UPSC CSE Prelims 2023: een hogere moeilijkheidsgraad kan leiden tot een lagere cut-off, zeggen experts

0
60

De UPSC hield op 28 mei het Civil Services 2023 Prelims-examen. Volgens experts was het vragenformulier een allegaartje van matige tot moeilijke vragen. De meeste studenten vonden het papier echter moeilijk en tijdrovend.

Praveen Parihar, een aspirant uit Jodhpur, zei dat de papieren trend dit jaar is veranderd voor vragen. “Ik zou het zwaar noemen. Er waren weinig gematigde en gemakkelijke vragen, maar dat waren er niet veel. Elimineren is dit jaar nog moeilijker geworden. De dominantie van de actualiteit. Het is nog belangrijker geworden. Statische boeken zullen niet werken, zei Parihar.

UPSC Civil Services Prelims 2023 | Bekijk hier het GS 1-vragenformulier

Sarmad Mehraj, docent en VP van Product (UPSC) bij BYJU'S was het er ook mee eens dat de paper dit jaar moeilijker was dan het voorgaande jaar. “UPSC heeft verrast door ervoor te zorgen dat de vaak geciteerde 'eliminatiemethode' die kandidaten gebruiken om tot een antwoord te komen niet geschikt is. Daarom wordt verwacht dat de verwachte grens dit jaar rond de 82-85 zal liggen, wat lager is dan de 88,22 van vorig jaar. Zei Mehraj.

Dit jaar werden er meer vragen gesteld vanuit de sectie Milieu en Aardrijkskunde, terwijl over actualiteiten en internationale betrekkingen minder vragen werden gesteld.

“Uit de Grondwet komen vragen min of meer uit het leerboek. De behoefte om na te denken ontstaat alleen voor 1-2 vragen. Voor economie zijn er weer hooguit 1-2 vragen die op het eerste gezicht moeilijk lijken, maar met een beetje gezond verstand verdwijnt de moeilijkheid. Bijvoorbeeld de vraag over Infrastructure Investment Trusts (InvIT's) en belastingvrijstelling en uitnodigingen die worden behandeld als leners. Gezond verstand helpt. De belastingbehandeling voor rente-inkomsten en dividenden kan verschillend zijn. Door Invits als leners te behandelen, kan de wet de investeerders beschermen die gewone mensen zijn, & #8221; Sriram Srirangam Oprichter en directeur van Sriram's IAS uitgelegd.

UPSC Resultaten 2022 | Er is geschiedenis geschreven, het hoogste aantal vrouwen zal de Indiase overheidsdienst betreden

Bij Wetenschap en Technologie werden twee vragen gesteld vanuit Ruimtetechnologie, 3 vanuit Energie en 2 vanuit Biotechnologie. Dit maakt 7 van de 12 vragen gesteld. Vragen van General Science waren weer afwezig, zoals de trend was in de laatste paar artikelen.

“De geschiedenisvragen waren deze keer relatief makkelijker. Een lastige vraag uit de Oude Moderne Kunst en Cultuur. Middeleeuwen was gemakkelijk en kunst en cultuur bleven over het algemeen het middelmatig moeilijke gebied. Het moderne India is op één vraag na allemaal makkelijk,” Mehraj van BYJU’s wees erop.

Advertentie

Ook dit jaar waren er vragen uit de sport die een nieuwkomer was in de krant van vorig jaar.

Lees ook

CHSE Odisha Klasse 12e resultaat datum en tijd bevestigd

JAC 12th Arts , Commerce Resultaat 2023 Live: resultaten verklaard op jac.jharkha…

Hoe JEE Main 2023-toppers zich voorbereiden op JEE Advanced 2023

Jharkhand Board 12th Arts, Commerce Results 2023 bekendgemaakt op jac.jharkhan…

“Er is een kleine verandering in het patroon. Vragen van het type Bewering en Reden worden niet conventioneel gepresenteerd. Nog opvallender: bij de veelvouden wordt niet gevraagd welke correct zijn. De vraag was eerder hoeveel veelvouden juist zijn. Bijzonderheden zijn niet vereist en dus kan het iedereen helpen om net wat meer geluk te hebben,” zei Sriram.

© IE Online Media Services Pvt Ltd