India organiseert SCO-top als voorzitter op 4 juli

0
45

India zal in juli de 22e top van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO), voor het eerst onder haar voorzitterschap, in virtuele vorm organiseren, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken (MEA) dinsdag. Staatshoofden van alle aangesloten landen, waaronder Rusland, China en Pakistan, zijn uitgenodigd, zei het ministerie in een verklaring.

Eerder verondersteld een persoonlijk evenement te zijn, zal het evenement worden gehouden op 4 juli en wordt voorgezeten door premier Narendra Modi.

De ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken van de achtkoppige groep woonden eerder dit jaar persoonlijke bijeenkomsten bij in India.

Naast lidlanden als China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Pakistan, Tadzjikistan en Oezbekistan, India heeft Iran, Wit-Rusland en Mongolië uitgenodigd als waarnemersstaten, aldus de MEA. “Volgens de SCO-traditie is Turkmenistan ook uitgenodigd als gast van de voorzitter. De hoofden van de twee SCO-organen – het secretariaat en de SCO RATS – zullen ook aanwezig zijn”, verklaarde het.

Hoofden van zes internationale en regionale organisaties — de VN, ASEAN, GOS, CSTO, EAEU en CICA — zijn ook uitgenodigd. India heeft de komende top 'Towards a SECURE SCO' genoemd.

'SECURE', een acroniem bedacht door premier Modi tijdens de SCO-top van 2018. staat voor Veiligheid; Economie en Handel; Connectiviteit; Eenheid; Respect voor soevereiniteit en territoriale integriteit; en Milieu. “Deze thema's zijn benadrukt tijdens ons voorzitterschap van SCO”, aldus de MEA.

Als voorzitter heeft India “nieuwe pijlers” van samenwerking binnen het blok opgezet, zoals Startups en Innovatie; Traditioneel medicijn; Digitale Inclusie; Empowerment van jongeren; en gedeeld boeddhistisch erfgoed, aldus de verklaring. Het voegde eraan toe dat India heeft gewerkt aan het bevorderen van meer menselijke banden die de historische en beschavingsbanden tussen de naties vieren, zoals de verschillende sociaal-culturele evenementen die door Varanasi worden georganiseerd in het kader van de eerste SCO Culturele en toeristische hoofdstad voor 2022-23.

Lees ook

Wrestlers' protest: Trust politieonderzoek, zegt Anurag Thakur; Tikait roept …

Paneel led door ex-HC-rechter om geweld in Manipur te onderzoeken, vredescomité moet…

'Hallo, meneer Modi': Rahul Gandhi grapt, zegt 'neem aan dat mijn telefoon wordt afgeluisterd'

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/Union-Home-Minister-Amit-Shah-visits-a-Meitei-relief-camp-in-Imphal-on-Wednesday.-PTI.jpg ?resize=450,250" />

Geweld in Manipur: Amit Shah bezoekt opvangkampen Meitei en Kuki, verzekert …Advertentie

India heeft onder zijn voorzitterschap 134 bijeenkomsten en evenementen georganiseerd, waaronder 14 bijeenkomsten op ministerieel niveau.

© The Indian Express (P) Ltd