Nepals premiärminister Pushpa Kamal Dahal når Delhi idag på fyra dagars besök

0
43

Nepals premiärminister Pushpa Kamal Dahal ger sig ut på ett fyra dagar långt “historiskt” besök i Delhi på onsdag. Detta blir hans första besök utomlands sedan han tillträdde som premiärminister i december.

Dahal kommer att leda en delegation med 88 medlemmar, ett halvdussin av dem federala ministrar, och en enorm affärsdelegation, vilket indikerar att de två sidorna kommer att föra bredare diskussioner om multisektoriellt samarbete, främst om elhandel, väganslutningar och nya energiprojekt . Han kommer att ha ett en-mot-en-samtal med premiärminister Narendra Modi den 1 juni i Hyderabad House för en översyn av de bilaterala relationerna och samarbetet.

De två sidorna kommer sannolikt att underteckna avtal om utveckling av två vattenkraftsprojekt – Lower Arun och Phukot i västra Nepal (Karnali) – av indiska offentliga företag.

På tisdagen försäkrade Dahal en parlamentarisk kommitté att han inte kommer att underteckna något avtal som inte kan genomföras eller “strider mot vårt intresse”. Före sitt besök i Delhi har premiärministern också skjutit upp ett kontrakt på 6 miljarder USD för militära inköp från Kina, uppenbarligen efter att ha vägt dess konsekvenser.

Dahal försäkrade parlamentet att ta upp med de indiska myndigheterna vissa kontroversiella frågor inklusive territoriella tvister. längs gränsen mellan Nepal och Uttarakhand.

Tidigare premiärminister K P Sharma Oli sa att Dahal ‘måste protestera’ mot införandet av Lumbini (Buddhas födelseplats) och Kapilvastu i 'Akhand Bharat' väggmålningar i det nybyggda indiska parlamentet. “Du ska inte göra den här resan om du inte kan höja den,” sa Oli. Tidigare sa energiminister Shakti Basnet, som kommer att följa med Dahal till Indien, att “regeringen har noterat och håller på att ta reda på fakta”.

Byggande av en gränsöverskridande elledning, krafthandel med Bangladesh genom indiskt nät , och leverans av kemiska gödningsmedel kommer att stå högst på Nepals agenda för diskussion, sa en tjänsteman.

Annons

Nepal, som det är känt, kommer också att bjuda in investeringar från indiska industrimän eftersom han är planerad att tala vid en församling som gemensamt organiseras av Federation of Nepalese Chambers of Commerce and Industry (FNCCI) och Confederation of Indian Industry (CII).

Tjänstemannen sa att överenskommelser om byggandet av en ny integrerad kontrollpost i Bhairahawa-Gorakhpur, en torrhamn i Chandani-Dodhara i västra Nepal och invigning av en integrationskontrollstation i Nepalgunj samt en järnvägsgård i Biratnagar-Jogbani kommer att bli formaliserades under besöket.

Läs även

USA:s hus godkänner en överenskommelse om skuldtak eftersom standardhot hägrar

Låt terroristen Abdul Salam Bhuttavi, som tränade 26/11 angripare, dör i …

Tyskland beordrar stängning av fyra av fem ryska konsulat i tit-for-…

Kinas unga kan inte hitta jobb. Xi Jinping säger att “äta bitterhet.”

Dahal avslutar sitt besök den 3 juni efter att ha besökt Indore och Ujjain i Madhya Pradesh.

© The Indian Express (P) Ltd