I Jharkhand sitter tusentals för att titta in på “engelskt medium av hög kvalitet” – gratis

0
53

För föräldrar till 37 309 elever i Jharkhands olika distrikt var tisdagen ingenting om inte en historisk dag. Det var dagen då eleverna satt för antagningsprov för att bli inskrivna i en av de 80 skolor under Chief Minister’s School of Excellence (SOE), ett initiativ där statliga skolor har omvandlats till CBSE-modellskolor, som kommer att ge engelsk-medium utbildning utan kostnad.

Konkurrensen kommer dock att bli hög, eftersom endast cirka en tredjedel av dem kommer att få en titt.

För de flesta av dessa föräldrar är engelska medellång utbildning en dröm utom räckhåll och medel. På tisdagen väntade de alltså ivrigt när deras barn dök upp i inträdesprov som hölls för antagning i klasserna I, VI och IX för 11 986 platser tillgängliga i 24 distrikt. Resultaten släpps den 7 juni.

Ruby Das, från East Singhbhum-distriktet, förklarade brådskan och ångesten: “Vi har inte inkomsten för att ge min dotter högkvalitativ utbildning på engelska. Hon är väldigt skarp och jag tackar regeringen för att den här planen ger människor den rättigheten.”

Jharna Kachhap höll tummarna och hoppas att hans dotter kommer in i en av SOEs i ​​Ranchi.

< p>I Deoghar-distriktet sa Govind Mandal att han skickar sonen Anshuman till DAV Public School men den ekonomiska bördan är “för mycket”.

Deoghar har fått det maximala antalet – 3 915 – sökande bland distrikten, följt av Palamu (3 344 sökande), Lohardaga (2 517), Chatra (2 352), Seraikela-Kharsawan (1 818), Giridih (1 693), East Singhbhum (1 638), Ramgarh (1 607) och Ranchi (1 554), bland de främsta.

Annons

Tjänstemän från statens utbildningsdepartement sa att utvecklingen av dessa skolor planerades enligt privata skolors modell för att säkerställa att barn kommer från de marginaliserade sektionerna skaffa utbildning av hög kvalitet.

“Det finns separata laboratorier och bibliotek i varje skola – de kommer att vara utrustade med oavbruten strömförsörjning, ordentligt ljus och en ren atmosfär”, sa en tjänsteman. “Klassrummen kommer att vara utrustade med smarta tavlor… Tidigare innebar bristen på sanitet och toaletter i skolorna att flickorna hoppade av högt. För att komma till rätta med detta har regeringen planerat att utrusta alla skollokaler med separata toaletter för både flickor och pojkar.”

Utbildningsavdelningen sa att eleverna kommer att vara förberedda på talad engelska och förbättra sin läsförmåga. ”En målinriktad bokläsning kommer att genomföras för barn. Läroböcker, sagoböcker, artiklar, etc, kommer att användas som läsmaterial för eleverna att öva på uttal och förbättra sin läsförmåga. Ett dedikerat språklabb kommer att hjälpa dem att förbättra inlärningsresultaten och det kommer också att användas som ett granskningsmekanism, sa en annan tjänsteman på utbildningsdepartementet.

Läs även

Brottare' protest: Lita på polisen, säger Anurag Thakur; Tikait ringer …

Panelled av fd HC-domare för att undersöka våldet i Manipur, fredskommittén ska…

'Hej, herr Modi': Rahul Gandhi säger 'förutsätter att min telefon avlyssnas'

>< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/Union-Home-Minister-Amit-Shah-besöker-ett-Meitei-relief-läger-i-Imphal-on-onsdag.-PTI.jpg ?resize=450 250" />

Manipurvåld: Amit Shah besöker Meitei och Kukis hjälpläger, försäkrar …Annons

Utbildningen av rektorer för dessa SOE-institutioner har genomförts i två faser av Azim Premji Foundation .

© The Indian Express (P) Ltd