Natosoldater skadade i Kosovo sammandrabbningar med serbiska demonstranter

0
64

Omkring 25 Natos fredsbevarande soldater som försvarade tre rådhus i norra Kosovo skadades i sammandrabbningar med serbiska demonstranter på måndagen, medan Serbiens president satte armén på högsta nivå av stridsberedskap.

KFOR, det Nato-ledda fredsbevarande uppdraget i Kosovo, fördömde våldet.

“Medan för att motverka de mest aktiva utkanterna av folkmassan, var flera soldater från den italienska och ungerska KFOR-kontingenten föremål för oprovocerade attacker och ihållande traumasår med frakturer och brännskador på grund av explosionen av brandfarliga anordningar,” stod det i ett uttalande.

Ungerns försvarsminister Kristof Szalay-Bobrovniczky sa att sju ungerska soldater skadades allvarligt och att de kommer att föras till Ungern för behandling. Han sa att 20 soldater skadades. Italienska soldater skadades också i sammandrabbningar.

“Det som händer är absolut oacceptabelt och oansvarigt,” Det sa Italiens Giorgia Meloni i ett uttalande. “Det är viktigt att undvika ytterligare ensidiga åtgärder från Kosovos myndigheters sida och att alla berörda parter omedelbart tar ett steg tillbaka för att lätta på spänningarna.”

Ungerska soldater som tjänstgör i den Nato-ledda fredsbevarande styrkan KFOR vaktar en kommunal byggnad i staden Zvecan, norra Kosovo, måndagen den 29 maj 2023. (AP)

Serbiens president Aleksandar Vucic sa att 52 serber skadades, varav tre allvarligt.

Kosovos president Vjosa Osmani anklagade den serbiske motsvarigheten Aleksandar Vucic för att ha destabiliserat Kosovo.

Annons

“Serbiska illegala strukturer som förvandlats till kriminella gäng har attackerat Kosovopolisen, KFOR (fredsbevarande) officerare & journalister. De som utför Vucics order att destabilisera norra Kosovo måste möta rättvisa,” Osmani twittrade.

Vucic anklagade Kosovos premiärminister Albin Kurti för att skapa spänningar. Han uppmanade serber i Kosovo att undvika sammandrabbningar med NATO-soldater.

Den spända situationen utvecklades efter att etniska albanska borgmästare tillträdde i norra Kosovos serbiska majoritetsområde efter val som serberna bojkottade – ett drag som fick USA och dess allierade att tillrättavisa Pristina på fredagen.

I Zvecan , en av städerna, sprutade Kosovopolisen – bemannad av etniska albaner efter att serber lämnade styrkan förra året – peppargas för att stöta bort en skara serber som bröt sig igenom en säkerhetsbarrikad och försökte tvinga sig in i kommunbyggnaden, sa vittnen.

Annons

Serbiska demonstranter i Zvecan kastade tårgas och stötgranater mot Nato-soldater. Serber drabbade också samman med polisen i Zvecan och spraymålade NATO-fordon med bokstaven “Z”, som hänvisar till en rysk skylt som användes i krig i Ukraina.

I Leposavic, nära gränsen till Serbien, placerade amerikanska fredsbevarande trupper i kravallutrustning taggtråd runt stadshuset för att skydda det från hundratals arga serber. Senare på dagen kastade demonstranter ägg mot en parkerad bil som tillhörde den nya Leposavic-borgmästaren.

Vucic, som är överbefälhavaren för de serbiska väpnade styrkorna, höjde arméns stridsberedskap till den högsta nivån, sa försvarsminister Milos Vucevic till reportrar.

“Detta innebär att omedelbart före 14.00 (12.00 GMT, 17.30 IST), serbiska väpnade styrkor’ Chefen för generalstaben utfärdade ytterligare instruktioner för utplaceringen av arméns enheter i specifika, utpekade positioner,” sa Vucevic, utan att gå närmare in på det.
Natos fredsbevarande styrkor blockerade också stadshuset i Zubin Potok för att skydda det från arga lokala serber, sa vittnen.

Igor Simic, biträdande chef för den serbiska listan, största Belgrad-stödda kosovoserbiska partiet, anklagade Kosovos premiärminister Albin Kurti för att underblåsa spänningar i norr.

“Vi är intresserade av fred. Albaner som bor här är intresserade av fred, och bara han (Kurti) vill skapa kaos,” Simic berättade för reportrar i Zvecan.

Tårgas

Annons

Serber, som utgör en majoritet i norra Kosovo, har aldrig accepterat dess självständighetsförklaring från Serbien 2008 och ser fortfarande Belgrad som sin huvudstad mer än två decennier efter Kosovo-albanska upproret mot repressiva Serbiskt styre.

Etniska albaner utgör mer än 90 % av befolkningen i Kosovo som helhet, men norra serber har länge krävt genomförandet av ett EU-förmedlat avtal från 2013 för att skapa en sammanslutning av autonoma kommuner i deras område.

Annons

Serber vägrade att delta i lokalvalen i april och etniska albanska kandidater vann borgmästarposterna i fyra kommuner med serbisk majoritet – inklusive norra Mitrovica, där inga incidenter rapporterades på måndagen – med ett valdeltagande på 3,5 %.

< p>Serber kräver att Kosovos regering tar bort etniska albanska borgmästare från stadshusen och låter lokala förvaltningar som finansieras av Belgrad återuppta sitt arbete.

Annons

På fredagen eskorterades tre av de fyra etniska albanska borgmästarna till sina kontor av polisen, som kastades med stenar och svarade med tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranterna.

USA och dess allierade. , som starkt har stött Kosovos självständighet, tillrättavisade Pristina i fredags och sa att de påtvingande borgmästare i områden med serbisk majoritet utan folkligt stöd underskred ansträngningarna att normalisera relationerna.

Kurti försvarade Pristinas ståndpunkt och twittrade efter ett helgsamtal med EU:s utrikespolitiska chef: “Betonade att valda borgmästare kommer att tillhandahålla tjänster till alla medborgare.”

Serbiens utrikesminister Ivica Dacic sa till RTS att det “inte är möjligt att ha borgmästare som inte har valts av serber i kommuner med serbisk majoritet”.

Efter att ha träffat Kurti, USA:s ambassadör till Kosovo sa Jeffrey Hovenier till reportrar: “Vi är oroade över rapporter i dag om våld mot officiell egendom.”

Läs också

Kastlös utopi: Religiös grupp i Kalifornien stöder lagförslaget om att förbjuda kastskiva…

Kinas unga kan inte hitta jobb. Xi Jinping säger att “ät bitterhet.”

Nordkoreas spionsatellituppskjutning misslyckas när raketen faller i havet

Inför omröstningen i husets skuldtak stöttar Biden upp demokraterna och McCarthy …

“Vi har sett bilder på graffiti mot KFOR-bilar och polisbilar, har vi hört om attacker mot journalister, vi fördömer det, det är inte ett lämpligt svar.”