Veelgestelde vragen: De nieuwe Rs 75-munt die is uitgebracht bij de inauguratie van het Parlement – Hoe deze te verkrijgen? Kun je het uitgeven?

0
62

Een nieuwe herdenkingsmunt met een nominale waarde van Rs 75 werd onthuld door premier Narendra Modi bij de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw op zondag.

India slaat herdenkingsmunten munten om historische gebeurtenissen te markeren en eer te bewijzen aan opmerkelijke persoonlijkheden sinds de jaren zestig.

Lees ook

'Will fight Rajasthan polls unitedly': congres na ontmoeting met Ashok Geh…

Wrestlers' protest: het verhaal tot nu toe

< /figuur>Cross-staffing van legerofficieren naar IAF, marine binnenkort /figuur>Nachtmerrie voor veiligheidstroepen in Manipur: wapens en munitie in handen van m…

Kun jij de nieuwe Rs 75-munt bezitten? Hoe kun je het krijgen? En kun je het uitgeven? Wij beantwoorden al uw vragen.
Hoe kan ik de Rs 75-munt krijgen? Herdenkingsmunten worden te koop aangeboden door de Securities of Printing and Minting Corporation of India Limited (SPMCIL) – het druk- en muntbureau van de overheid. U kunt online een bestelling plaatsen voor herdenkingsmunten, via de website van SPMCIL.

De munten worden verkocht als verzamelobjecten en voor een prijs die veel hoger is dan hun nominale waarde.Kan ik de munt uitgeven?Nee. Aangezien de munt niet algemeen in omloop wordt gebracht, kan hij niet worden gebruikt voor financiële transacties.

De werkelijke prijs van herdenkingsmunten is veel meer dan hun nominale waarde. Ze kunnen niet worden behandeld als wettig betaalmiddel, gewaardeerd op basis van hun nominale waarde. Hoeveel zijn herdenkingsmunten waard? Herdenkingsmunten zijn gedeeltelijk gemaakt van edele metalen zoals zilver of goud. De souvenirmunt voor het nieuwe parlement bestaat uit een vierdelige legering bestaande uit 50 procent zilver, 40 procent koper, 5 procent nikkel en 5 procent zink, volgens het ministerie van Financiën.

In 2018 heeft de regering een herdenkingsmunt van Rs 100 uitgegeven ter ere van voormalig premier Atal Bihari Vajpayee. De munt was gedeeltelijk gemaakt (50 procent) van zilver. Het is momenteel te koop op de SPMCIL-website voor Rs 5.717. Hoe ziet de nieuwe Rs 75-munt eruit? De souvenirmunt heeft een ronde vorm met een diameter van 44 millimeter en heeft 200 kartels langs de randen. Het weegt 35 gram en heeft de leeuwenhoofdstad van de Ashoka-pijler met eronder “Satyamev Jayate”. Aan de linkerkant is het woord “Bharat” geschreven in het Devanagari-schrift, terwijl aan de rechterkant “India” in het Engels is geschreven. Deze zijde van de munt toont ook het roepiesymbool en de nominale waarde van 75.

De keerzijde toont een afbeelding van het parlementscomplex, met “Sansad Sankul” in Devanagari-schrift aan de bovenrand en “Parliament Complex” in het Engels aan de onderzijde. Wacht, is de RBI niet verantwoordelijk voor het drukken van valuta? Terwijl de Reserve Bank of India (RBI) het alleenrecht heeft om bankbiljetten uit te geven in India, berust de bevoegdheid om munten te ontwerpen met het Centrum. Artikel 25 van de RBI-wet stelt dat het ontwerp, de vorm en het materiaal van bankbiljetten zodanig moeten zijn dat deze kunnen worden goedgekeurd door de centrale overheid na bestudering van de aanbevelingen van de centrale raad van RBI.

De Coinage Act, 2011, daarentegen, geeft de centrale overheid de exclusieve bevoegdheid om munten in verschillende coupures te ontwerpen en te slaan. De rol van de Reserve Bank of India (RBI) is beperkt tot het uitgeven van de door Centre geleverde munten voor circulatie.