van Indiase Industrie (CII).

De functionaris zei dat overeenkomsten over de bouw van een nieuwe geïntegreerde controlepost in Bhairahawa-Gorakhpur, een droge haven in Chandani-Dodhara in het westen van Nepal en de inhuldiging van een integratiecontrolepost in Nepalgunj evenals die van een spoorwegemplacement in Biratnagar-Jogbani zullen worden geformaliseerd tijdens het bezoek.

Lees ook

US House passeert schuldplafond als standaarddreiging opdoemt

Laatste terrorist Abdul Salam Bhuttavi, die aanvallers van 26/11 trainde, sterft in …

Duitsland beveelt sluiting van vier van de vijf Russische consulaten in tit-for-…

De Chinese jongeren kunnen geen baan vinden. Xi Jinping zegt 'eet bitterheid'.

Dahal rondt zijn bezoek af op 3 juni na een bezoek aan Indore en Ujjain in Madhya Pradesh.

© The Indian Express (P) Ltd