De wapenstilstand van het Rajasthan-congres roept meer vragen op dan antwoorden: zal de 'eenheid' van Pilot-Gehlot standhouden?

0
47

Na twee maanden van voortdurende uitwisseling van weerhaken, prikkelende verklaringen en opgravingen, zijn Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot en voormalig plaatsvervangend CM Sachin Pilot mogelijk samengekomen voor een fotosessie na het Congres tussenkomst van het opperbevel maar de grotere vraag hoe de grote oude partij erin zal slagen een verenigd front te vormen voordat de staat later dit jaar naar de stembus gaat, blijft onbeantwoord.

De eenregelige boodschap van het opperbevel van het Congres dat de partij verenigd is, deed verschillende vragen rijzen over de grotere implicaties van deze wapenstilstand die onbeantwoord blijven. Krijgen de aanhangers van Pilot een groter aandeel in de regering? Wie heeft het laatste woord over de distributie van tickets voor de staatsverkiezingen later dit jaar? Zal Pilot stoppen met protesteren tegen de regering onder leiding van zijn partij en deze in het nauw drijven wegens corruptie? Wiens gezicht zal het congres projecteren in de aanloop naar de verkiezingen? Deze vragen leiden tot onzekerheid over de vraag of de partij in staat zal zijn om de twee strijdende partijen vóór de verkiezingen samen te laten werken.

Moet lezen | Na 4 uur praten, Gehlot-Pilot 'vredesovereenkomst' meer een stukje bij beetje; over naar opperbevel

De centrale leiding van het congres kwam tussenbeide voordat Pilot zijn protesten kon opvoeren. Nadat hij deze maand een Yatra had voltooid tegen een regering onder leiding van zijn eigen partij, gaf Pilot de regering-Gehlot de tijd tot het einde van de maand om aan zijn drie eisen te voldoen: actie in corruptiezaken die teruggaan tot de ambtsperiode van de vorige regering van Vasundhara Raje, compensatie aan studenten die te lijden hadden onder het lekken van vragenlijsten en de herstructurering van de Rajasthan Public Service Commission (RPSC). Piloot waarschuwde dat als zijn eisen niet werden ingewilligd, hij de straat op zou gaan.

Nu de 15-daagse tijdlijn afloopt, hebben noch de leiders van het Congres, noch de piloot enige duidelijkheid gegeven over wat er met het ultimatum zal gebeuren nu het opperbevel heeft beweerd dat beide leiders “verenigd” zullen werken. Aan de andere kant, dinsdag was het business as usual voor CM Gehlot die wat advies had voor Pilot, slechts een dag na de wankele wapenstilstand.

Congresleider K.C. Venugopal met partijleiders Ashok Gehlot en Sachin Pilot na een ontmoeting in de residentie van partijvoorzitter Mallikarjun Kharge in New Delhi. (Express-foto door Anil Sharma)

Op de vraag of hij en Pilot nu zouden samenwerken, zei Gehlot tegen verslaggevers in Delhi: 'Als hij van het feest is, waarom niet? Ik geloof dat iemand, nadat hij bij het opperbevel heeft gezeten en gesprekken heeft gevoerd, niet wil meewerken? We moeten met vertrouwen verder gaan. Door vertrouwen te geven, kan vertrouwen gewonnen worden. Als het opperbevel ons vertrouwen heeft gegeven, zullen wij dat ook doen… als iedereen samenwerkt, komt onze regering weer aan de macht… Als iemand trouw is gebleven aan de partij en dat ook in de toekomst blijft, had Sonia Gandhi ji een keer gezegd tijdens de AICC-conventie , zij die geduld bewaren, die krijgen wel eens een kans. Ik herinner me dit citaat van Sonia Gandhi ji nog steeds en ik bewaar het in mijn hart.”

Ook in Politieke Pulse | Ashok Gehlot en Sachin Pilot: De twee hebben elkaar nooit ontmoet, totdat Gehlot gedwongen zei dat posten “niet belangrijk” voor hem waren en het zijn plicht was om te doen wat het opperbevel van hem verlangde. “Ik zeg tegen alle partijmedewerkers, leiders die geduld hebben. Als je geduld hebt, krijg je de kans om in de partij te werken. Je hebt vroeger ook kansen gekregen, die krijg je ook in de toekomst.”

