'Sluit u niet aan bij AAP, houd Kejriwal op afstand': Delhi, Punjab-eenheden naar Cong

0
66

Dagen nadat Delhi Chief Minister en Aam Aadmi Party (AAP) supremo Arvind Kejriwal een afspraak zochten met congresvoorzitter Mallikarjun Kharge en senior leider Rahul Gandhi om hun steun te verzamelen in de strijd van zijn partij tegen het door de BJP geleide centrum. 8217;s verordening voor controle van diensten in de nationale hoofdstad, de Delhi en Punjab eenheden van het Congres maandag botweg tegen de partijleiding om afstand te houden van de AAP.

Kharge en Rahul, vergezeld van de algemeen secretaris van de AICC die verantwoordelijk is voor de organisatie KC Venugopal, ontmoetten toppartijleiders uit Delhi en Punjab in afzonderlijke sessies om hun mening te horen over de verordening van Delhi en het verzoek van Kejriwal om een ​​bijeenkomst.

img src=”https://data.indianexpress.com/election2019/track_1x1.jpg” />

‘Kies niet voor AAP, houd Kejriwal op arm’s length’ : Delhi, Punjab-eenheden naar Cong

De AAP had het congres in Delhi op de vlucht geslagen – het tot nul teruggebracht bij opeenvolgende parlementsverkiezingen, in 2015 en 2020. Het verdreef ook het congres van de macht in Punjab in de 2022 Vergadering peilingen.
De Punjab-eenheid van het congres vertelde de leiding dat het de weg van de Delhi-eenheid zal volgen als de partij een overeenkomst sluit met de AAP. “De huidige situatie is dat zij (AAP) de nummer één partij zijn en wij de nummer twee partij. We zullen volledige afstand tot deze persoon (Kejriwal) moeten bewaren. We hebben dit standpunt heel duidelijk overgebracht aan het leiderschap', zei een leider van het Punjab-congres, die de bijeenkomst bijwoonde.

Een andere senior leider zei dat AAP bezig was 'het hele congres in Punjab achter de tralies te zetten'. ”.

In iets meer dan een jaar dat AAP aan de macht kwam in Punjab, is het Vigilance Bureau een onderzoek gestart tegen de ten minste 15 voormalige wetgevers van het Congres en één zittende MLA. De 16 omvatten voormalig CM Charanjit Singh Channi, voormalig plaatsvervangend CM OP Soni en zeven voormalige kabinetsministers.

Minstens één leider zei dat de vergadering stormachtig was en dat de deelnemers zich overgaven aan wat duidelijke taal.
Onder degenen die de bijeenkomst bijwoonden waren de AICC die verantwoordelijk is voor de staat Harish Chaudhary, de president van het staatscongres Amarinder Singh Raja Warring, leider van de oppositie Partap Singh Bajwa en andere senior leiders, waaronder Om Prakash Soni, Sukhjinder Singh Randhawa, KP Singh Rana, Navjot Singh Sidhu, Manish Tewari, Amar Singh, Gurkirat Singh Kotli en Bharat Bhushan Ashu.

Advertentie

Onder degenen die de bijeenkomst van de leiders van het congres met de Delhi-eenheid bijwoonden, waren de AICC die de leiding had over de staat Shaktisinh Gohil, de president van het staatscongres Anil Chaudhary en andere senior leiders, waaronder Ajay Maken, Subhash Chopra, JP Agarwal, Arvinder Singh Liefs, Devender Yadav en Haroon Yusuf. Maken, die al een agressief standpunt heeft ingenomen over de verordening tegen elke associatie met de AAP, herhaalde zijn standpunt krachtig.

“Leiders uit Delhi spraken zich uit tegen het steunen van de AAP op verordening. Minstens twee van hen spraken zich echter uit voor steun aan de verordening, maar alleen om technische redenen. zei een leider, die deel uitmaakte van de bijeenkomst. “Deze twee leiders, Lovely en Chopra, waren van mening dat steun voor de verordening gerechtvaardigd was gezien het eerdere standpunt van het congres voor meer bestuurlijke bevoegdheden voor een gekozen regering in Delhi; beiden zeiden echter dat de uiteindelijke beslissing hierover aan het opperbevel ligt.

Een meerderheid van de leiders van het Punjab-congres voerde aan dat de top van de partij Kejriwal niet mocht ontmoeten, met het argument dat de laatste probeerde de ruzie over verordeningen in zijn politieke voordeel te gebruiken.

Advertentie

Ook de Delhi-eenheid was tegen de ontmoeting van de leiders met de Delhi CM, zei een hoge staatsleider. 'De AAP heeft het onderwerp aangesneden en geprobeerd er achter de schermen enige invloed op uit te oefenen via andere oppositieleiders waarmee het congres in gesprek is. Ook hier werd de beslissing overgelaten aan het opperbevel. Maar het algemene gevoel binnen de partij is dat als en wanneer zo'n bijeenkomst plaatsvindt, het slechts een formaliteit zal zijn', zei de leider.

