Baby's kruipen, kruipen en schuifelen bij het leren bewegen. Dit is waar u op moet letten als u zich zorgen maakt

0
47

Vroege bewegingen van de grove motoriek (of van het hele lichaam), zoals kruipen en lopen, zijn opwindende ontwikkelingen en duidelijke markeringen voor ouders die de ontwikkeling van hun kind volgen. Maar wat gebeurt er als een mijlpaal niet wordt bereikt of als de beweging zelf niet is wat een ouder verwacht? Baby's komen ter wereld met aangeboren bewegingen, inclusief reflexen. Andere motorische vaardigheden, zoals rechtop zitten of naar een speeltje toe rollen op een speelkleed, worden tijdens het groeien geleerd.

De meeste baby's beginnen in de tweede helft van hun eerste jaar naar mensen of objecten toe te bewegen die veel verder van hen verwijderd zijn. Dit betekent ook een verandering voor ouders en verzorgers, want ze kunnen niet langer even weglopen en terugkomen om de baby op dezelfde plek te vinden. Tijd om na te denken over het kindveilig maken van uw woonruimtes als u dat nog niet heeft gedaan! Maar hoe kan een ouder of verzorger beslissen wanneer hij zich zorgen moet maken, wanneer hij professioneel advies moet inwinnen of wanneer hij moet accepteren dat alles goed gaat? Gewoonlijk zullen baby'skruipen“op handen en voeten” met buiken boven de vloer en handen en knieën naar voren bewegend in een diagonaal patroon, waarbij rechterarm en linkerbeen samen bewegen en linkerarm en rechterbeen samen bewegen. Deze fase kan weken of maanden duren voordat baby's opstaan ​​om op hun voeten te cruisen terwijl ze zich vasthouden aan het meubilair. Cruisen en wandelen wordt meestal waargenomen tussen de acht en achttien maanden oud.

Sommige kinderen bewegen echter anders en sommige lijken de kruipfase helemaal over te slaan. Net zoals er in het eerste jaar geen specifieke dag is waarop alle baby's van hun speelkleed afkomen om te verkennen, is er ook geen enkele manier om door de kamer te bewegen.

Sommige baby's schuifelen met hun billen mee terwijl ze hun handen vasthouden van de vloer. Anderen kruipen op hun buik, zoals soldaten die laag blijven.

Sommige baby's bewegen eerst met hun handen met gebogen knieën om te volgen alsof ze een spelletje haasje-over spelen. Velen gebruiken combinaties van een of meer van het bovenstaande naast kruipen voordat ze er een worden.

Onderzoekers en professionals op het gebied van kinderontwikkeling dachten altijd dat wanneer traditionele bewegingsvolgordes niet werden waargenomen, er een duidelijk probleem was met de manier waarop de hersenen of het lichaam van een kind zich ontwikkelden.

Hoewel er enkele denkrichtingen zijn. die suggereren dat kruipen een cruciaal onderdeel is van de ontwikkeling van kinderen, leggen nieuwere theorieën meer nadruk op de kwaliteit en variëteit van bewegingen die individuele baby's gebruiken om te bewegen. Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat variabele kruippatronen kunnen voorkomen bij kinderen met en zonder latere ontwikkelingsachterstand. Uit eerder onderzoek bleek dat terwijl 90 procent van de kinderen op tweejarige leeftijd motorische mijlpalen bereikte volgens een gemeenschappelijke reeks, 4,3 procent helemaal geen kruipende handen en knieën vertoonde.

Advertentie

Verschillen zijn niet altijd reden tot bezorgdheid, maar afstemmen op het bewegingspatroon van uw kind kan belangrijk zijn als u in dit stadium iets onverwachts opmerkt. Ongebruikelijke, afwezige of vertraagde kruippatronen zijn in verband gebracht met hersenverlamming, het syndroom van Down, autisme, ontwikkelingscoördinatiestoornis en andere neurologische, leer- of ontwikkelingsstoornissen.

Kinderen met bekende neurologische of lichamelijke problemen, of bijwerkingen daarvoor of bij de geboorte kunnen ook grove motorische problemen en vertragingen ervaren.

Voor elk van deze groepen zijn vroegtijdige beoordeling en interventie belangrijk, omdat ze een groter potentieel voordeel voor kinderen en gezinnen met zich meebrengen, in vergelijking met wachten tot later om iets aan te pakken zorgen.

Advertentie

Dus, wat zijn de tekenen die helpen weten ouders dat het tijd is om professioneel advies in te winnen? Tegen ongeveer 9-11 maanden zouden baby's regelmatig moeten proberen om in en uit een stille houding te bewegen en de kamer om hen heen te verkennen. Het is gebruikelijk dat baby's in dit stadium hun armen en benen effectief samen gebruiken om zichzelf naar voren te richten.

Wanneer de linkerkant van het lichaam iets heel anders doet dan de rechterkant (of vice versa), is dat een sign verdere beoordeling kan nodig zijn.

Wanneer baby's lijken te worstelen met bewegingskracht of -bereik, met name in de nek, armen, handen of benen, moet dit verder worden onderzocht door een gezondheidsdeskundige. Baby's die regelmatige en aanhoudende tekenen van ongemak met hun bewegingen vertonen (zoals grimassen of huilen) moeten ook worden beoordeeld.

Als ouders of verzorgers dit opmerken, is het belangrijk dat ze dit melden bij een hulpverlener, zoals een kraamverzorgende of huisarts. Een afspraak met een van deze zorgverleners is meestal de eerste stap die ouders nemen als er zorgen zijn of als ze extra observatie of screening willen.

Sommige gezinnen hebben mogelijk al toegang tot een pediatrische ergotherapeut , fysiotherapeut of kinderarts. Elk kan verdere beoordelingen uitvoeren en indien nodig advies geven.

Advertentie LEES OOK | Zorg voor pasgeborenen: een gids voor nieuwe ouders

In de overgrote meerderheid van de gevallen weten ouders goed wanneer ze zich zorgen moeten maken. Als u zich zorgen maakt, zoek dan een zorgverlener die u kan helpen met het beantwoorden van vragen en het geven van advies. Noch jij, noch je baby hoeft alleen door deze fase te gaan.

Lees ook

Slaap versus seks: als het kind er middenin zit!

Probeer deze eenvoudige tips om uw kinderen te leren de keuken schoon te houden

Nieuw geboren babywensen, citaten, status, berichten om nieuwe ouders te feliciteren

Bezorgd over het lage geboortegewicht van de baby? Hier zijn enkele tips

Download de Indian Express-app voor het laatste nieuws over ouderschap.