Papaya, pumpa och parwal: De tre Ps du behöver i din tallrik för att övervinna förstoppning och förbättra tarmhälsa

0
47

Förstoppning är ett vanligt matsmältningsproblem som kan drabba individer i alla åldrar. Även om det kan hjälpa att ändra din livsstil och ta vissa bra läkemedel, kan det ge fantastiska resultat att lägga till naturliga behandlingar till din kost. Tre naturliga livsmedel, bland de många som erbjuds, utmärker sig som särskilt effektiva medel mot förstoppning: papaya, pumpa och spetsig kalebass eller parwal. Dessa har speciella egenskaper som kan hjälpa till att kontrollera tarmrörelser och stödja en hälsosam matsmältningskanal.

Papaya:Ofta kallad “änglarnas frukt”, det är utsökt och ett fantastiskt botemedel mot förstoppning. Papaya är rik på kostfibrer, särskilt lösliga fibrer, och hjälper matsmältningen och förhindrar oregelbundna tarmrörelser. Den innehåller ett enzym som kallas papain, som påskyndar nedbrytningen av proteiner och förbättrar den totala matsmältningen. Dessutom är papaya rikligt med vatteninnehåll, vilket gör det till ett effektivt naturligt laxermedel som hjälper till att mjuka upp avföringen. Att konsumera papaya regelbundet kan bidra till regelbunden tarmrörelse, vilket förhindrar förstoppning och obehag. Det bästa är att papaya fungerar bra för diabetiker eftersom det höga fiberintaget förbättrar blodsocker-, lipid- och insulinnivåerna. En liten papaya ger cirka 3 gram fibrer, vilket motsvarar bara 17 gram kolhydrater. Papaya stöder även hjärt-kärlhälsa eftersom den är rik på fibrer, kalium och vitaminer.

Pumpa :Utöver dess association med höst och festliga nöjen, är pumpa ett näringskraftverk som kan lindra förstoppning. Denna livfulla grönsak är packad med kostfibrer, inklusive både lösliga och olösliga fibrer. Det höga fiberinnehållet i pumpa ger bulk till avföringen och stimulerar regelbundna tarmrörelser. Dessutom är pumpa rik på vatteninnehåll, hjälper till att återfukta och förhindrar torr och hård avföring. Dessutom innehåller pumpafrön naturliga oljor som smörjer tarmarna, vilket underlättar en smidigare passage av avfall. Att inkludera pumpa i din kost, oavsett om det är i soppor, rostade rätter eller smoothies, kan främja hälsosam matsmältning och underlätta förstoppning.

Under tillstånd som diarré saktar lösliga fibrer GI-transittiden, vilket innebär att maten rör sig långsammare genom GI-kanalen och absorberar vatten i processen. Pumpafrön är en av de rikaste källorna till magnesium, vilket underlättar förstoppning. Enligt forskning inom Food, Science and Nutrition i december 2021 minskar människor som konsumerar mer magnesium genom kosten risken att utveckla förstoppning. Faktum är att magnesiums förmåga att främja tarmens regelbundenhet är anledningen till att många laxermedel har det som sin viktigaste ingrediens. Magnesiumtillskott har en osmotisk effekt och drar in vatten i tarmen för att öka volymen. Om ditt kostintag av magnesium inte räcker till, försök att lägga till pumpafrön till måltider eller mumsa dem som mellanmål.

Parwal (Spetsig kalebass): Parwal, allmänt känd som spetsig kalebass eller grön potatis, är en populär grönsak i olika asiatiska kök. Det kanske inte är lika känd som papaya eller pumpa, men dess effektivitet för att lindra förstoppning är anmärkningsvärd. Parwal är en utmärkt källa till kostfiber och innehåller en betydande mängd olösliga fibrer. Detta ger bulk till avföringen, främjar regelbundna tarmrörelser och förhindrar förstoppning. Dessutom är parwal en återfuktande grönsak, som säkerställer tillräckligt med vatten i tarmarna och förhindrar torr och hård avföring. Att inkludera det i din kost, oavsett om det är i curryrätter, röror eller fyllda recept, kan bidra till ett hälsosamt matsmältningssystem.

Läs även

Kan yoga hjälpa till att stärka musklerna? Testa bara dessa asanas och se efter…

Nitesh Pandey hjärtinfarkt död: Varför indiska män i 50-årsåldern är mest på…

Mer än hälften av dödsfallen i hjärtinfarkt inträffar hemma på grund av förseningar i …

Hur en läkare lärde sig att förnya sig när en 73-åring med enkel käksmärta fick…

När det gäller att lindra förstoppning är det att välja naturliga botemedel ett klokt val. Papaya, pumpa och parwal, med sitt rika fiberinnehåll och unika egenskaper, erbjuder ett holistiskt tillvägagångssätt för att lindra förstoppning och bibehålla ett hälsosamt matsmältningssystem. Att införliva dessa livsmedel i din dagliga kost kan ge lindring från förstoppning och främja regelbundna tarmrörelser. Det är dock viktigt att konsumera dem med måtta och säkerställa en balanserad kost överlag. Kom också ihåg att ett bra vätskeintag, kondition och en hälsosam livsstil inte har någon ersättning. Om du har kronisk eller svår förstoppning är det tillrådligt att konsultera en sjukvårdspersonal för en omfattande utvärdering och lämplig vägledning.