Manipur sammandrabbningar: Kongressen söker presidentens ingripande

0
49

Med argumentet att det finns ett “allvarligt underskott” i BJP-regeringens ansträngningar i Manipur för att begränsa mordbrand och våld i delstaten, träffade en kongressdelegation president Droupadi Murmu på tisdagen och bad hennes ingripande för att ta itu med frågan.

Partiet krävde också bildandet av en högnivåutredningskommission ledd av en tjänstgörande eller pensionerad domare i högsta domstolen.

En delegation ledd av kongressens president Mallikarjun Kharge gav Murmu ett memorandum med en 12-punkters stadga med krav för att hjälpa till att återställa fred och normalitet i Manipur.

Läs också | Mardröm för säkerhetsstyrkor i Manipur: vapen och ammunition i händerna på skurkar

Kongressens kommunikationschef Jairam Ramesh berättade senare för media att Manipur brinner på grund av BJP:s politik för “söndring och polarisering”. Han sa: “Det är underrättelsefel, administrativt misslyckande och politiskt misslyckande i Manipur.”

Under mötet sa partidelegationen till presidenten att det finns ett “allvarligt underskott” i den BJP-ledda delstatsregeringens ansträngningar för att begränsa mordbrand och våld. “Om kraftfulla åtgärder vidtogs den 3 maj på kvällen för att förhindra mordbrand i bergsdistrikt, skulle situationen inte ha förvärrats så här illa”, stod det i promemorian.

Förutom Kharge inkluderade delegationen före detta chefsminister för Manipur Okram Ibobi Singh, seniora partiledare KC Venugopal och Mukul Wasnik, tidigare vice chefsminister Gaikhangam och delstatskongressens president Keisham Megchachandra Singh, förutom partiets ansvarig för Manipur, Bhakta Charan Das.

Delegationen uppmanade Murmu att be centret att “omedelbart vidta alla möjliga åtgärder för att kontrollera och begränsa alla militanta grupper [inklusive de som är under avstängda operationer] och se till att alla väpnade civila grupper stoppas genast genom att vidta lämpliga åtgärder.”

Läs även

Saptarishi-statyn kollapsar: Regeringen bekämpar korruptionsanklagelser, scul.. .

Hinduiska kvinnor& #039;s vädjan om rätten att dyrka underhållbar: HC på Gyanvapi

Nyutexaminerad, äldre kvinna – ny uppblossning i Manipur ger mer br…

Wrestlers' protest: Berättelsen hittills

I promemorian sa partiet att centern borde vidta åtgärder för rehabilitering av fördrivna personer och krävde betalning av “värdig och rimlig ersättning för förlust av liv, egendom och alla andra saker som berörs till alla offer och drabbade personer”.

© The Indian Express (P) Ltd