PIL sier at bare Center kan trekke tilbake sedler, RBI sier at man administrerer penger sitt domene; HC reserverer ordre

0
50

Delhi High Court reserverte tirsdag sine ordrer i en PIL som utfordrer Reserve Bank of Indias (RBI) 19. mai varsel som kunngjorde tilbaketrekking av Rs 2000, dens høyeste valutaseddel.

Mens klageren, Rajneesh Bhaskar Gupta, hevdet at tilbaketrekningskraften kun ligger hos unionsregjeringen i henhold til RBI Act, og ikke RBI, hevdet sentralbanken at meldingen var en del av “valutastyringssystemet” , som er på “domenet”, og at HC hadde avvist en PIL mot samme varsel på mandag.

Delingsbenken til sjefsjef Satish Chandra Sharma og justitiarius Subramonium Prasad reserverte sin dom etter å ha hørt argumenter fra begge sider.

Senioradvokat Sandeep P Agarwal stilte opp for Gupta og sa: “Jeg utfordrer ikke maktene. Hvis de ønsker å avvikle sedler på 2000 Rs, må (den) retningen komme fra sentralregjeringen.» Han sa også: “Hvordan vil pengesedler fortsette å være lovlig betalingsmiddel når de har blitt trukket tilbake?”

Han refererte til en artikkel publisert i Reserve Bank of India Occasional Papers om RBI’s Clean Note Policy, som uttalte at sentralbanken kom ut med Clean Note-policyen for å overvinne problemet med skitne, lemleste sedler. Det ble deretter fremlagt at “retningslinjene for rene notater ikke tilsier at de kan trekke notater”.

RBI, representert ved senioradvokat Parag Tripathi, fremførte at Delhi HC hadde avvist en PIL mot samme varsel på mandag, og argumenterte for at Høyesterett har sagt at det ikke kan være “serielle PILs” — der den første utfordrer ett aspekt og deretter en andre PIL utfordrer et annet aspekt.

Han sa også: «Rs 2000-sedler hadde kommet for et spesifikt formål, og formålet er oppfylt.»

Annonse

I den forrige høringen hadde RBI hevdet at denne øvelsen kun var for utveksling av sedler, og etter 30. september – fristen for å bytte valutasedler på Rs 2000 pålydende – kan en beslutning tas etter å ha sett resultatet av byttet.

I sin påstand har Gupta uttalt at RBI ikke har noen uavhengig makt i henhold til Reserve Bank of India Act, 1934, til å direkte ikke-utstede eller avbryte utstedelse av pengesedler av hvilken som helst konfesjonell verdi, og at makt er tildelt bare med senteret under paragraf 24 (2) av RBI Act, 1934.

Les også

Saptarishi-statuen kollapser: regjeringen kjemper tilbake korrupsjonsanklager, scul.. .

Hindu kvinner& #039;s bønn om rett til å tilbe opprettholdes: HC på Gyanvapi

Nylig uteksaminert, eldre kvinne – frisk oppblussing i Manipur gir mer br…

Wrestlers' protest: Historien så langt

Blant andre lettelser søker PIL å annullere den aktuelle RBI-varslingen, og alle påfølgende varslinger i denne forbindelse, der RBI har tatt “vilkårlig urimelig beslutning” å trekke 2000 Rs sedler fra omløp.

 

© The Indian Express (P) Ltd