Van hoogtepunten naar dieptepunten, Everest-recordbreker ziet 'geen toekomst' in Nepal

0
71

Kami Rita Sherpa had enkele dagen eerder op de top van de wereld gestaan, opgetogen dat hij voor de 28e keer de top van de Mount Everest had beklommen.

De Nepalese klimmer kreeg een heldenwelkom op zijn terugkeer naar Kathmandu, maar al die vreugde leek hem te hebben verlaten toen hij de hoogte- en dieptepunten van het leven overzag vanuit een fauteuil in de kleine, nette woonkamer van zijn gehuurde appartement, terwijl zijn vrouw thee inschonk.

img src=”https://data.indianexpress.com/election2019/track_1x1.jpg” />

“Er is geen toekomst in Nepal,” vertelde de 53-jarige vader van twee kinderen dit weekend aan Reuters.

“Waarom hier blijven?” vroeg hij, sprekend in zijn moedertaal Nepalees en een beetje gebroken Engels. “We hebben een toekomst voor onszelf nodig… voor onze kinderen.

Lees ook | Nepal eert klimmers ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de verovering van de Mount Everest

Kami Rita draagt ​​een baseballpet met de legende 'Everest Man' en zijn gezicht zwart gemaakt door wind en brandende sneeuw, en is duidelijk trots op zijn prestaties. Maar hij is ook dankbaar dat het geld dat hij verdiende als gids met bergexpedities hem hielp om naar de hoofdstad van Nepal te verhuizen, zodat zijn kinderen de opleiding konden krijgen die hij nooit heeft gekregen.

Zijn zoon, 24, is studeert toerisme en zijn dochter, 22, volgt een cursus informatietechnologie.

“Dit zou niet mogelijk zijn geweest als ik in Thame was gebleven en niet was gaan klimmen,” zei Kami Rita, die de school in zijn bergdorp verliet toen hij ongeveer 12 jaar oud was.

Advertentie

Onderscheidingen en Guinness World Record-certificaten vullen de etalage achter hem, en posters van Kami Rita op de Mount Everest sieren de muren , maar hij had het erover om naar de Verenigde Staten te emigreren om nieuwe kansen voor zijn gezin te vinden.

Kami Rita Sherpa, afgebeeld op de top van de Mount Everest tijdens zijn 28e top in de Everest, 23 mei 2023. (Foto: REUTERS)

Kami Rita werd geboren in hetzelfde Himalaya-dorp als Tenzing Norgay, de sherpa die samen met De Nieuw-Zeelander Sir Edmund Hillary bereikte 70 jaar geleden de eerste top van de Mount Everest.

Mening | Uitdrukkelijke kijk op een gevaarlijke race op de Everest: een test van de menselijke geest

Het dorp Thame ligt in Solukhumbu, een district dat sinds die eerste succesvolle beklimming op 29 mei 1953 een mekka voor bergbeklimmers is geworden.

Advertentie

Gelegen op de grens met China's Tibet, is de bekroning van Solukhumbu de Mount Everest, 's werelds hoogste berg op 8.849 meter (29.032 voet), maar het herbergt ook Lhotse (8.516 meter), Malaku (8.481 meter), Cho Oyu (8.201 meter), Gyachung Kang (7.952 meter) en Nuptse (7.855 meter) – allemaal namen die elke topbergbeklimmer op zijn cv zou willen hebben.

Sherpa's, een etnische groep die in de Everest-regio leeft, zijn altijd de ruggengraat geweest van bergexpedities. Ze repareren touwen, ladders, dragen ladingen en koken ook, waarbij ze tussen de $ 2.500 en $ 16.500 of meer verdienen, afhankelijk van ervaring, tijdens een enkele expeditie.

Maar jonge sherpa's keren zich volgens Kami Rita af van dat leven.

Mis | 4 Everest-beklimmingen in 10 dagen: sherpa's strijden om een ​​klimrecord

“De nieuwe generatie sherpa's houdt niet van klimmen. Ze willen naar het buitenland op zoek naar een betere carrière,” hij zei. “Over 10-15 jaar zullen er minder sherpa's zijn om klimmers te begeleiden. Hun aantal is nu al laag.

Veel gerenommeerde sherpa-gidsen hebben Nepal verlaten op zoek naar betere kansen in het Westen, voornamelijk in de Verenigde Staten. Inderdaad, de beroemde Tenzing Norgay immigreerde ook, maar alleen tot aan buurland India, waar hij voor een klimschool werkte.

Advertentie

Bergbeklimmen en trektochten trekken elk jaar duizenden buitenlanders naar Nepal, wat meer dan 4% bijdraagt ​​aan de economie van $ 40 miljard. Het land verdiende $ 5,8 miljoen aan vergunningskosten – Alleen al $ 5 miljoen van de Mount Everest – tijdens het klimseizoen maart-mei van dit jaar.

Kami Rita Sherpa en zijn vrouw Lhakpa Jungmu Sherpa zitten in de kamer van hun gehuurde appartement tijdens een interview met Reuters in Kathmandu, Nepal, 28 mei 2023. (Foto: REUTERS)

Ambtenaren van wandeltourbedrijven schatten dat er meer dan 500.000 mensen werkzaam zijn in het toerisme, maar velen blijven economisch kwetsbaar in dit verarmde land van 30 miljoen mensen.

Advertentie

“De regering doet weinig voor het welzijn van de sherpa's ,” Zei Kami Rita, die er bij de autoriteiten op aandrong om welzijnsregelingen te lanceren, zoals een voorzieningsfonds, pensioenuitkeringen en onderwijsfaciliteiten voor hun kinderen.

Expedities die sherpa's inhuren, moeten een levensverzekering voor hen afsluiten, maar de uitbetaling is slechts 1,5 miljoen Nepalese roepie (ongeveer $ 11.300). Vorige maand stierven drie sherpa's bij het oversteken van de verraderlijke Khumbu-ijsval op de Everest.

Lees ook

Kastelloze utopie: religieuze groepering in Californië steunt wetsontwerp om kasteschijf te verbieden…

China spreekt steun uit voor Servië bij hernieuwde Kosovo-conflicten waarbij NA…

Zoon premier Japan neemt ontslag na publieke verontwaardiging over privéfeest op kantoor.. .

Nepalese premier Prachanda richt zich op lange -termijn stroomhandel tijdens I… Advertentie

“Dit moet worden verhoogd tot 5 miljoen roepies (ongeveer $ 38.000),” zei Kami Rita terwijl ze zachtjes over een blauwe plek op zijn wang wreef.