Home Svenska Efter 4 timmars samtal, Gehlot-Pilot “fredsuppgörelse” mer en bit; över till högt befäl

Efter 4 timmars samtal, Gehlot-Pilot “fredsuppgörelse” mer en bit; över till högt befäl

0

Efter månader av käbbel och bittra utbyten lyckades kongressens högsta befäl på måndagen få både Rajasthans chefsminister Ashok Gehlot och hans bete noire Sachin Pilot att sitta tillsammans men kunde inte tillkännage en fredsformel trots att de hävdade att de båda “enigt och enhälligt” gått med på ett “förslag”.

Efter maratonmöten hade kongresspresident Mallikarjun Kharge och senior partiledare Rahul Gandhi med Gehlot och Pilot – var för sig såväl som tillsammans – AICC generalsekreterare med ansvar för organisationen K C Venugopal meddelade att båda ledarna har kommit överens om att “gå tillsammans” och bekämpa det kommande parlamentsvalet enat.

Kharge, Gandhi, Venugopal och AICC som ansvarar för Rajasthan Sukhjinder Singh Randhawa träffade Gehlot först. Diskussionen pågick i nästan två timmar. Piloten nådde Kharge’s 10, Rajaji Margs bostad två timmar senare – runt 20.00 – och diskussionerna fortsatte i två timmar till. Ledarna dök upp strax efter klockan 22 och pratade med media men avslöjade inte mycket trots att de hävdade att det fanns en överenskommelse.

“Med tanke på det kommande valet till Rajasthan-församlingen hade kongresspresidenten (Kharge) och Rahul Gandhi en detaljerad fyra timmar lång diskussion med Ashok Gehlot och Sachin Pilot. I den här diskussionen har vi bestämt oss för att bekämpa valet enat. Båda är överens om att kongresspartiet måste gå tillsammans och definitivt kommer vi att vinna val i Rajasthan. Det är mycket tydligt att Rajasthan kommer att bli en stark stat för kongresspartiet. Vi ska vinna. Därför gick både ledarna enigt och enhälligt med på förslaget…”, sa Venugopal.

Läs också | Påminner om den sjudande sagan om Ashok Gehlot, Sachin Pilotfejden i 5 akter

Gehlot och Pilot stod på vardera sidan men talade inte.

På frågan om vad förslaget var, sa Venugopal bara: “Båda av dem har lämnat det till överkommandoen. Högsta befälet kommer att fatta beslutet. Oroa dig inte för det. Vi beslutade att båda ledarna har kommit överens om att gå tillsammans och det kommer att bli en gemensam kamp mot BJP och vi kommer att vinna staten.”

Att överkommandot inte kunde tillkännage detaljer om fredsformeln signalerar att det finns fortfarande punkter av oenighet. Partiet släppte också fotografier av mötet där alla sex – Kharge, Gandhi, Gehlot, Pilot, Venugopal och Randhawa – satt tillsammans i ett försök att visa ett enat ansikte.

Annons

Timmar före mötet rörde Gehlot om i grytan och sa att det inte finns någon tradition i kongressen att erbjuda någon ställning till någon ledare eller arbetare för att lugna honom skapade uppståndelse.

Läs också | I Ashok Gehlot-Sachin Pilot lerkastning i Rajasthan, ser BJP bara win-win för sig själv

Vissa partiledare hävdade att både Gehlot och Pilot har tagit sin kamp för långt och att en klättring ner skulle kräva en ansiktsräddande formel för båda.

Men Gehlots anmärkning lästes som ett försök att spåra ur varje möjlig fredsformel från högkommandot för att blidka Pilot, som hade riktat in sig på chefsministern, och anklagade sin regering för att inte vidta några åtgärder i påstådda korruptionsfall mot den tidigare Vasundhara Raje-ledda BJP regering.

Annons

Gehlot pratade med reportrar och sa att det inte finns någon sådan tradition i partiet att erbjuda tjänster till någon ledare för att lugna honom.

“Jag har inte hört något sådant förut … det finns ingen sådan tradition i kongressen där någon ledare kräver något och partiets högsta befäl erbjuder sig att ge den positionen. Vi har aldrig hört talas om en sådan formel, sade han när han blev tillfrågad om rapporter om att en formel skulle utarbetas för att lugna piloten.

Ett samtal i partikretsarna hade varit att pilot skulle kunna bli delstatskongressen. president igen. Genom att smutskasta sådana rapporter sa Gehlot att det bara är skapandet av media och att vissa ledare kanske får sådana berättelser planterade.

”Det högsta befälet är starkt även i dag. En sådan situation har inte kommit när den erbjuder någon ledare en post som han själv väljer för att lugna honom. Något sådant har inte hänt tidigare och kommer inte att hända i framtiden. Kongresspartiet och det högsta befälet är mycket starkt och ingen ledare eller arbetare har modet att kräva någon position. Det händer inte så”, sa Gehlot.

Läs även

När han sätter sig ner med Gud kan PM Modi förklara för honom hur universum fungerar:…

'Revisioner införda av BJP (i läroböcker) måste ändras. .. imposin…

Punjab-kabinettets expansion: A 'giant-killer' who beat Parkash Singh Badal, …

Newsmaker | Brottare' protest: Från Ganga-bankerna, ytterligare en Tikait i förgrunden

Mötet kommer dagar efter att Pilot tog ut en femdagars yatra från Ajmer till Jaipur och krävde en utredning på hög nivå om påstådda korruptionsfall mot Raje-regeringen, upplösning av Rajasthan Public Service Commission och dess rekonstitution stöds av en ny lag och kompensation för “lakhs of students”, som har lidit ekonomiskt på grund av frågepappersläckor. I själva verket hade han ställt ett 15-dagars ultimatum till Gehlot-regeringen att agera på hans krav.