Hvem er Sudhir og Bhanu Choudhrie, far-sønn våpenhandlere bestilt av CBI?

0
69

The Central Bureau of Investigation (CBI) har registrert en sak mot det britiske multinasjonale luftfarts- og forsvarsselskapet Rolls-Royce, dets tidligere India-direktør Tim Jones, British Aerospace Systems (BAE Systems) og våpen forhandlere Sudhir Choudhurie og hans sønn Bhanu for påstått korrupsjon i anskaffelsen av 24 Hawk 115 Advanced Jet Trainer Aircraft i 2004.

Anklagene

I følge CBI konspirerte den siktede med ukjente offentlige tjenestemenn som misbrukte stillingene sine for å godkjenne og skaffe flyet for GBP 734,21 millioner – i tillegg til å tillate lisensproduksjon av 42 fly av Hindustan Aeronautics Limited (HAL) mot materialer levert for et ekstra beløp på USD 308,247 millioner og ytterligere USD 7,5 millioner til produksjonslisensavgifter – i stedet for bestikkelser, provisjoner og tilbakeslag til mellommenn.

I 2006-07 ble viktige dokumenter knyttet til avtalen beslaglagt fra Rolls-lokalene. Royce India Pvt Ltd under et raid av inntektsskatteavdelingen. Men de siktede personene, ifølge CBI, forårsaket forsvinningen/fjerningen/ødeleggelsen av disse dokumentene for å unndra etterforskningen.

Tidligere saker

For den London-baserte internasjonale våpenagenten Sudhir Choudhrie er ikke dette den første børsten med CBI. I 2006 flyttet han base fra Delhi til London etter at navnet hans figurerte i en CBI-undersøkelse i forsvarsdepartementets kontrakt med det israelske firmaet Soltam om å oppgradere 130 mm feltkanoner og Barak-missilavtalen. Han og hans eldste sønn Bhanu ble britiske statsborgere i 2002, da Bhanu opprettet C&C Sons, et holdingselskap.

I 2011, etter at CBI ga Sudhir Choudhrie en “clean chit” i Soltam-avtalen på 208 crore Rs, åpnet håndhevingsdirektoratet en etterforskning av de økonomiske transaksjonene til avtalen, men fant ingen bevis for brudd. CBI avsluttet saken i Barak-missilavtalen i 2013.

Best of Explained

Klikk her for mer

I 2014 ble både Sudhir og Bhanu Choudhrie arrestert som en del av en etterforskning av Serious Fraud Office i London for angivelig å ha hjulpet Rolls-Royce med å betale bestikkelser for å sikre kontrakter i Kina og Indonesia. Saken mot dem ble senere henlagt.

I 2015 solgte Choudhries' C&C Alpha Group sin sykehuskjede Alpha Hospitals til Cygnet Health Care for rundt 970 crore Rs som en del av et grep for å fokusere på India der Bhanu foreslo å investere i helse- og gjestfrihetssektorene.

Rigdomsstier

Annonse

Sudhir Choudhrie var 26 år gammel da han etablerte et eksportselskap i Delhi i 1975. Han diversifiserte raskt, og grunnla C&C Alpha Group som et holdingselskap for alle sine investeringer.

Fra 1993 til 2004, Choudhrie fungerte som æresgeneralkonsul for Latvia til India. I 2013 ble han tildelt Asian Business Lifetime Achievement Year Award av Storbritannias daværende statsminister Theresa May.

Choudhrie-familien er kjent for sin kjærlighet til sjeldne kunstverk og veteranbiler, og har vært med i flere globale undersøkelser av offshorefinans.

Annonse

Som rapportert av The Indian Express i Panama Papers (2016) og FinCen Files (2020) ) undersøkelser, ble Bhanu utnevnt til direktør i to selskaper på de britiske jomfruøyene – Belinea Services Ltd og Anterna Ltd – som utførte over 200 transaksjoner verdt minst 118 millioner dollar mellom 2009 og 2014. Disse transaksjonene ble flagget av Bank of China, Bank of New York Mellon , og JPMorgan Chase for mistanke om “hvitvasking/strukturering av penger”.

I Express | Topp våpenhandler og sønn knyttet til offshorefirmaer i Panama, BVI, Seychellene

Bhanu trakk seg som Anternas direktør i januar 2016 etter at selskapets aksjer ble overført til Sumant Kapur, sønn av Sudhirs onkel BK Kapur, en tidligere styreleder i HAL.

I 2016 flagget JPMorgan Chase 13 transaksjoner på til sammen 1,84 millioner dollar som involverte Bhanu, hans yngre bror Dhariya, Bhanus daværende kone Simrin, Dhariyas kone Karina og Optima International Group SA (BVI) for mistenkt hvitvasking av penger og mistenkelig bruk av flere kontoer.

Optima International ble inkorporert i juli 2007 med formålet “investeringshold i Sveits” og Bhanu var den endelige reelle eieren (UBO).

Les også

Wrestlers' protest ved bredden av Ganga: Da Muhammad Ali 'kastet gullet sitt…

Alternativ til UPI, NEFT , RTGS: Hva er RBIs planlagte 'lettvekts' payme…

RBI-guvernør Shaktikanta Dette advarer mot eviggrønning av lån: Er …

PM Modi frigjør 75 Rs-mynter på ny åpningsdag for parlamentet: Features,…

Dager etter at Panama Papers-undersøkelsen ble publisert i april 2016, bestemte det panamanske advokatfirmaet Mossack Fonseca seg for å droppe Optima International som klient og flagget selskapet til BVIs Financial Investigation Agency for “kriminalitet/svindel”, og rapporterte at Bhanu og Sudhir ble arrestert av Storbritannias Serious Fraud Office i en etterforskning av bestikkelsesanklager hos British Aerospace og Rolls-Royce .