Het leven en de bijdragen van filosoof Ian Hacking

0
45

De Canadese filosoof Ian Hacking, bekend om zijn bijdragen aan met name de wetenschapsfilosofie, is eerder deze maand op 10 mei overleden.

Auteur van meerdere boeken, Hacking was ook professor en lange tijd verbonden aan de afdeling Filosofie van de Universiteit van Toronto. Zijn “veelomvattende werk onderzocht fundamentele vragen over de aard van concepten”, zei zijn overlijdensbericht van de universiteit, eraan toevoegend dat hij wordt gecrediteerd voor het brengen van een historische benadering van de wetenschapsfilosofie. Hacking schreef ook over uiteenlopende onderwerpen als waarschijnlijkheid, experimentele natuurkunde, taalfilosofie, logica, geestelijke gezondheid, ras en armoede, om er maar een paar te noemen.

Academische interesses

Hacking werd geboren in Vancouver in 1936. De New York Times zei in een overlijdensbericht dat zijn dochter Jane zich herinnerde dat hij al op jonge leeftijd geïnteresseerd was in leren. “Toen hij 3 of 4 jaar oud was, zat hij het woordenboek te lezen,” zei Jane Hacking. “Zijn ouders waren totaal verbijsterd.”

In zijn overlijdensbericht geschreven door de Universiteit van Toronto, werd opgemerkt dat hij aanvankelijk wiskunde en natuurkunde studeerde aan de Universiteit van British Columbia (BA, 1956). Hij behaalde verdere diploma's in moraalwetenschappen aan de Universiteit van Cambridge, met een bachelor's degree (1958) en een PhD (1962).

Later doceerde hij aan UBC, Cambridge, Stanford University en het Makerere University College in Oeganda.

Eran Tal, een universitair hoofddocent filosofie aan de Canadese McGill University, die werd begeleid door Hacking, herinnerde zich dat hij op een bepaald moment in het begin van Hacking's leven een andere richting opging. Nadat aan het einde van zijn bachelorstudie een afstudeerbeurs van UBC was geweigerd en hem was verteld “een baan te zoeken”, stond Hacking “op het punt om voor Shell te gaan werken om olie te vinden in Alberta.” Hij had eerder bij het bedrijf gewerkt als stagiair geofysicus. Op het laatste moment won hij een toelatingsbeurs voor Trinity College, Cambridge, die zou leiden tot een heel ander carrièrepad.

Wat onderscheidde hem?

< p>Zoals de Universiteit van Toronto in haar overlijdensbericht zegt: “Het was uniek dat zijn werk ook buiten de discipline van de filosofie de scepter zwaaide. Naast erkenning in de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen, viel Hacking op als een filosoof die ook lof en respect kreeg in de wetenschappen, aangezien verschillende van zijn essays werden opgenomen in jaarlijkse verzamelingen van de beste geschriften op het gebied van wiskunde.”

Advertentie Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

De Canadese nieuwsorganisatie The Globe and the Mail zei in een rapport ook dat hij al vroeg “in een duidelijke en indringende stijl schreef” en zijn analytische vaardigheden inzette op een breed scala aan onderwerpen, te beginnen met 'The Logic of Statistical Inference', gepubliceerd in 1965. “Ik was niemand in die wereld… Maar binnen enkele weken nadat dat boek verscheen, had ik enkele van de meest serieuze, gedetailleerde brieven die ik ooit in mijn leven heb ontvangen van de belangrijkste figuren in het veld ”, zei hij.

Daarin besprak hij de principes die ten grondslag liggen aan modern werk in de statistiek en testte ze zowel op filosofisch niveau als in termen van hun praktische gevolgen.

In zijn boek ‘Historical Ontology’ reflecteerde hij op het filosofische gebruik van geschiedenis. Het concentreerde zich op de “historische opkomst van concepten en objecten”, door nieuw gebruik van woorden en zinnen in specifieke omgevingen, en nieuwe patronen of redeneerstijlen binnen die zinnen, volgens de beschrijving.

Advertentie Uitgelegd | Wat is een slinger van Foucault, die in het nieuwe parlementsgebouw hangt

De invloed van de Franse filosoof Michel Foucault is ook te zien in zijn werk, die baanbrekende werken schreef over het in twijfel trekken van de basis van bestaande kennis, waarbij hij ook psychologische ideeën verweefde.

>

Ook later, zowel in de wetenschappen als in de sociale wetenschappen, probeerde Hacking's werk reeds bestaande methoden van onderzoek en beoordeling van verschijnselen te onderzoeken. Hij schreef ooit: “Ik ken veel mensen die gedisciplineerd zijn door disciplines. Ik bedoel, gepest door bazen die er streng naar streven om vooraf vastgestelde institutionele onderzoeksstructuren in stand te houden.”

Zoals The Globe and the Mail opmerkt, raakte hij bijvoorbeeld gefascineerd door de vraag hoe individuen in groepen worden ingedeeld en hoe termen als 'jeugddelinquent' 'door cultuur ontstaan ​​en verspreiden'. “Hij gebruikte de term 'looping-effect' om te beschrijven hoe het plaatsen van mensen in een categorie, vorm geeft aan hoe ze worden waargenomen en hoe ze zichzelf zien, wat op zijn beurt hun gedrag beïnvloedt en de categorie verandert”, aldus het.

>Lees ook

RSS en het idee van Akhand BharatZullen de VS erin slagen China van halfgeleiders te verhongeren?

Ahmednagar van Maharashtra wordt omgedoopt tot Ahilyanagar: Wie was de Maratha q…

Worstelaars' protest aan de oevers van de Ganges: toen Muhammad Ali zijn goudmijn gooide…

Hacking was de winnaar van de Holberg-prijs 2009, ingesteld door de Noorse regering voor een wetenschapper die heeft bijgedragen aan onderzoek in de geesteswetenschappen , sociale wetenschappen, recht of theologie. Het merkte in zijn citaat op: “Gedurende zijn hele carrière heeft Hacking de centrale filosofische vraag van wetenschappelijk realisme aangepakt: of de theoretische entiteiten die door de wetenschappen worden gepostuleerd – van 'elektron' tot 'meervoudige persoonlijkheidsstoornis' – op dezelfde manier echt zijn als alledaagse objecten. . Deze kwestie vormt de kern van zijn denken over de mensheid.”