Wanneer is een laptop (eigenlijk) te warm?

0
60
Hannah Stryker/How-To Geek

Terwijl laptops van nature warmte genereren tijdens het gebruik, kan overmatige hitte of warmte alleen op de plaats een probleem aangeven. Tekenen van oververhitting zijn onder meer onverwachte uitschakelingen, luide ventilatorgeluiden en prestatiedalingen.

Je zit comfortabel op je bank, druk bezig met het uitwerken van de cijfers voor dat grote rapport dat morgen moet verschijnen. Plots verschroeit een hittegolf van je laptop je schoot. Natuurlijk vraag je je af: is dit te heet? Loopt mijn laptop gevaar?”

Laptops worden niet voor niets heet (en dat is oké)

U hoeft zich geen zorgen te maken als uw laptop het gevoel heeft dat hij op het punt staat in brand te vliegen, maar voordat u in paniek raakt, moet u begrijpen dat laptops niet voor niets heet worden. Die minuscule componenten die in zo'n krappe ruimte zijn verpakt, werken hard. Ze pushen pixels, kraken gegevens of geven zelfs die indrukwekkende explosie weer in de nieuwste AAA-game.

Warmte is een natuurlijk bijproduct van deze elektronische inspanningen en dat is iets wat laptoptechnici verwachten. De meeste moderne laptops zijn ontworpen om hoge bedrijfstemperaturen aan te kunnen en hebben ingebouwde koelmechanismen om deze te beheren. Ventilatoren, koellichamen en koelpasta combineren allemaal om warmte af te voeren en uw systeem soepel te laten werken. Dus een warme laptop? Dat is volkomen normaal.

Sommige soorten hitte zijn erger dan andere

Niet alle laptopwarmte is echter gelijk gemaakt. Hoewel een beetje warmte tijdens intensieve taken normaal is, kunnen sommige vormen van warmte problemen veroorzaken. Als uw laptop heet aanvoelt, zelfs wanneer deze niet wordt gebruikt, of als de warmte in een bepaald gebied is gelokaliseerd, is dat niet typisch.

De CPU en GPU zijn primaire warmtegeneratoren. Deze componenten zijn bestand tegen hoge temperaturen, maar langdurige blootstelling kan leiden tot vernauwing of zelfs permanente schade. Als de onderkant van uw laptop of het toetsenbordgedeelte (dat zich vaak boven de CPU en GPU bevindt) onaangenaam heet wordt, vooral tijdens lichte taken, is het tijd om dit te onderzoeken.

Opmerking:Laptop-CPU's en GPU's zijn ontworpen om in de buurt van of op hun maximale veilige bedrijfstemperatuur te werken. Tegenwoordig is dat vaak net onder de 100 graden Celsius. Als je gewend bent aan de bedrijfstemperaturen van desktops, kan dat als een schok komen, maar vergeet niet dat de processor is ontworpen om de hele dag, elke dag bij die temperatuur te werken, gedurende de verwachte levensduur. Door de processors op die temperatuur te laten werken, hoeven de ventilatoren en het koelsysteem van de laptop niet zo hard te werken, waardoor het stroomverbruik en de ruis afnemen.

Tekenen dat uw laptop oververhit raakt

Laten we nu eens kijken naar de tekenen dat uw laptop die grens van warm naar zorgelijk overschrijdt heet. Onverwachte uitschakelingen zijn een duidelijke indicatie – dit is de laatste wanhopige poging van uw laptop om hardwareschade door overmatige hitte te voorkomen.

Andere tekenen zijn onder meer constant luid ventilatorgeluid, zelfs voor eenvoudige taken, of merkbare prestatiedalingen wanneer uw laptop opwarmt. Als uw laptop prima werkt als hij koel is, maar begint te haperen of hapert als hij warm is, is dat een zeker teken van thermische beperking – een veiligheidsmaatregel waarbij uw laptop de prestaties vertraagt ​​om de warmteontwikkeling te verminderen.

Hoe om te gaan met een hete laptop

Uw laptop wordt dus heter dan het oppervlak van de zon. Wat kun je doen om het koel te houden? Controleer eerst de fysieke omgeving. Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet worden geblokkeerd en gebruik uw laptop niet op zachte oppervlakken zoals bedden of kussens die de luchtstroom kunnen belemmeren.

Overweeg vervolgens een koelkussen voor een laptop. Deze apparaten helpen de luchtstroom rond uw laptop te vergroten, wat het ingebouwde koelsysteem ondersteunt.

GERELATEERDHoe u het stof van uw laptop verwijdert

Het regelmatig schoonmaken van je laptop kan ook een groot verschil maken. Stofophoping kan ventilatieopeningen blokkeren en componenten isoleren, waardoor warmte zich ophoopt. Een blikje perslucht is een handig hulpmiddel voor deze taak.

En als geen van deze oplossingen helpt, overweeg dan om professioneel advies in te winnen. Oververhitting kan wijzen op een ernstiger probleem, zoals een defecte ventilator of defecte koelpasta, waarvoor deskundige tussenkomst nodig is.

Een hete laptop is vaak gewoon een hardwerkende laptop. Maar als de hitte te hoog wordt, is het belangrijk om actie te ondernemen. Uw laptop is tenslotte een essentieel hulpmiddel, en door er goed voor te zorgen, zorgt u ervoor dat hij goed voor u blijft zorgen.

The Best Laptop Cooling Pads of 2023 Best Laptop Cooling Pad Overall TopMate C12 Laptop Cooling Pad Buy at Amazon Beste budget laptopkoelblok Kootek laptopkoelblok Koop bij Amazon Beste laptopkoelblok voor gaming IETS GT500 Krachtige Turbo-Fan RGB Laptopkoelblok Koop bij Amazon Beste draagbare laptopkoelblok Targus Dual Fan Lap Chill Mat Koop bij Amazon Beste laptopkoelkussen voor grotere laptops Thermaltake Massive 20 RGB laptopkoelkussen Koop bij Amazon LEES VOLGENDE

  • › Samsung Galaxy S23 Ultra Review: praktische perfectie met een vleugje terughoudendheid
  • › De beste Google Pixel-cases van 2023
  • › De nieuwe MX-muizen en -toetsenborden van Logitech zien er fantastisch uit
  • › 10 Windows-tekstinvoertrucs die u zou moeten gebruiken
  • › Statische IP versus dynamische IP: wat is het verschil?
  • › Zijn uw oude diskettes nog leesbaar?