Geven en nemen als Amit Shah Kuki-groepen ontmoet in Manipur

0
52

Minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah hield dinsdag een bijeenkomst achter gesloten deuren met leiders van maatschappelijke organisaties van Zo-Kuki, stamleiders en intellectuelen uit het Churachandpur-district van Manipur, dat een van de zwaarst getroffen gebieden is door geweld. in de staat.

Shah arriveerde rond 14.50 uur in een helikopter bij het districtshoofdkwartier en werd ontvangen door vijf MLA's: L M Khaute, Paolienlal Haokip, Letzamang Haokip, Chinlunthang en Ngursanglur Sanate.

Kort na zijn aankomst op het 36 Assam Rifles helikopterplatform ging hij naar de 27 Sector, Assam Rifles bij Tuibong. Langs de weg hadden verschillende mensen een menselijke ketting gevormd, die borden omhooghielden met berichten als “Wij willen gescheiden administratie”, “Geen aparte administratie, geen rust” en “ Scheiding van Manipur onze enige hoop om te overleven.”

Must Read | Tientallen groepen, diepe breuklijnen: wat is de geschiedenis van de opstand in Manipur

Hij hield de eerste gespreksronde met leiders van maatschappelijke organisaties, studentenorganisaties, vrouwengroepen en stamleiders.

Ginza Vualzong, woordvoerder van het Indigenous Tribal Leaders Forum (ITLF), die een van degenen was die Shah ontmoette, zei: “Hij verzekerde een permanente politieke oplossing voor de stammen van de staat terwijl hij om 15 dagen vrede vroeg. Zoals gevraagd zullen we de vrede bewaren. Maar we moeten onszelf verdedigen als we worden aangevallen.”

Lal Ngaiteh, woordvoerder van de Zomi Students Federation (ZSF), zei dat stamorganen verschillende eisen hebben gesteld, zoals het opleggen van president’ s Regel en een aparte administratie.

“Wij willen ook vrede. Maar we hebben geen vertrouwen meer in de regering van Manipur. We hadden de indruk dat er een beroep was gedaan op artikel 355, maar dat bleek een leugen te zijn,” zei Ngaiteh. Na een discussie van ongeveer een uur met verschillende stamleiders, ontmoette Shah intellectuelen en prominente burgers om te bespreken hoe de staat weer normaal kon worden.

Khamsuan Mung, die de tweede bijeenkomst bijwoonde, zei dat de pratende punten waren vergelijkbaar met die in de eerste bijeenkomst.

Ook onderwijskundigen en intellectuelen sprak zijn bezorgdheid uit over het lot van duizenden studenten die niet kunnen studeren vanwege het geweld. Ze zeiden dat Shah hen had verteld dat hij met de kabinetssecretaris zou praten en een manier zou vinden om zo min mogelijk overlast te veroorzaken.

Advertentie

“We brachten ook de kwestie van aansluiting van onze scholen bij de CBSE en de aansluiting van hogescholen bij centrale universiteiten ter sprake, zodat de toekomst van studenten die uit hun instellingen zijn verdreven niet wordt verstoord. Het punt werd goed opgevat door de minister van Binnenlandse Zaken,” Zei Mung.

De sjah vroeg stamleiders om geen wapens te gebruiken en vroeg hen om de vrede gedurende 15 dagen te bewaren. Volgens hen zei hij ook dat premier Narendra Modi de zaak serieus neemt.

Lees ook | Waarom geweld in Manipur een gevaarlijk precedent is en Center nu moet handelen

Volgens bronnen omvatten de beloften van Shah onder meer de oprichting van een gerechtelijke letselcommissie onder leiding van een gepensioneerde opperrechter van het Hooggerechtshof; geselecteerde zaken die door het CBI moeten worden behandeld zonder tussenkomst van overheidsfunctionarissen; rehabilitatie voor verlies van mensenlevens en eigendommen die moeten worden overgedragen via directe uitkering; hulpgoederen die naar de staat worden gestuurd; en hulplijnen in Imphal en Churachandpur om geruchten onder controle te houden.

Advertentie

Shah verzekerde hen ook dat hij terug zou komen voor drie dagen in juni en drie dagen in juli. Woensdag komt hij Moreh bezoeken.

Lees ook

Wrestlers' protest: Trust politieonderzoek, zegt Anurag Thakur; Tikait belt …

Recent afgestudeerd , oudere vrouw – nieuwe opflakkering in Manipur laat meer br…

Saptarishi-standbeeld stort in: regering vecht tegen beschuldigingen van corruptie, sc…

Wrestlers' protest: het verhaal tot nu toe

Amit Shah werd vergezeld door Union MoS voor Home Satyanand Rai; BJP nationale woordvoerder Sambit Patra; Union minister van Binnenlandse Zaken AK Bhalla; DG van Assam Rifles Luitenant-generaal Pradeep Chandran Nair; Directeur van IB Tapan Kumar Deka; DGP Manipur P Doungel en andere ambtenaren van de centrale overheid.