PIL zegt dat alleen Center bankbiljetten kan intrekken, RBI zegt dat het beheren van geld zijn domein is; HC reserveert bestelling

0
46

Het Hooggerechtshof van Delhi heeft dinsdag zijn bevelen in een PIL gereserveerd tegen de kennisgeving van de Reserve Bank of India (RBI) van 19 mei waarin de intrekking van Rs 2.000, het bankbiljet met de hoogste waarde, werd aangekondigd.

Terwijl indiener, Rajneesh Bhaskar Gupta, aanvoerde dat de bevoegdheid tot intrekking krachtens de RBI-wet alleen bij de regering van de Unie ligt, en niet bij de RBI, voerde de centrale bank aan dat de kennisgeving deel uitmaakte van het “valutabeheersysteem” , dat zich in zijn 'domein' bevindt, en dat de HC maandag een PIL tegen dezelfde melding had afgewezen.

De divisiebank van opperrechter Satish Chandra Sharma en rechter Subramonium Prasad bewaarde haar vonnis na argumenten van beide partijen te hebben gehoord.

Senior pleitbezorger Sandeep P Agarwal verscheen voor Gupta en zei: “Ik daag de machten niet uit. Als ze Rs 2.000-biljetten willen stopzetten, moet (de) richting komen van de centrale overheid. Hij zei ook: “Hoe zullen bankbiljetten wettig betaalmiddel blijven als ze zijn ingetrokken?”

Hij verwees naar een artikel gepubliceerd in de Reserve Bank of India Occasional Papers over de RBI's Clean Note Policy, waarin stond dat de centrale bank met het Clean Note-beleid kwam om het probleem van vervuilde, verminkte bankbiljetten op te lossen. Daarna werd aangevoerd dat het “Clean Note-beleid niet bepaalt dat ze biljetten kunnen intrekken”.

De RBI, vertegenwoordigd door senior advocaat Parag Tripathi, voerde aan dat Delhi HC maandag een PIL tegen dezelfde kennisgeving had afgewezen en betoogde dat het Hooggerechtshof heeft gezegd dat er geen ’seriële PIL's' kunnen zijn; – waar de eerste één aspect uitdaagt en vervolgens een tweede PIL een ander aspect uitdaagt.

Hij zei ook: “Rs 2.000 biljetten waren gekomen voor een specifiek doel, en het doel is bereikt.”

Advertentie

Tijdens de vorige hoorzitting had de RBI betoogd dat deze oefening alleen bedoeld was voor het uitwisselen van bankbiljetten, en na 30 september – de deadline voor het wisselen van bankbiljetten met een waarde van Rs 2.000 – kan een beslissing worden genomen na het zien van het resultaat van de uitwisseling.

p>

In zijn pleidooi heeft Gupta verklaard dat de RBI geen onafhankelijke bevoegdheid heeft onder de Reserve Bank of India Act, 1934, om de niet-uitgifte of stopzetting van de uitgifte van bankbiljetten van enige nominale waarde te bevelen en dat de macht berust bij alleen met het Centrum onder Sectie 24 (2) van RBI Act, 1934.

Lees ook

Saptarishi-standbeeld stort in: regering vecht tegen beschuldigingen van corruptie, sc.. .

Hindoe vrouwen& #039;s pleidooi voor recht op aanbidding handhaafbaar: HC on Gyanvapi ” />

Recent afgestudeerde, oudere vrouw – nieuwe opflakkering in Manipur laat meer br…

Wrestlers' protest: Het verhaal tot nu toe

De PIL vordert onder meer vernietiging van de betreffende RBI-melding en alle daaropvolgende meldingen in dit verband, waarbij de RBI een “willekeurige onredelijke beslissing” om bankbiljetten van Rs 2.000 uit de circulatie te halen.

 

© The Indian Express (P) Ltd