Indien kommer att vara värd för SCO-toppmötet som ordförande den 4 juli

0
44

Indien kommer att vara värd för det 22:a toppmötet för Shanghai Cooperation Organisation (SCO), för första gången under dess ordförandeskap, i ett virtuellt format i juli, sade utrikesministeriet (MEA) på tisdagen. Statschefer för alla medlemsländer, inklusive Ryssland, Kina och Pakistan, har bjudits in, sade ministeriet i ett uttalande.

Tidigare skulle det vara ett personligt evenemang och kommer att hållas den 4 juli och kommer att ledas av premiärminister Narendra Modi.

Åttamedlemsgruppens försvars- och utrikesministrar deltog i personliga möten i Indien tidigare i år.

Förutom medlemsländer som Kina, Ryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Pakistan, Tadzjikistan och Uzbekistan, Indien har bjudit in Iran, Vitryssland och Mongoliet som observatörsstater, uppgav MEA. “I enlighet med SCO-traditionen har Turkmenistan också bjudits in som gäst till ordföranden. Cheferna för de två SCO-organen – sekretariatet och SCO RATS – kommer också att vara närvarande”, stod det.

Chefer för sex internationella och regionala organisationer – FN, ASEAN, CIS, CSTO, EAEU och CICA – har också bjudits in. Indien har döpt det kommande toppmötet till “Towards a SECURE SCO”.

“SECURE”, en förkortning som myntades av premiärminister Modi vid SCO-toppmötet 2018. står för Säkerhet; Ekonomi och handel; Anslutningsmöjligheter; Enhet; Respekt för suveränitet och territoriell integritet; och miljö. “Dessa teman har lyfts fram under vårt ordförandeskap för SCO,” sade MEA.

Som ordförande har Indien satt upp “nya pelare” för samarbetet inom blocket, såsom startups och innovation; Traditionell medicin; Digital integration; Youth Empowerment; och delat buddhistiskt arv, heter det i uttalandet. Den tillade att Indien har arbetat för att främja större band mellan människor som hyllar de historiska och civilisationsmässiga banden mellan nationerna, som de olika sociokulturella evenemangen som arrangeras av Varanasi inom ramen för SCO:s första kultur- och turisthuvudstad för 2022-23.

Läs även

Brottare' protest: Lita på polisen, säger Anurag Thakur; Tikait ringer …

Panelled av fd HC-domare för att undersöka våldet i Manipur, fredskommittén ska…

'Hej, herr Modi': Rahul Gandhi säger 'förutsätter att min telefon avlyssnas'

>< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/Union-Home-Minister-Amit-Shah-besöker-ett-Meitei-relief-läger-i-Imphal-on-onsdag.-PTI.jpg ?resize=450 250" />

Manipurvåld: Amit Shah besöker Meitei och Kukis hjälpläger, försäkrar …Annons

Indien har varit värd för 134 möten och evenemang, inklusive 14 möten på ministernivå, under dess ordförandeskap.

© The Indian Express (P) Ltd