Nepals statsminister Pushpa Kamal Dahal når Delhi i dag på fire dagers besøk

0
43

Nepals statsminister Pushpa Kamal Dahal legger ut på et fire dager langt “historisk” besøk til Delhi på onsdag. Dette vil være hans første utenlandsbesøk siden han tiltrådte statsministerembetet i desember.

Dahal vil lede en delegasjon på 88 medlemmer, et halvt dusin av dem føderale ministre, og en enorm forretningsdelegasjon, noe som indikerer at de to sidene vil ha bredere diskusjoner om multisektorielt samarbeid, hovedsakelig om krafthandel, veitilkobling og nye energiprosjekter . Han vil ha en en-til-en-samtale med statsminister Narendra Modi 1. juni i Hyderabad House for en gjennomgang av de bilaterale relasjonene og samarbeidet.

De to sidene vil sannsynligvis signere avtaler om utvikling av to vannkraftprosjekter – Nedre Arun og Phukot i det vestlige Nepal (Karnali) – av indiske offentlige selskaper.

Tirsdag forsikret Dahal en parlamentarisk komité om at han ikke vil signere noen avtale som ikke kan gjennomføres eller «strider mot vår interesse». Før besøket i Delhi har statsministeren også satt en kontrakt på 6 milliarder USD på vent for militære kjøp fra Kina, tilsynelatende etter å ha veid konsekvensene.

Dahal forsikret parlamentet om å ta opp med indiske myndigheter noen omstridte spørsmål, inkludert territoriale tvister. langs grensen mellom Nepal og Uttarakhand.

Tidligere statsminister K P Sharma Oli sa at Dahal ‘må protestere’ mot inkluderingen av Lumbini (Buddhas fødested) og Kapilvastu i 'Akhand Bharat' veggmalerier ved det nybygde indiske parlamentet. “Du bør ikke ta denne turen hvis du ikke kan heve den,” sa Oli. Tidligere sa energiminister Shakti Basnet, som vil følge Dahal til India, at “regjeringen har tatt til etterretning og er i ferd med å fastslå fakta.”

Bygge en grenseoverskridende kraftoverføringslinje, krafthandel med Bangladesh gjennom indisk nett , og levering av kjemisk gjødsel vil stå øverst på agendaen i Nepal for diskusjon, sa en tjenestemann.

Annonse

Nepal, er det erfart, vil også invitere til investeringer fra indiske industrifolk, da han etter planen skal tale til en forsamling organisert i fellesskap av Federation of Nepalese Chambers of Commerce and Industry (FNCCI) og Confederation of Indian Industry (CII).

Tjenestemannen sa at avtaler om bygging av en ny integrert sjekkpost i Bhairahawa-Gorakhpur, en tørrhavn i Chandani-Dodhara i det vestlige Nepal og innvielse av en integreringssjekkpost i Nepalgunj samt en jernbanegård i Biratnagar-Jogbani vil bli formalisert under besøket.

Les også

US House vedtar avtale om gjeldstak som standard trussel

LaT terroristen Abdul Salam Bhuttavi, som trente 26/11 angripere, dør i …

Tyskland beordrer stenging av fire av fem russiske konsulater i tit-for-…

Kinas unge kan ikke finne jobb. Xi Jinping sier «spis bitterhet».

Dahal avslutter besøket 3. juni etter å ha besøkt Indore og Ujjain i Madhya Pradesh.

© The Indian Express (P) Ltd.