Babyer kryper, skvetter og stokker når de lærer å bevege seg. Her er hva du bør se etter hvis du er bekymret

0
64

Tidlige grovmotoriske (eller hele kroppen) bevegelser som å krype og gå er spennende utviklinger og tydelige markører for foreldre som ser på barnets utvikling. Men hva skjer når en milepæl ikke er nådd, eller selve bevegelsen ikke er det en forelder forventer? Babyer kommer til verden med medfødte bevegelser, inkludert reflekser. Andre motoriske ferdigheter – som å sitte opp eller rulle mot en leke på en lekematte – læres etter hvert som de vokser.

De fleste babyer begynner å bevege seg mot mennesker eller gjenstander mye lenger unna dem i andre halvdel av det første året. Dette markerer en endring også for foreldre og omsorgspersoner, fordi de ikke lenger kan gå bort et øyeblikk og komme tilbake for å finne babyen på samme sted. På tide å tenke på å barnesikre oppholdsrommene dine hvis du ikke allerede har gjort det! Men hvordan kan en forelder eller omsorgsperson bestemme når de skal bekymre seg, når de skal få profesjonelle råd, eller når de skal akseptere at ting går helt fint? Vanligvis vil babyerkrype«på alle fire» med mager over gulvet og hender og knær beveger seg fremover i et diagonalt mønster, hvor høyre arm og venstre ben beveger seg sammen og venstre arm og høyre ben beveger seg sammen. Dette stadiet kan vare i uker eller måneder før spedbarn reiser seg for å cruise på føttene mens de holder på møblene. Cruising og gange observeres vanligvis mellom åtte og 18 måneders alder.

Noen barn beveger seg imidlertid annerledes, og noen ser ut til å hoppe over krypestadiet helt. Akkurat som det ikke er noen spesifikk dag i det første året som alle babyer flytter fra lekematten for å utforske, er det ingen måte å bevege seg på tvers av rommet.

Noen babyer stokker med undersiden mens de holder hendene. fra gulvet. Andre kommandosoldater kryper på magen, som soldater som holder seg lavt.

Noen babyer beveger hendene først med de bøyde knærne for å følge etter som om de spiller sprang. Mange bruker kombinasjoner av noen eller alle de ovennevnte i tillegg til å krype før de fyller år.

Forskere og fagfolk i barneutvikling pleide å tenke når tradisjonelle bevegelsessekvenser ikke ble observert, var det et klart problem med måten et barns hjerne eller kropp utviklet seg på.

Selv om det er noen tankeretninger. som antyder at crawling er en kritisk del av barns utvikling, legger nyere teorier mer vekt på kvaliteten og variasjonen av bevegelser individuelle babyer bruker for å bevege seg. Noen undersøkelser har antydet at variable krypemønstre kan forekomme hos barn med og uten senere utviklingsforsinkelse. Tidligere undersøkelser fant at mens 90 prosent av barna oppnådde motoriske milepæler innen to år etter en vanlig sekvens, viste 4,3 prosent ikke at hender og knær krabbet i det hele tatt.

Annonse

Forskjeller er ikke alltid grunn til bekymring, men å tune inn på barnets bevegelsesmønster kan være viktig hvis du merker noe uventet på dette stadiet. Uvanlige, fraværende eller forsinkede krypemønstre har vært assosiert med cerebral parese, Downs syndrom, autisme, utviklingskoordinasjonsforstyrrelser og andre nevrologiske, lærings- eller utviklingsforstyrrelser.

Barn med kjente nevrologiske eller fysiske problemer, eller uønskede hendelser før eller ved fødselen kan også oppleve grove motoriske vansker og forsinkelser.

For hver av disse gruppene er tidlig vurdering og intervensjon viktig, siden de har større potensielle fordeler for barn og familier, sammenlignet med å vente til senere med å ta tak i bekymringer.

Annonse

Så, hva er tegnene som hjelper foreldrevet det er på tide å søke profesjonelle råd? Etter ca. 9–11 måneder bør det være noen regelmessige forsøk fra babyer på å bevege seg inn og ut av stillestående stillinger og utforske rommet rundt dem. Det er vanlig at babyer på dette stadiet bruker armer og ben effektivt sammen for å rette seg fremover.

Når venstre side av kroppen gjør noe helt annet enn høyre (eller omvendt) er det en signere ytterligere vurdering kan være nødvendig.

Når babyer ser ut til å slite med bevegelsesstyrke eller rekkevidde, spesielt i nakke, armer, hender eller ben, bør dette utforskes videre av helsepersonell. Babyer som viser regelmessige og vedvarende tegn på ubehag med bevegelsene (som grimasering eller gråt) bør også vurderes.

Hvis foreldre eller omsorgspersoner legger merke til disse tingene, er det viktig at de tar det opp med en omsorgsperson, for eksempel en helsesøster for mors barn og familie eller allmennlege. En avtale med en av disse leverandørene er vanligvis det første steforeldrene tar når det er bekymringer eller de ønsker ekstra observasjon eller screening.

Noen familier har kanskje allerede tilgang til en pediatrisk ergoterapeut , fysioterapeut eller barnelege. Hver enkelt kan fullføre ytterligere vurderinger og gi råd etter behov.

Annonse LES OGSÅ | Nyfødtpleie: En veiledning for førstegangsforeldre

I de aller fleste tilfeller har foreldrene en god følelse av når de skal bekymre seg. Hvis du er bekymret, oppsøk en helsepersonell som kan hjelpe deg med å svare på spørsmål og gi råd. Verken du eller babyen din trenger å gå gjennom dette stadiet alene.

Les også

Søvn vs Sex: Når barnet kommer i midten!

Prøv disse enkle tipsene for å lære barna dine å holde kjøkkenet rent

Nyfødt babyønsker, sitater, status, meldinger for å gratulere nybakte foreldre

Bekymret for babyens lave fødselsvekt? Her er noen tips

For alle de siste foreldrenyhetene, last ned Indian Express-appen.