In Jharkhand zitten duizenden voor een kijkje in 'kwaliteit Engels medium' onderwijs – gratis

0
44

Voor ouders van 37.309 leerlingen in de verschillende districten van Jharkhand was dinsdag niets anders dan een historische dag. Het was de dag dat de studenten toelatingsexamens deden om zich in te schrijven voor een van de 80 scholen onder het programma van de Chief Minister's School of Excellence (SOE), een initiatief waarbij overheidsscholen zijn omgevormd tot CBSE-modelscholen, die gratis Engels middelbaar onderwijs geven.

De concurrentie zal echter groot zijn, aangezien slechts ongeveer een derde van hen een kijkje zal nemen.

Voor de meeste van deze ouders is Engels middelbaar onderwijs een droom die onbereikbaar is en een middel. Op dinsdag wachtten ze dus reikhalzend af toen hun kinderen deelnamen aan toelatingstests die werden gehouden voor toelating tot de klassen I, VI en IX voor 11.986 beschikbare plaatsen in 24 districten. De resultaten worden op 7 juni bekend gemaakt.

Ruby Das, uit het district East Singhbhum, legde de haast en de angst uit: “We hebben niet het inkomen om mijn dochter kwalitatief hoogstaand Engels middelbaar onderwijs te bieden. Ze is erg scherp en ik dank de regering dat dit plan mensen dat recht geeft.”

Jharna Kachhap had zijn vingers gekruist, in de hoop dat zijn dochter in een van de staatsbedrijven in Ranchi terechtkomt.

< p>In het district Deoghar zei Govind Mandal dat hij zoon Anshuman naar DAV Public School stuurt, maar dat de financiële last “te veel” is.

Deoghar heeft het maximum – 3.915 – aanvragers onder de districten, gevolgd door Palamu (3.344 aanvragers), Lohardaga (2.517), Chatra (2.352), Seraikela-Kharsawan (1.818), Giridih (1.693), East Singhbhum (1.638), Ramgarh (1.607) en Ranchi (1.554), behoren tot de top.

Advertentie

Ambtenaren van het staatsdepartement voor onderwijs zeiden dat de ontwikkeling van deze scholen was gepland naar het model van privéscholen om ervoor te zorgen dat kinderen uit de gemarginaliseerde secties kwalitatief goed onderwijs krijgen.

“Er zijn aparte laboratoria en bibliotheken in elke school – ze zullen worden uitgerust met ononderbroken stroomvoorziening, goede verlichting en een schone atmosfeer”, zei een ambtenaar. “De klaslokalen zullen worden uitgerust met smartboard-faciliteiten… Eerder zorgde het gebrek aan sanitaire voorzieningen en toiletten op scholen ervoor dat de uitval van meisjes hoog was. Om dit aan te pakken, heeft de regering plannen om alle schoolgebouwen uit te rusten met aparte toiletten voor zowel meisjes als jongens.”

Het onderwijsdepartement zei dat de studenten voorbereid zullen zijn op gesproken Engels en het verbeteren van hun leesvaardigheid. “Er zal een gerichte leesles voor kinderen worden gegeven. Tekstboeken, verhalenboeken, artikelen, enz. zullen worden gebruikt als leesmateriaal voor studenten om hun uitspraak te oefenen en hun leesvaardigheid te verbeteren. Een speciaal taallaboratorium zal hen helpen de leerresultaten te verbeteren en het zal ook worden gebruikt als hulpmiddel voor beoordelingsmechanismen', zei een andere ambtenaar van het ministerie van Onderwijs.

Lees ook

Wrestlers' protest: Trust politieonderzoek, zegt Anurag Thakur; Tikait roept …

Paneel led door ex-HC-rechter om geweld in Manipur te onderzoeken, vredescomité moet…

'Hallo, meneer Modi': Rahul Gandhi grapt, zegt 'neem aan dat mijn telefoon wordt afgeluisterd'

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/Union-Home-Minister-Amit-Shah-visits-a-Meitei-relief-camp-in-Imphal-on-Wednesday.-PTI.jpg ?resize=450,250" />

Geweld in Manipur: Amit Shah bezoekt opvangkampen Meitei en Kuki, verzekert…Advertentie

De opleiding van directeuren van deze SOE-instellingen is in twee fasen uitgevoerd door de Azim Premji Foundation .

© The Indian Express (P) Ltd