NCERT laat verwijzingen naar 'Khalistan' vallen in het leerboek over politieke wetenschappen van klasse 12

0
46

De verwijzingen naar 'Khalistan' en 'aparte Sikh-natie', die werden genoemd in de context van de Anandpur Sahib-resolutie, zijn geschrapt uit het klasse 12-leerboek over politicologie van de NCERT, maakte het ministerie van Onderwijs van de Unie dinsdag bekend.< /p>

De wijzigingen werden aangebracht nadat het Shiromani Gurdwara Parbandhak Comité (SGPC) bezwaar had gemaakt tegen de verwijzingen. De SGPC zei dinsdag dat het de veranderingen zou bestuderen alvorens een nieuw standpunt over de kwestie in te nemen.

“ We zullen de door de NCERT aangebrachte wijzigingen analyseren voordat we onze bezwaren laten vallen. Onze experts zullen de zaak onderzoeken”, vertelde een SGPC-woordvoerder aan The Indian Express.

Sanjay Kumar, secretaris van het Department of School Education and Literacy, zei dat het besluit om de referenties te verwijderen is genomen door een commissie van deskundigen van de NCERT om te voorkomen dat ze uit hun verband worden gelezen. Het bezwaar van het Sikh-lichaam had betrekking op de vermelding van de Anandpur Sahib-resolutie in het boek “Politics In India Since Independence”.

De verwijzing naar 'Sikh-natie' is gebruikt uit de passage: “De resolutie sprak ook over de aspiraties van de Sikh-gemeenschap en verklaarde haar doel als het bereiken van de ‘bolbala’ (dominantie) van de Sikhs. De resolutie was een pleidooi voor versterking van het federalisme, maar zou ook geïnterpreteerd kunnen worden als een pleidooi voor een aparte Sikh-natie”.

Lees | Verwijderd uit NCERT-leerboeken: afkeer van hindoe-extremisten voor Gandhi, RSS-verbod na moord natie” was geschrapt en herschreven omdat “de resolutie een pleidooi was voor versterking van het federalisme”.

De regel 'De meer extreme elementen begonnen afscheiding van India en de oprichting van van 'Khalistan’” is ook verwijderd.

Advertentie Lees | In NCERT Textbook Trim: Mughal-tijdperk, Delhi Sultanaat, Emergency impact en 2002 rellen

In een verklaring zei de NCERT: “Gezien de reacties van belanghebbenden, met name een brief van de SGPC over het intrekken van aanstootgevende inhoud tegen de Sikh-gemeenschap door de Sri Anandpur Sahib-resolutie verkeerd voor te stellen.”

“In dit verband zei de NCERT: , werd door de NCERT een commissie van deskundigen samengesteld om de kwestie te onderzoeken. De commissie heeft hetzelfde onderzocht en volgens haar aanbeveling zijn de volgende wijzigingen opgenomen in hoofdstuk 6 – Regionale ambities (Rationalised Class 12 politieke wetenschappen leerboek),” voegde het eraan toe.

Lees | Van Emergency tot Gujarat-rellen, lessen uit het verleden verwijderd uit leerboeken van de toekomst

“Er is een corrigendum uitgegeven door NCERT. Terwijl de fysieke boeken voor de nieuwe academische sessie al zijn gedrukt, zullen de wijzigingen worden weerspiegeld in de digitale boeken,” Kumar toegevoegd.

Lees ook

AP EAMCET/EAPCET 2023 resultaatdatum aangekondigd; hier is waar te controleren

CHSE Odisha +2 Resultaat 2023 (Uit): Websites om 12e resultaten te controleren (orissar…

CHSE Odisha +2 Resultaten 2023 Live Updates: Arts, beroepsopleidingen resultaat…

Kan de overheidsvolgorde op hijab niet zomaar wijzigen: Karnataka Education Mini…Advertentie

De resolutie van Anandpur Sahib was een document aangenomen door de Shiromani Akali Dal in 1973. De resolutie bevestigde de toewijding van de partij aan de Sikh-religie en eiste meer autonomie voor Punjab. Het eiste ook dat de stad Chandigarh aan Punjab zou worden overgedragen en dat Punjabi moet de status van tweede taal krijgen in aangrenzende staten.

© The Indian Express (P) Ltd