Over de kwestie van de verordening is de partijleiding hard onder druk gezet om een ​​beslissing te nemen, gezien haar standpunt over federalisme in het verleden en het feit dat de meeste oppositiepartijen zich zullen verzetten tegen de verordening wanneer deze in de vorm van een wetsvoorstel komt in de Rajya Sabha, waar de regerende BJP geen een duidelijke meerderheid.

Het congres probeert de oppositiepartijen te verenigen om een ​​front te vormen om de BJP verenigd te verslaan bij de Lok Sabha-verkiezingen van 2024. Dus het breken met de oppositie over zo'n cruciale kwestie die verband houdt met het federalisme zou politiek moeilijk zijn voor de grote oude partij, gezien het feit dat ze de regering van Narendra Modi er vaak van heeft beschuldigd inbreuk te maken op het domein van de staten en hun bevoegdheden in te perken. /p>

Zowel de Delhi- als de Punjab-eenheden waren er echter niet voor dat het congres zich tegen de verordening verzette, en sommige van hun leiders suggereerden dat de partij een walk-out zou organiseren wanneer het wetsvoorstel in stemming wordt gebracht.
“We zijn tegen steun aan Kejriwal. We moeten een standpunt innemen wat betreft de verordeningen', zei een Punjab-leider, eraan toevoegend dat ze de kwestie van de vendetta-politiek tegen partijleiders in Punjab sterk ter sprake brachten. “Kejriwal wil het Congres bestempelen als een corrupte partij in Punjab. Hem moet verteld worden dat hij niet met de haas kan rennen en jagen met de honden”.

Bronnen zeiden dat de leiders de politieke situatie in Punjab bespraken, waaronder kwesties als de gevolgen van de Amritpal Singh-affaire, de schokkende nederlaag van de partij in de jalandhar Lok Sabha-bypoll en het functioneren van de door Bhagwant Mann geleide AAP-regering. Sommige leiders zeiden echter ook dat ze op de hoogte waren van de grotere nationale realiteit en lieten de beslissing over aan het opperbevel.

Advertentie

Sommige leiders van het Punjab-congres voerden aan dat de regering-Mann naar verluidt de partijleiders en arbeiders had “opgejaagd en vervolgd” en vrije en onafhankelijke media had “gemuilkorfd” (er werd vermeld dat het Punjab Vigilance Bureau onlangs een dagvaarding had uitgevaardigd aan de hoofdredacteur van de Punjabi krant Ajit, Dr. Barjinder Singh Hamdard) en dat de partij niet gezien moet worden als achter Kejriwal.

Ondertussen zei Sidhu in een tweet: “We moeten achter de grondwet staan, niet bij een individu of partij. Geen enkele politicus kan de grondwet blijven ontkennen. De voortdurende aanvallen op onze grondwettelijke waarden en normen zijn duidelijk gebleken uit het flagrante misbruik van het ambt van gouverneur. De diskwalificatie van Rahul Gandhi. Een parlementslid wordt (wordt) beschouwd als boven de wet en is niet gearresteerd na een Pocso-klacht – gekozen regeringen worden gedicteerd door gouverneurs of LG's is nu een norm – de wetgevende macht wordt gekleineerd door een dictaat van de genomineerde vertegenwoordigers “.

Advertentie

“Deze arrogantie komt voort uit het feit dat het Centrum zich dubbel bekommert om het algemeen welzijn – elke overheidsinstelling die kracht put uit constitutionele waarden is tot onderwerping gebracht – Willekeurige controle gecamoufleerd onder de dekmantel van democratie – Ik ben tegen elke daad die de geest van de Grondwet aantast en belemmert en onze federale structuur verzwakt”, zei Sidhu verder.

Op de vraag of het congres een electoraal akkoord moet sluiten met de AAP voor de Lok Sabha-verkiezingen van 2024, zei Sidhu tegen verslaggevers: “Er kan geen alliantie zijn als er ideologische verschillen zijn.”

Advertentie

p>Warring zei dat de bal nu bij het opperbevel lag. “De beslissing zal binnenkort worden meegedeeld”, voegde hij eraan toe.

Ondertussen zei een leider van Delhi: “Als het om verordeningen gaat, was de Delhi-eenheid van mening dat de BJP er op de een of andere manier doorheen zou kunnen komen, dus het zal een strijd zijn die de moeite niet waard is. vechten, gezien de inzet voor ons als het gaat om het opwekken van onvrede onder onze staatseenheden in het hele land door openlijke steun te betuigen aan de AAP ”.

Lees ook

Na 4 uur praten, Gehlot-Pilot 'vredesovereenkomst' meer een stukje bij beetje; over naar…

Newsmaker | Het eenzame Lok Sabha-parlementslid van het congres uit Maharashtra, Suresh Dhanork… />

Waarom geweld in Manipur een gevaarlijk precedent is en Center nu moet handelen

Met havans en tempelruns beantwoordt SP's 'zachte Hindutva' de BJP-uitdaging…

Een leider uit Delhi beweerde dat hij op de AAP-chef mikte: “Kejriwal is deze verordening gebruiken als een boeman om te verschijnen als een zelfbenoemde redder van de grondwet. Dit komt alleen omdat hij verwikkeld is in beschuldigingen van corruptie die zijn imago hebben aangetast.”

© The Indian Express (P) Ltd