Home Svenska PIL säger att bara Center kan ta ut sedlar, RBI säger att han hanterar pengar på sin domän; HC reserverar order

PIL säger att bara Center kan ta ut sedlar, RBI säger att han hanterar pengar på sin domän; HC reserverar order

0

Delhis högsta domstol reserverade på tisdagen sina order i en PIL som utmanar Reserve Bank of Indias (RBI) meddelande den 19 maj som tillkännager ett uttag av 2 000 Rs, dess högsta valutasedel.

Medan framställaren, Rajneesh Bhaskar Gupta, hävdade att makten att dra tillbaka endast ligger hos unionens regering enligt RBI Act, och inte RBI, hävdade centralbanken att meddelandet var en del av “valutahanteringssystemet” , som finns i dess “domän”, och att HC hade avfärdat en PIL mot samma meddelande i måndags.

Divisionsbänken för överdomare Satish Chandra Sharma och justitieminister Subramonium Prasad reserverade sin dom efter att ha hört argument från båda sidor.

Senior advokat Sandeep P Agarwal framträdde för Gupta, “Jag utmanar inte makten. Om de vill upphöra med sedlar på 2 000 Rs måste (riktningen) komma från centralregeringen.” Han sa också, “Hur kommer sedlar att fortsätta att vara lagligt betalningsmedel när de har dragits tillbaka?”

Han hänvisade till en artikel publicerad i Reserve Bank of India Occasional Papers om RBI’s Clean Note Policy, som angav att centralbanken kom ut med Clean Note-policyn för att övervinna problemet med smutsiga, stympade sedlar. Det ingavs därefter att “policyn för rena anteckningar inte föreskriver att de kan dra tillbaka anteckningar”.

RBI, som representeras av den seniora advokaten Parag Tripathi, hävdade att Delhi HC hade avfärdat en PIL mot samma meddelande på måndagen och hävdade att Högsta domstolen har sagt att det inte kan finnas “seriella PILs” — där den första utmanar en aspekt och sedan en andra PIL utmanar en annan aspekt.

Han sa också, “Rs 2 000 sedlar hade kommit för ett specifikt syfte, och syftet har uppfyllts.”

Annons

I den tidigare utfrågningen hade RBI hävdat att denna övning endast var för utbyte av sedlar, och efter den 30 september – tidsfristen för att byta sedlar på 2 000 Rs – kan ett beslut fattas efter att ha sett resultatet av utbytet.

I sin vädjan har Gupta uppgett att RBI inte har någon oberoende befogenhet enligt Reserve Bank of India Act, 1934, att styra icke-emission eller avbrytande av emission av sedlar av något konfessionellt värde och att makten är tilldelad endast med centret enligt Section 24 (2) of RBI Act, 1934.

Läs även

Saptarishi-statyn kollapsar: Regeringen bekämpar korruptionsanklagelser, scul.. .

Hinduiska kvinnor& #039;s vädjan om rätten att dyrka underhållbar: HC på Gyanvapi

Nyutexaminerad, äldre kvinna – ny uppblossning i Manipur ger mer br…

Wrestlers' protest: Berättelsen hittills

Bland andra lättnader söker PIL upphävande av den berörda RBI-anmälan och alla efterföljande meddelanden i detta avseende, varvid RBI har fattat “godtyckligt orimligt beslut” att ta ut 2 000 Rs sedlar ur cirkulation.

 

© The Indian Express (P) Ltd