India organiseert op 4 juli de SCO-top in virtuele vorm

0
48

India zal op 4 juli gastheer zijn van de jaarlijkse top van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) in virtuele vorm, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken (MEA) dinsdag bekend.

Het vermeldde echter niet redenen om de top in de virtuele modus te houden.

Vorig jaar vond de persoonlijke SCO-top plaats plaats in de Oezbeekse stad Samarkand die werd bijgewoond door alle topleiders van de groepering, waaronder premier Narendra Modi, de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin.

In september zal India gastheer zijn van de G20-top waarvoor het Xi en Poetin zal uitnodigen, naast andere leiders van het blok.

India nam het roulerend voorzitterschap van de SCO op zich tijdens de Samarkand-top op 16 september jl.

“Onder het allereerste voorzitterschap van India zal de 22e top van de SCO-raad van staatshoofden op 4 juli in virtuele vorm worden gehouden, onder voorzitterschap van premier Narendra Modi,” aldus de MEA in een verklaring.

Lees ook | Wat is de SCO, die onlangs een conferentie van ministers van toerisme hield in Varanasi

India was eerder deze maand gastheer van de ministers van Buitenlandse Zaken van de SCO tijdens een tweedaags conclaaf in Goa.

Advertentie

De MEA zei dat alle SCO-lidstaten — China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Pakistan, Tadzjikistan en Oezbekistan — zijn uitgenodigd om de top bij te wonen.

“Daarnaast zijn Iran, Wit-Rusland en Mongolië uitgenodigd als waarnemersstaten. Volgens de SCO-traditie is ook Turkmenistan uitgenodigd als gast van de voorzitter,” stond er.

De SCO is een invloedrijk economisch en veiligheidsblok en is uitgegroeid tot een van de grootste transregionale internationale organisaties.

Advertentie

De SCO werd in 2001 op een top in Shanghai opgericht door de presidenten van Rusland, China, de Kirgizische Republiek, Kazachstan, Tadzjikistan en Oezbekistan. India en Pakistan werden in 2017 de permanente leden.

De hoofden van de twee SCO-organen, het secretariaat en de SCO RATS (Regional Anti-Terrorist Structure), zullen ook aanwezig zijn.

De MEA zei dat de hoofden van zes internationale en regionale organisaties ook zijn uitgenodigd voor de top.

De organisaties zijn de VN, de ASEAN (Association of Southeast Asian Nations), CIS (Commonwealth of Independent States), CSTO (Collective Security Treaty Organization), EAEU (Eurasian Economic Union) en CICA (Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia).

Het thema van de top is ‘Towards a SECURE SCO&#8217 ;.

Advertentie

Het acroniem SECURE is bedacht door premier Modi tijdens de SCO-top van 2018 en staat voor Security; Economie en Handel; Connectiviteit; Eenheid; Respect voor soevereiniteit en territoriale integriteit; en Milieu.

Deze thema's zijn onder de aandacht gebracht tijdens het Indiase voorzitterschap van de SCO.

Advertentie

“India heeft nieuwe pijlers van samenwerking opgezet onder zijn voorzitterschap & #8212; start-ups en innovatie; traditioneel medicijn; digitale inclusie; empowerment van jongeren; en gedeeld boeddhistisch erfgoed,” aldus de MEA.

“Bovendien heeft India gewerkt aan het bevorderen van meer intermenselijke banden die de historische en beschavingsbanden tussen onze naties vieren. Deze omvatten de verschillende sociaal-culturele evenementen georganiseerd door Varanasi in het kader van de allereerste SCO culturele en toeristische hoofdstad voor 2022-23,” stond er.

Advertentie

De MEA zei dat het Indiase voorzitterschap van SCO een periode van intense activiteit en wederzijds voordelige samenwerking tussen de lidstaten is geweest.

“India heeft in totaal 134 bijeenkomsten en evenementen georganiseerd, waaronder 14 bijeenkomsten op ministerieel niveau. India blijft vastbesloten om een ​​positieve en constructieve rol te spelen in de organisatie en kijkt uit naar een succesvolle SCO-top als bekroning van zijn voorzitterschap,” stond er.

India werd in 2005 benoemd tot waarnemer bij de SCO en heeft over het algemeen deelgenomen aan de vergaderingen op ministerieel niveau van de groepering, die voornamelijk gericht zijn op veiligheid en economische samenwerking in de Euraziatische regio.

>Lees ook

Saptarishi standbeeld instorting : Govt vecht tegen beschuldigingen van corruptie, sc…

Pleidooi van hindoeïstische vrouwen voor recht op aanbidding handhaafbaar: HC op Gyanvapi

Recent afgestudeerde, oudere vrouw – nieuwe opflakkering in Manipur laat meer br…

Wrestlers' protest: het verhaal tot dusver

India heeft grote interesse getoond in het verdiepen van de veiligheidsgerelateerde samenwerking met de SCO en zijn regionale antiterrorismestructuur (RATS), die zich specifiek bezighoudt met kwesties met betrekking tot veiligheid en defensie.

>