Veien til 2024 | Patna-møte: To skritt frem, ett skritt tilbake mens opposisjonspartiene finner ut av tangoen

0
47

Omtrent samme tid i fjor, da Mamata Banerjee innkalte til et møte med opposisjonspartier for å bygge konsensus om en felles kandidat til presidentvalget, hadde kongressen beklaget seg privat. Den følte at Trinamool-kongresssjefens trekk var “ensidig”, men den deltok likevel på møtet for å unngå at ethvert signal gikk ut av splittelse i opposisjonsleiren.

Mye vann har strømmet nedover broen siden. deretter. Søndag kunngjorde JD(U) at detførste møtet mellom anti-BJP-opposisjonspartiene for 2024-målingene ville bli holdt i Patna 12. juni. Kongressen var stille. Da Mamata selv hadde foreslått et slikt møte i Patna, erklærte TMC, som på sikt, at Vest-Bengals sjefsminister ville delta i konklavet.

Må leses | Karnataka malen når Cong starter planleggingen av parlamentsavstemninger, Rahul snakker 150 seter

Mamata hadde oppfordret JD(U) supremo og Bihar CM Nitish Kumar, da han ba henne i april i Kolkata om å ta ledelsen i å innkalle til møtet . Ikke bare ønsket hun tydeligvis ikke at kongressen skulle ta ledelsen, men hun påkalte også behendig starten på Jayaprakash Narayan-bevegelsen fra Bihar på 1970-tallet, som hadde forent daværende opposisjonspartier mot Indira Gandhi.

«Jeg har bedt Nitishji om at akkurat som JP-bevegelsen… et møte bør finne sted i Bihar. Det skulle gå ut en melding om at opposisjonen er sammen,» hadde Mamata sagt.

Les | ‘Ikke på linje med AAP, hold Kejriwal på en armlengdes avstand’: Delhi, Punjab-enheter til Cong

Kongressen har også vært taktisk i saken denne gangen, selv om TMC behandlet en ny provokasjon på mandag ved å frigjøre sin eneste MLA for Vest-Bengal. Ettersom kongressen merker at mange opposisjonspartier er motvilje mot å akseptere deres lederskap og forrang, har kongressen latt Nitish gjøre grunnarbeidet med å samle opposisjonspartier under én paraply.

Men det store gamle partiets «storsinnethet» kommer av det faktum at den har få alternativer.

For eksempel så møtet som ble innkalt av Mamata i juni i fjor for presidentvalget ikke deltagelse av partier som Aam Aadmi Party (AAP) og Bharat Rashtra Samithi (BRS), da de var motvillige til å dele plass med kongressen. Selv om AAP og BRS ønsker å være en del av opposisjonens enhetsprosjekt nå, har ikke fiendskapen mellom de to partiene og kongressen, som er deres viktigste rival i stater som Delhi, Punjab og Telangana, forsvunnet.

Annonse Les | Historien til mange opposisjonelle fronter mer om bom enn treff

Det var en viss forståelse mellom partene angående spørsmål i den siste sesjon i parlamentet, men kongressen ville avsky å invitere dem til et møte utenfor husets lokaler. Kongressen hadde for eksempel ikke invitert noen av partene til å sverge Siddaramaiah som Karnataka CM tidligere denne måneden.

Tilsvarende Samajwadi-partiet, som tidligere har vært en venn av kongressen , er ikke så glad for å bli sett med festen nå.

Selv om kongressen fortsatt mener at den med rette bør være i sentrum av opposisjonens enhetsinnsats gitt at den er den største blant partiene, passer det for nå kongressen å la Nitish gjøre den politisk vanskelige manøvreringen med å invitere AAP og BRS. Med Nitish på utkikk etter en nasjonal rolle, passer det bra for Bihar CM.

Annonse Les | I antall: 20 Oppn-partier tar på seg Modi-regjeringen, men hvordan klarer de seg mot BJP i parlamentet?

Men selv med Nitish i front, er motsetningene mellom de ulike opposisjonspartiene ikke lett å ønske bort. En av de vanskelige problemene som dukker opp, er at forordningen som ble vedtatt av senteret, tar bort de fleste av Delhi-regjeringens krefter. Mens AAP ønsker at andre opposisjonspartier skal støtte det, går kongressledelsen – under press fra sine enheter i Punjab og Delhi – forsiktig frem.

I denne saken, for eksempel, føler den at den ikke har noe å vinne. Samtidig er forordningen uten tvil enda et eksempel på “overreaksjonen” fra sentralregjeringen i spørsmålet om føderalisme og senter-stat-relasjoner som kongressen har vært veldig høylytt om.

Et stort signal som alle ser etter, er derfor om kongresspresident Mallikarjun Kharge etterkommer Kejriwals anmodning om et møte om saken.

Foreløpig har kongresslederne tatt linje om at “vi skal krysse broen når vi kommer til den”. Med andre ord, partiet føler at det har tid til å finne ut sitt standpunkt til monsunsesjonen i parlamentet, som er to måneder unna, når regjeringen må bringe forordningen inn for huset i form av et lovforslag.

Kilder sa at kongressen leker med ideer som å avstå fra å stemme eller iscenesette en walkout etter å ha angrepet regjeringen – og dermed avverge enhver åpenbar handling i samklang med AAP.

Annonse

Det er en annen bro, så å si, som kongressen forbereder seg på. Konsensusen som bygges blant regionale partier, inkludert Kongressens allierte JD(U), er at opposisjonen bør stille med én felles kandidat mot BJP i så mange seter som mulig.

Les også

Nyhetsmaker | Kongressens ensomme Lok Sabha-parlamentsmedlem fra Maharashtra, Suresh Dhanork…

Våpenhvile fra Rajasthan-kongressen reiser flere spørsmål enn svar: Will Pilot-G…

Middels Uddhav vs Shinde kamp om utmattelse, to Senas øye rival's disconte…

Manipur-vold: Shah forsikrer etterforskning, ber Kuki-gruppene holde fred for …

Det vil bety at Kongressen tar et skritt tilbake i mange av de 421 Lok Sabha-setene som den hadde bestridt i valget i 2019. Kan festen gi et hint i Patna om hvilken side den lener?

Merk av 12. juni i kalenderen din.