Casteless-utopie: religieuze groepering in Californië steunt wetsvoorstel om kastendiscriminatie te verbieden

0
42

Al tientallen jaren, aanbiddend in tempels, zong Ram Asra spirituele liederen die bekend staan ​​als kirtans.

Dat deed hij onlangs op een zondag in de Shri Guru Ravidass Sabha in Fresno, Californië, zittend in kleermakerszit op een verhoging in de gebedsruimte van de tempel die een harmonium bespeelt.

Toegewijden sloten hun ogen en zwaaiden naar de kalmerende melodie. Maar niet alle ervaringen van Asra in heilige ruimtes waren zo subliem.

Hij is een lid van de voormalige onaantastbare kaste in India en vertelde over een keer dat hij bij een andere Amerikaanse tempel aan de kant werd gezet en hem werd verteld de keuken niet binnen te gaan.

“Ik voelde me zo niet gerespecteerd”, zei hij.

Asra voelt zich veel veiliger in de Fresno Ravidassia-tempel. Gemeenteleden volgen Guru Ravidass, een 14e-eeuwse Indiase leraar die ook behoorde tot de voormalige onaantastbare kaste waarvan de leden ook wel bekend staan ​​als Dalit, wat 'gebroken' betekent in het Hindi.

Lees ook | Californië wordt mogelijk de eerste Amerikaanse staat die kastendiscriminatie verbiedt

Verschillende gemeenteleden, die zeggen dat gelijkheid de kern van hun geloof is, pleiten nu voor een wetsvoorstel dat tot doel heeft kastendiscriminatie in Californië te verbieden. Kaste is een indeling van mensen op basis van geboorte en afkomst.

Als de wetgeving wordt aangenomen, wordt Californië de eerste staat die kaste toevoegt aan zijn non-discriminatiewetten.

Advertentie

In februari werd Seattle de eerste Amerikaanse stad die een soortgelijke wet goedkeurde.

Er zijn ongeveer 20.000 leden van de Ravidassia-gemeenschap in Central Valley in Californië – een grote meerderheid van hen heeft wortels in Punjab in het noordwesten van India.

Alleen al in Californië zijn er vijf Ravidassia-tempels – in Fresno, Pittsburg, Rio Linda , Selma en Yuba City — met een zesde in aanbouw in Union City.

Advertentie

Borden ter ondersteuning van het wetsvoorstel sieren de muren van de Fresno-tempel. Het uitroeien van kasten is inherent aan het Ravidassia-ethos, zei Amar Daroch, president van de Fresno-tempel. Hij zei dat Guru Ravidass een klasseloze, kasteloze utopie voor ogen had die hij 'Begampura' noemde, wat 'een land zonder verdriet' betekent in het Hindi.

“Ons doel is om hier Begampura te creëren”, zei hij.

De wetgeving stuit op sterke tegenstand van groepen die zeggen dat het zal leiden tot discriminatie van Hindoe-Amerikanen en mensen van Indiase afkomst.

>

Verschillende Dalits hebben zich er ook tegen uitgesproken en zeggen dat ze niet willen worden opgezadeld met een kaste-identiteit die volgens hen niet relevant is in dit land.

Maar velen in de Ravidassia-gemeenschap geloven dat deze wet de aandacht zou vestigen op een probleem waarvan zij zeggen dat het hun leven beïnvloedt.

Advertentie

In Californië hebben leden van de Ravidassia-gemeenschap hindoeïstische, inheemse en sikh-achtergronden.

>

Hun tempels hebben het uiterlijk en gevoel van een Sikh gurdwara, met de heilige tekst, de Guru Granth Sahib, geïnstalleerd als centraal punt in de belangrijkste gebedsruimte.

Advertentie Meer over | Kastendiscriminatiezaak tegen 2 Indiase ingenieurs ontslagen in VS

De tekst bevat 40 verzen van Guru Ravidass, naast andere spirituele leiders.

De religieuze praktijken van Ravidassia verschillen van het sikhisme.

Velen in de gemeenschap identificeren zich echter als sikh en hebben veel gemeen met de sikh-gemeenschap, waaronder kleding, eten, taal en andere gebruiken.

Advertentie < p>Het gelijkheidsbeginsel vormt ook de basis van de Sikh-theologie, zegt Opinderjit Kaur Takhar, universitair hoofddocent Sikh Studies aan de Universiteit van Wolverhampton in het Verenigd Koninkrijk, een stad met een omvangrijke Punjabi-bevolking, waaronder een grote Ravidassia-gemeenschap.

Takhar zei dat de Gouden Tempel in Amritsar, India, het belangrijkste heiligdom in het sikhisme, is ontworpen met vier deuren, waarmee hij de boodschap uitstraalt dat “iedereen van alle rangen en standen, alle hoeken van de wereld en alle kasten welkom is om te komen.” in en samen zijn.”

Ze noemde het belang van een gemeenschapsmaaltijd na de aanbidding, bekend als langar, en zei dat het doel ervan is “om als gelijken te gaan zitten en voedsel te delen met iedereen, ongeacht kaste, die vroeger taboe zijn.”

Vinod Kumar Chumber, voorzitter van de Shri Guru Ravidass Sabha in Union City, Californië, zei dat die leringen over gelijkheid in de VS en daarbuiten niet in de praktijk zijn omgezet. In Punjab zei Chumber dat elk dorp gurdwara's heeft die worden geleid door leden van de dominante kaste en door Dalits.

