Geweld in Manipur: Amit Shah verzekert onderzoek, vraagt ​​Kuki-groepen om 15 dagen vrede te houden

0
63

Het opleggen van het presidentschap in Manipur en het creëren van een apart bestuur voor stammen behoorden tot de belangrijkste eisen van stamleiders die dinsdag minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah ontmoetten in het district Churachandpur, aldus bronnen. p>

De sjah zou verzekerd hebben dat de eisen in overweging zouden worden genomen, maar hij vroeg de leiders om de vrede gedurende ten minste twee weken te verzekeren, zodat de normaliteit kon terugkeren en de besprekingen konden worden voortgezet. Shah verzekerde ook een onafhankelijk onderzoek naar het geweld door een centrale instantie of gerechtelijk comité, aldus bronnen.

Shah is op een vierdaags bezoek aan Manipur om de veiligheidssituatie in de staat te bekijken en de strijdende Kukis en Meiteis samen te brengen om de onrust op te lossen die Manipur sinds 3 mei teistert.

In Churachandpur, een van de In de zwaarst getroffen districten hield Shah vergaderingen achter gesloten deuren met leiders van de Zo-Kuki-maatschappelijke organisaties, stamvertegenwoordigers en intellectuelen. Zijn eerste gespreksronde, die ongeveer een uur duurde, was met leiders van maatschappelijke organisaties, studentenorganisaties, vrouwengroepen en stamleiders.

“Hij verzekerde een permanente politieke oplossing voor de stammen van de staat terwijl hij om 15 dagen vrede vroeg. Zoals gevraagd zullen we de vrede bewaren. Maar we moeten onszelf verdedigen als we worden aangevallen”, zegt Ginza Vualzong, woordvoerder van het Indigenous Tribal Leaders Forum (ITLF), een van degenen die Shah ontmoetten.

Lal Ngaiteh, woordvoerder van de Zomi Students Federation (ZSF), zei dat de stamorganen verschillende eisen hebben gesteld, waaronder het opleggen van de regel van de president en een aparte administratie. “Wij willen ook vrede. Maar we hebben geen vertrouwen meer in de regering van Manipur. We hadden de indruk dat artikel 355 was ingeroepen, maar het bleek een leugen te zijn', zei Ngaiteh.

Shah ontmoette later ook intellectuelen en prominente burgers om te bespreken hoe de normaliteit kon worden hersteld. Khamsuan Mung, die de tweede bijeenkomst bijwoonde, zei dat de gesprekspunten vergelijkbaar waren met die van de eerste bijeenkomst.

Naast een onafhankelijk onderzoek, zou Shah verschillende andere garanties hebben gegeven, waaronder: geselecteerde zaken die door het CBI moeten worden behandeld zonder tussenkomst van staatsambtenaren; rehabilitatie voor verlies van mensenlevens en eigendommen die moeten worden overgedragen via directe uitkering; hulpgoederen aan de staat; en hulplijnnummers in Imphal en Churachandpur.

Advertentie Lees ook | Geven en nemen als Amit Shah Kuki-groepen ontmoet in Manipur

Shah zou ook hebben verzekerd dat hij in juni voor drie dagen en in juli voor nog eens drie dagen naar de staat zou terugkeren.

Onderwijskundigen en intellectuelen spraken ook hun bezorgdheid uit over het lot van duizenden studenten die door het geweld niet kunnen studeren. Ze zeiden dat Shah hen had verteld dat hij met de kabinetssecretaris zou spreken en een manier zou vinden om zo min mogelijk overlast te veroorzaken.

“We brachten ook de kwestie van aansluiting van onze scholen bij de CBSE en de aansluiting ter sprake. van hogescholen met centrale universiteiten, zodat de toekomst van studenten die uit hun instellingen zijn verdreven niet wordt verstoord. Het punt werd goed opgevat door de minister van Binnenlandse Zaken,” Zei Mung.

Advertentie

Shah arriveerde maandagavond laat in Imphal en hield onmiddellijk een ontmoeting met eerste minister N Biren Singh, hooggeplaatste leden van zijn kabinet en belangrijke veiligheidsfunctionarissen. Hij ontmoette ook gouverneur Anusuiya Uikey.

Uitgelegd | Tientallen groepen, diepe breuklijnen: wat is de geschiedenis van de opstand in Manipur

Dinsdag arriveerde hij rond 14.50 uur in een helikopter op het hoofdkwartier van het Churachandpur-district en werd hij ontvangen door vijf MLA's: LM Khaute, Paolienlal Haokip, Letzamang Haokip , Chinlunthang en Ngursanglur Sanate.

Kort na zijn aankomst op het 36 Assam Rifles helikopterplatform ging hij naar de 27 Sector, Assam Rifles bij Tuibong. Langs de weg hadden verschillende mensen een menselijke ketting gevormd, die spandoeken omhooghielden met leuzen als “We willen een apart bestuur”, “Geen apart bestuur, geen rust” en “Afscheiding van Manipur, onze enige hoop om te overleven”.

Shah werd vergezeld door Union MoS voor Home Satyanand Rai; BJP nationale woordvoerder Sambit Patra; Union minister van Binnenlandse Zaken AK Bhalla; Assam geweren DG luitenant-generaal Pradeep Chandran Nair; IB-directeur Tapan Kumar Deka; Manipur DGP P Doungel en andere functionarissen van de centrale regering.

Tijdens hun ontmoeting met Shah, wordt vernomen dat Kuki-leiders de verliezen hebben gesignaleerd die hun gemeenschap sinds 3 mei heeft geleden, en het verlies van vertrouwen in de regering onder leiding van Minister-president Singh. Volgens bronnen stelden ze 11 eisen, waaronder “totale scheiding van Manipur” (apart bestuur).

Advertentie

Bronnen zeiden dat Shah hen ook informeerde dat het Centrum meer dan 30.000 ton hulpgoederen naar Manipur had gestuurd, waarvan 20.000 ton naar de stammen zou gaan.

Terug in Imphal hield Shah een vergadering met alle partijen en 's avonds een veiligheidsbeoordelingsbijeenkomst.

Lees ook

BJP kijkt verder dan Shinde Sena en overweegt MNS-booster voor NDA als Fadnavis, Ra…

Ontmoet de spirituele leider die MP Congress helpt BJP te verslaan op Hindutva game

Oor op de grond, Haryana BJP-leiders geven partijstilte toe over worstelaars r…

Staatsregering zwaait, Amit Shah's missie Manipur omvatte herstel van vertrouwen…Advertentie

Shah zal woensdag waarschijnlijk meer mensen ontmoeten in de heuveldistricten van Manipur. “De minister van Binnenlandse Zaken van de Unie zal morgen de gebieden Moreh en Kangpokpi in Manipur bezoeken. Hij zal communiceren met de delegaties van verschillende lokale groepen in Moreh, gevolgd door een ontmoeting met maatschappelijke organisaties in Kangpokpi. Later zal hij een veiligheidsevaluatiebijeenkomst houden in Imphal”, aldus een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

© The Indian Express (P) Ltd