Home Dutch Nieuwsmaker | Het enige Lok Sabha-parlementslid van het congres uit Maharashtra, Suresh Dhanorkar, was een massaleider

Nieuwsmaker | Het enige Lok Sabha-parlementslid van het congres uit Maharashtra, Suresh Dhanorkar, was een massaleider

0

Het enige Lok Sabha-lid van het Congres uit Maharashtra, Suresh Dhanorkar, verdiende het label van een gigantische moordenaar toen hij BJP-zwaargewicht en voormalig Union Minister of State (Home) Hansraj Ahir versloeg met meer dan 55.000 stemmen bij de Lok Sabha-verkiezingen van 2019. Met zijn dood zal het congres voor het eerst sinds de onafhankelijkheid geen parlementariër van de staat in de Lok Sabha hebben.

Het Chandrapur-parlementslid behoorde tot het zeldzame soort moderne politici dat kan worden bestempeld als als massaleiders. Hij had de controle over zijn kiesdistrict en het vermogen om het lot van de partij te beïnvloeden in ten minste twee extra parlementszetels. Congresvoorzitter Mallikarjun Kharge zinspeelde hierop in zijn condoleancebericht en noemde Dhanorkar een basisleider.

Lees ook | Weg naar 2024 | Bijeenkomst in Patna: twee stappen vooruit, één stap terug terwijl oppositiepartijen de tango ontdekken

Voormalig Maharashtra-hoofdminister Ashok Chavan, die een belangrijke rol speelde bij het overhalen van de 48-jarige Dhanorkar van de Shiv Sena in 2019, zei: “We hebben verloor op zeer jonge leeftijd een massaleider in een tijd dat zijn politieke carrière vorm kreeg. Het is een persoonlijk verlies voor mij en ik deel het verdriet met zijn familie”, aldus Chavan.

Dhanorkar, ook wel bekend als Balu, betwistte tevergeefs de zetel van de Warora-Bhadravati Assembly op een Shiv Sena-ticket bij de verkiezingen van 2009. Vijf jaar later won hij het kiesdistrict voor de partij. Met het kiesdistrict Chandrapur Lok Sabha onder controle van de BJP, zou de Sena, toen haar bondgenoot, het niet betwisten. Maar Dhanorkar wilde het kaartje en toen het congres het aanbood, sprong hij van boord.

Lees ook | BJP begint marathonbijeenkomsten op districtsniveau in Maharashtra voorafgaand aan Lok Sabha, peilingen van de Assemblee

Zijn deelname aan het congres was niets minder dan dramatisch. Nadat Dhanorkar zich bij de partij had gevoegd, werd hem aanvankelijk het Chandrapur-ticket geweigerd vanwege onderlinge strijd in de partij. De kandidatuur van Dhanorkar werd op het laatste moment aangekondigd nadat de leiding van het staatscongres tussenbeide kwam. Deze tussenkomst bleek van vitaal belang aangezien Dhanorkar uiteindelijk de enige kandidaat was die een Lok Sabha-zetel won voor de partij uit Maharashtra.

De MP was van de Kunbi-gemeenschap, die is gecategoriseerd in de categorie Other Backward Classes (OBC). Hij belandde vaak in controverses over beschuldigingen van banden met de dranklobby in Chandrapur, een district waar de regering van Devendra Fadnavis alcohol verbood. Hij speelde een belangrijke rol bij het indienen van eisen om het verbod in te trekken. Dhanorkar had ook een vete met de lokale sterke man van het Congres en voormalig minister Vijay Vadettiwar.

Lees ook

Zittend met God kan premier Modi Hem uitleggen hoe het universum werkt:…

Haryana BJP-leiders geven toe dat er stilzwijgen heerst over worstelaars r. ..

'Revisies geïntroduceerd door BJP (in leerboeken) moet worden veranderd… imposin…

'BJP spaarde zelfs god niet': parlementslid Cong ziet een meevaller in Mahakal-standbeeld co…

Het 48-jarige parlementslid had op 26 mei in Nagpur een operatie ondergaan in verband met nierstenen. Hij werd per luchtbrug naar het Medanta-ziekenhuis in Delhi gebracht na complicaties die zich tijdens de operatie voordeden. Zijn dood op dinsdag kwam twee dagen nadat zijn vader was overleden. Dhanorkar wordt overleefd door zijn vrouw Pratibha Dhanorkar, een MLA van het Congres uit het kiesdistrict Warora-Bhadravati Assembly, en twee zonen.