Kin of Manipur geweldslachtoffers om Rs 10 lakh verlichting te krijgen

0
48

De regering kondigde dinsdag een vergoeding aan van Rs 10 lakh aan de nabestaanden van degenen die zijn omgekomen bij het geweld in Manipur, zelfs toen de minister van Binnenlandse Zaken van de Unie, Amit Shah, een reeks vergaderingen in de staat hield om de de situatie.

Tot nu toe zijn er 80 mensen om het leven gekomen sinds de confrontaties tussen Kukis en Meiteis op 3 mei voor het eerst uitbraken. Hoewel er tot dinsdag laat geen slachtoffer werd gemeld, blijft de situatie in de staat gespannen met sporadische uit sommige delen wordt geweld gerapporteerd.

Bronnen zeggen dat de staat en het Centrum een ​​50:50 zullen maken bijdrage aan het compensatiebedrag, eraan toevoegend dat er ook een voorstel op tafel ligt om elk van de gezinnen die een lid hebben verloren een baan te bieden.

Het staatsbestuur is ook gevraagd om met de hulp van het Centrum een ​​manier te vinden om een ​​ononderbroken levering van essentiële goederen aan Manipur te verzekeren. Bronnen zeiden dat als gevolg van blokkades door Meitei- en Kuki-groepen op nationale snelwegen, de levering van voedsel en brandstof aan de staat, met name Imphal, ernstig is verstoord en de prijzen zijn gestegen.

Tijdens twee afzonderlijke vergaderingen, maandagavond en dinsdag, vroeg Shah de veiligheidstroepen om strikt om te gaan met die verstorende vrede. “De minister van Binnenlandse Zaken bekeek ook de veiligheidssituatie met hoge functionarissen van de politie van Manipur, CAPF's en het Indiase leger. Hij zei dat vrede en voorspoed in Manipur onze topprioriteit is en droeg hen op strikt om te gaan met alle activiteiten die de vrede verstoren”, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken (MHA) in een verklaring.

Lees ook | Waarom geweld in Manipur een gevaarlijk precedent is en Center nu moet handelen

Bronnen zeiden dat tijdens de maandagvergadering met staats- en centrale functionarissen werd besloten dat de prioriteit moet liggen bij het herstellen van de openbare orde en het uitvoeren van hulpoperaties. Hiervoor, zeiden bronnen, werd besloten om de veiligheidstroepen de nodige actie te laten ondernemen om groepen te ontwapenen die zich bewapend hebben met staatswapens.

Dinsdag hield Shah ook een partijbijeenkomst in Imphal. “Ik heb de minister van Binnenlandse Zaken geïnformeerd dat er sprake is van een grove mishandeling van de situatie – zowel door de staat als door het Centrum”, vertelde CPI-veteraan en voormalig staatsminister Moirangthem Nara aan The Indian Express.

Advertentie

“Zelfs voordat het geweld uitbrak op 3 mei, waren er gerommel van spanning. Twee maanden voorafgaand aan het geweld hadden de oppositieleden de eerste minister (Biren Singh) herhaaldelijk verzocht om een ​​bijeenkomst met alle partijen, maar hij reageerde nooit. Pas toen het uit de hand liep, hield hij een partijvergadering. Zelfs toen werden de resoluties die tijdens die vergadering werden genomen, zoals het opzetten van vredescomités in elk kiesdistrict van de Assemblee, nooit uitgevoerd', zei hij.

Must Read | Tientallen groepen, diepe breuklijnen: wat is de geschiedenis van de opstand in Manipur

Bewerend dat andere oppositiepartijen niet waren uitgenodigd voor de bijeenkomst, zei Nara, die de bijeenkomst op uitnodiging bijwoonde: “Ik heb deze kwestie aan de orde gesteld bij de minister van Binnenlandse Zaken. Ik kreeg te horen dat er uitnodigingen waren gestuurd naar de voorzitters van alle oppositiepartijen, maar feit is dat geen van de voorzitters, of enig ander lid, deze uitnodigingen heeft ontvangen.” Hij zei dat hij namens alle oppositiepartijen een memorandum overhandigde.

Voordat hij naar Churachandpur vertrok, ontmoette Shah ook maatschappelijke organisaties in Imphal. “Vandaag een vruchtbare discussie gehad met de leden van de verschillende maatschappelijke organisaties in Imphal. Ze spraken hun toewijding aan vrede uit en verzekerden dat we samen zouden bijdragen om de weg vrij te maken voor herstel van de normaliteit in Manipur”, tweette hij.

Lees ook

Panel geleid door ex-HC-rechter om geweld in Manipur te onderzoeken, vredescomité wordt…

Wrestlers' protest: Trust politieonderzoek, zegt Anurag Thakur; Tikait belt … 'Hallo, meneer Modi': Rahul Gandhi grapt, zegt 'neem aan dat mijn telefoon wordt afgeluisterd'

Te midden van het geweld in Manipur werd DGP P Doungal overgeplaatst, Rajiv Kumar om hem te vervangen Advertentie

Eerder ontmoette hij vrouwelijke verkopers uit Imphal, die hebben ook protesten gehouden tijdens de aanhoudende onrust in de staat. “Heeft een ontmoeting gehad met een groep vrouwelijke leiders (Meira Paibi) in Manipur. Herhaalde het belang van de rol van vrouwen in de samenleving van Manipur. Samen zetten we ons in om vrede en welvaart in de staat te waarborgen”, twitterde hij na de bijeenkomst.

© The Indian Express (P) Ltd