“Het gaat beter, maar mensen worden nog steeds niet gelijk behandeld”, zei hij, eraan toevoegend dat leden van zijn gemeenschap zijn zelden te vinden in leidinggevende posities bij reguliere Amerikaanse Sikh-tempels.

“We dachten dat het het beste voor ons was om onze eigen plaatsen van aanbidding te hebben waar we vrijelijk onze gewoonten kunnen beoefenen en onze festivals kunnen vieren.”

Leden van de Fresno Ravidassia-gemeenschap zeggen dat vechten voor gelijkheid deel uitmaakt van hun geschiedenis en hun spirituele DNA, dat hen heeft gemotiveerd om met hun verhalen naar voren te komen, ondanks de mogelijke gevolgen van blootstelling aan de grotere gemeenschap als 'lagere kaste'.

Leden van de gemeenschap zeggen dat ze nog steeds discriminerende behandeling ondervinden van mensen die anders alles delen, van cultuur en eten tot taal en nationale afkomst.

Harbhans Singh zei dat zijn vriend een kruidenierswinkel opende in een grotendeels Zuid-Aziatische wijk in Centraal-Californië. dat deed het in het begin goed, maar “zijn bedrijf flopte” toen klanten zijn kaste leerden kennen.

“Hij moest zijn bedrijf sluiten”, zei hij. “Hoe kan dit nog gebeuren in de Verenigde Staten?”

Harblas Singh, die in een pluimveebedrijf in de buurt van Fresno werkte, zei dat zijn Punjabi-collega's weigerden bij hem te lunchen nadat ze hoorden dat hij een Dalit was.

“Ik kwam naar dit land in de hoop dat ik me kon losmaken van de kettingen van kaste, 'zei hij. “Maar het lijkt alsof we dat als mens niet voor elkaar kunnen krijgen. We hebben de wet nodig om dat voor ons te doen.”

Rajinder Ganger, die vroeger een vrachtwagenbedrijf runde in Selma, zei dat een van zijn chauffeurs uit de hogere kaste stopte nadat hij de identiteit van Ganger had vernomen.

“Hij zei dat zijn familieleden hem uitscholden omdat hij met mij samenwerkte”, zei hij.

Rajinder Kumar, wiens familie een bedrijf runt in Bakersfield, zei dat het antwoord op kastenvooroordelen onderwijs is en een afdwingbare antidiscriminatiewet die kaste als een beschermde categorie noemt.

Hij zegt categorieën als “etniciteit” of “nationale afkomst” dekt nog steeds niet het soort discriminatie waarmee hij en de anderen in de Ravidassia-gemeenschap vaak worden geconfronteerd.

“Of je nu caissière, ondernemer, professor of arts bent – in 2023 – je bent nog steeds een onaantastbare”, zei hij. “Wanneer houdt dat op? Hoeveel geld moet je verdienen? Hoeveel graden moet je halen om het te laten stoppen? Beelden van leden van de gemeenschap die getuigden voor de Senaatscommissie voor rechterlijke macht werden op een scherm achter hem weergegeven.

Tijdens de hoorzitting in april kwamen oudere leden van de gemeenschap die geen Engels spraken opdagen en maakten hun mening kenbaar aan de commissie met een simpele “stem ja”. Kumar zei dat zulke moed niet langer een optie is, maar een noodzaak voor de gemeenschap.

“Je hoeft je niet te verstoppen”, zei Kumar. “We hebben honderden verhalen om te delen. We moeten allemaal naar voren komen en onze stem laten horen.”

De kastenwet heeft leden van de grotere Sikh-gemeenschap de kans gegeven om solidariteit te tonen met de Ravidassia-gemeenschap en de principes van hun geloof hoog te houden, zei Kashmir Singh Shahi met de Gurdwara Sahib in Fremont, een sikh-gemeente. Hij zei dat zijn tempel divers is en vrij van discriminatie en stereotypering.

'Zo zou het moeten zijn', zei hij, eraan toevoegend dat hoewel kastendiscriminatie misschien 'minder wijdverspreid' is in de Verenigde Staten, sommigen nog steeds lijden eronder en dat alleen al rechtvaardigt de noodzaak van een dergelijke wet.

Gurbachan Singh, een dorpsoudste in Fresno die verschillende Ravidass-tempels heeft gesticht, zei dat hij graag zou zien dat mensen die gesprekken beginnen, uitdagend zoals ze kunnen zijn.

Lees ook

US House overschrijdt schuldenplafond deal als standaarddreiging doemt op

Laat terrorist Abdul Salam Bhuttavi, die aanvallers van 26/11 trainde, sterft in … -ingo-joseph-109629.jpg?resize=450,250″ />

Duitsland beveelt sluiting van vier van de vijf Russische consulaten in tit-for-…

De Chinese jongeren kunnen geen baan vinden. Xi Jinping zegt 'eet bitterheid'.

“Als we niet naar de andere gurdwara's gaan, met ze praten en de waarheid spreken, dan is dat aan ons”, zei hij. “Ik hoop dat er een dag komt waarop al onze tempels samen op het fundament van de waarheid staan.”