In zes maanden tijd is dit de tweede keer dat KC Venugopal, de secretaris-generaal van de partij voor organisatie, voor de media moet staan, geflankeerd door Gehlot en Pilot, en verslaggevers moet vertellen dat het congres verenigd staat in Rajasthan.

Advertentie << p>Afgelopen november, net voordat de Bharat Jodo Yatra Rajasthan binnenkwam, bracht Venugopal de twee leiders bij elkaar in een tijd dat de spanningen tussen de twee hoog opliepen nadat Gehlot Pilot een “gaddar (verrader)” noemde. De ontmoeting op maandag was de eerste keer dat de twee bij elkaar kwamen sinds Gehlot beweerde dat MLA's van het Congres geld hadden aangenomen van de BJP tijdens de politieke crisis van 2020, die werd veroorzaakt door de rebellie van Pilot tegen hem. Hij bedankte ook Raje en twee andere BJP-leiders voor hun verzet tegen pogingen om zijn regering omver te werpen. Piloot sloeg toen terug en zei dat het leek alsof de leider van de CM Raje was en niet Sonia.

Must Read | Herinnerend aan de sudderende sage van Ashok Gehlot, Sachin Pilot vete in 5 Acts

De scènes op maandag buiten het huis van Mallikarjun Kharge, waar de twee leiders van Rajasthan gesprekken voerden met de congresvoorzitter, Rahul Gandhi, Venugopal en Sukhjinder Singh Randhawa, de leider van het Congres in Rajasthan, waren veelzeggend. Terwijl zowel Gehlot als Pilot naast Venugopal stonden, wisselden ze geen woorden met elkaar en vermeden ze elkaar zelfs aan te kijken.

Terwijl de leiders van zowel de Gehlot- als de Pilot-factie zwegen, deed de BJP dat wel niet terugschrikken om dinsdag het congres aan te vallen.

Advertentie

“Het publiek van Rajasthan wil nog steeds weten wat Sachin Pilot zei in Ajmer, dat er meer dan 50% corruptie is in Rajasthan. Zal het publiek van Rajasthan het congres verlaten zonder de antwoorden op deze vragen te vragen? Heeft Sachin Pilot nu de moed om te zeggen dat er geen corruptie is in Rajasthan?” zei BJP MLA van Chomu en de hoofdwoordvoerder van de partij, Ramlal Sharma.

Lees ook | Ashok Gehlot slaat terug op Sachin Pilot: Compensatie eisen voor papierlekken een teken van 'mentaal bankroet'

De leiders van het Staatscongres waren voorzichtig met het ingaan op de details van de wapenstilstand, maar zeiden dat de gebeurtenissen van maandag een goed signaal hadden afgegeven.

“De BJP is verbijsterd na het zien van de foto's van gisteren. Onze partijleiders verenigen zich, waarom is de BJP bang? Die foto's zijn blije foto's. Wat gisteren gebeurde, ik wilde dat dit gebeurde en het is gebeurd. De twee hebben er een en iedereen is verenigd', zei Pratap Singh Khachariyawas, minister van het kabinet van Rajasthan, tegen verslaggevers.

Lees ook

Oor op de grond, Haryana BJP-leiders geven toe dat partijstilte over worstelaars r…

BJP kijkt verder dan Shinde Sena en overweegt MNS-booster voor NDA als Fadnavis, Ra…

Zitten met God, kan premier Modi uitleggen aan Hem hoe het universum werkt:…

Een leider buiten de Nitish-partijlijn: de zaak van RS Dy-voorzitter Harivansh

Khachariyawas zei dat hij niet op de hoogte was van de formule op basis waarvan de wapenstilstand tot stand was gekomen en zei dat mensen er later achter zouden komen. De minister zei dat hij niet kan zeggen of Pilot doorgaat met zijn protesten of niet.