Med havans och tempelbanor, SP:s “mjuka Hindutva” svar på BJP-utmaningen

0
60

Efter att ha prövat olika koalitionsformler under de senaste fyra valen och misslyckats med valframgång, försöker Samajwadi Party (SP), som konsekvent har fått muslimska röster i Uttar Pradesh, att anta en “mjuk hindutva”-strategi för att ta itu med BJP i nästa års Lok Sabha-val.

Till att börja med kommer partiet att kickstarta sina träningsläger för arbetare inför Lok Sabha-valet 2024 genom att utföra “havans” och “pujas” på framstående hinduiska religiösa platser .

Partiet har valt Devkali, en framstående hinduisk religiös plats i Lakhimpur Kheri-distriktet, för sin första två dagars träningsläger, med början 5 juni. Devkali är förknippad med Mahabharat och anses vara platsen där Abhimanyu’s barnbarn Janmejay utförde en storslagen yagna. Människor tror att templets jord skyddar dem från ormar.

Ett universitetscampus intill Devkali-templet har valts ut för träningslägret.

”Devkali är en framstående religiös plats. Det är uppenbart att när alla ledande ledare och arbetare i partiet kommer hit för att delta i träningslägret, kommer de att besöka templet för att söka välsignelser”, sa SP’s president i Lakhimpur Kheri-distriktet Rampal Yadav och tillade att partichefen Akhilesh Yadav och seniorledaren Shivpal Singh Yadav skulle tala till arbetarna i lägret.

Partiets nästa träningsläger kommer att organiseras i Naimisharanya Dham — nästan 100 km söder om Devkali-templet och en framstående religiös plats i Sitapur-distriktet — den 9 och 10 juni. Akhilesh och seniora partiledare kommer sannolikt att uppträda i havan i Naimisharanya Dham.

Läs även | SP får organisatorisk make-over för att möta BJP-utmaningen direkt

“Alla partiledare, inklusive den nationella presidenten Akhilesh Yadav, kommer att ta en rundtur i Naimisharanya Dham och utföra havan innan träningslägret invigs. Lägret kommer att starta efter att ha utfört religiösa ritualer i Chakratirth, Lalita Devi-templet och Vyas Gaddi i Naimisharanya Dham, säger träningslägret och före detta SP MLA Rampal Yadav till The Indian Express.

Annons

De fyra Lok Sabha-valkretsarna Sitapur, Dhaurahra, Mishrikh och Mohanlalganj ligger nära Naimisharanya Dham. Nyligen utarbetade Yogi Adityanath-regeringen en utvecklingsplan för religiös turism för Naimisharanya.

“Båspresidenter och sektoransvariga från angränsande församlingssegment har bjudits in till träningslägret, som kommer att ligga cirka 500 meter från Naimisharanya-templets lokaler,” sa SP-ledaren och lade till politiska frågor, valstrategi och båsledning. skulle diskuteras på träningslägren.

Källor i SP sa att partiledningens beslut att besöka hinduiska religiösa platser före Lok Sabha-omröstningarna bör ses i samband med den planerade invigningen av Ram-templet i Ayodhya i början av nästa år, som BJP kommer att se till att använda för sina val. fördel.

Annons i Premium | Ambedkar till Kanshi Ram, distriktskontor till Kolkata scenen, Samajwadi Party når ut till Dalits

“I förra årets församlingsval i delstaten fick SP en majoritetsandel av muslimska röster men kunde fortfarande inte avsätta BJP från makten. I Lok Sabha-valet 2019, när SP och BSP tävlade i allians och hela det muslimska samfundet röstade för koalitionen, då kunde vi också vinna bara 15 av de 80 platserna tillsammans. Nu, när Ram-templet kommer upp i Ayodhya, kan en stark hinduisk-muslimsk polarisering 2024 skada oppositionens vinstmöjligheter. Därför vill SP inte bara vara beroende av minoritetsröster för att hjälpa dem att besegra BJP och vill att alla delar av samhället ska rösta på partiet”, sa en senior SP-ledare.

Som rapporterades i The Indian Express den 27 maj försöker SP utvecklas till vad de kallar ett “hybrid, massbaserat parti” med en ny, dedikerad organisationsstruktur. Att organisera träningsläger för sina arbetare i olika Lok Sabha-valkretsar över hela staten om dess ideologi och utrusta dem med argument för att motverka BJP är en del av denna strategi.

Läs även

Nyhetsmakare | Kongressens ensamma parlamentsledamot Lok Sabha från Maharashtra, Suresh Dhanork…

Rajasthan Congress vapenvila väcker fler frågor än svar: Will Pilot-G…

Amid Uddhav vs Shinde utnötningsstrid, två Senas ögonrivals discone…

Manipurvåld: Shah försäkrar undersökning, ber Kuki-grupper att hålla fred för … Vägen till 2024 | Patna-möte: Två steg framåt, ett steg tillbaka när oppositionspartierna räknar ut tangon

”Olika faktorer, som asymmetrisk behandling av vissa politiska partier av media, öppen och flagrant användning av religion i politiken och saffranisering av institutioner, har innebar utmaningar för ett massbaserat parti som SP. Under UP:s förändrade politiska landskap. Det behövs en mer sammanhållen organisationsstruktur och det jobbar SP på”, sa en partiledare tidigare.