Nio månader långa prövningar tar slut för indiska sjömän som fängslats i Nigeria

0
49

En nio månader lång prövning av 16 indiska sjöfolk, fängslade i Ekvatorialguinea och senare i Nigeria, är över efter att den nigerianska flottan släppte sitt skepp på söndagen. MV Heroic Idun, det norska fartyget med männen ombord, seglar nu till Kapstaden i Sydafrika, varifrån de förväntas flyga hem den 7 juni.

I Kerala har det tagit slut upprörande väntan på familjerna till tre av männen, som var bland dem som hållits kvar i fartyget sedan augusti förra året. Under de senaste månaderna har familjerna knackat på dörrarna till staten och centralregeringarna och vädjat om att de ska friges.

Fartyget var på väg att hämta råolja från Ekvatorialguinea och Nigeria när det stoppades av ett marinfartyg utanför Ekvatorialguinea på internationellt vatten den 12 augusti. Det hade 26 sjömän, inklusive 16 från Indien, ombord. Andra kom från Sri Lanka, Filippinerna och Polen.

Nigerianska myndigheter hade hävdat att besättningen hade stulit råolja från deras terminal. När en marinens patrullbåt följde efter den, misstog M V Heroic Idun den för sjöpirater och stannade inte. Fartyget seglade till Ekvatorialguinea, men avlyssnades där efter ett larm från Nigeria. I november förra året överlämnade Guinea fartyget och dess sjömän till nigerianska myndigheters förvar. De anklagades för konspiration, undandragande av laglig avlyssning och olaglig export av råolja.

Den 28 april frikände en federal domstol i Nigeria sjömännen från alla anklagelser, men frigivningen försenades i avvaktan på att fartygsägaren, Norges OSM Maritime Group, betalade böter för obehörigt intåg i nigerianskt vatten. Källor sa att den aspekten avgjordes utanför domstol eftersom “rättsprocessen kunde ha tagit flera år”.

Sheethal Milton, hustru till en av de indiska sjömännen, Milton D'Couth, erinrade om de tumultartade nio månaderna : ”Det var ingen regelbunden kommunikation. De fördes från ett land till ett annat. Vi skulle vakna varje dag och förvänta oss positiva nyheter. Trots att domstolen hade frikänt dem i april kvarstod oron över deras frigivning.”

Ända sedan de överlämnades till nigerianska myndigheter hade fartyget legat för ankrat utanför Bonny Port i landet. En källa sa: “De senaste sex månaderna levde de under förvar av nigeriansk flottans personal. Deras mobiltelefoner beslagtogs och förvarades i ett skåp i fartyget, med marinpersonal som bevakade det. En gång på 15 dagar fick telefonerna tillbaka och de fick ringa tre till fem minuter långa samtal till sina familjer. Den bevakande marinpersonalen insisterade på att de fängslade männen bara skulle tala engelska. De ville veta vad männen berättade för sina familjer.”

Annons

Vid Ekvatorialguinea hade de fängslade sjömännen stängts in i ett överbelastat rum och berövats ordentlig mat och vatten, sade källor. Några av dem blev sjuka när de hölls i ett fångläger i tre veckor. Senare hölls de i fångenskap i fartyget, förankrat i hamnen i Luba på Bioko Island, Ekvatorialguinea.

“Anklagelsen mot fartyget var att det hade stulit råolja från Nigeria. Oppositionspartierna i Nigeria hade gjort det till en stor fråga och tvingat deras regering att söka vårdnad av fartyget och dess sjömän. Det fanns en plan att sätta sjömännen i fängelse, men under utredningen blev det uppenbart att deras dokument var giltiga och att resan var laglig. Sjömännen samarbetade också fullt ut i utredningen. Detta fick de nigerianska myndigheterna att tillåta dem att fortsätta bo i fartyget. De dök också upp i rätten när fallet lades upp för förhandling”, sa en källa.

Läs även

Chhattisgarh-tjänsteman uppmanas att betala 53 000 Rs efter att ha tömt behållaren till…

Brottare' protest: Berättelsen hittills

Alla instrument som behövs för politik i Indien som kontrolleras av BJP, RSS: Rahu…

Ad hoc-tillägg kvar, kontoren tar slut i gamla parlamentskomplex: av…

I Kollam sa Trivikraman Nair, far till en annan sjöman, Vijith V Nair, , “Ångesten över deras frigivning krossade oss verkligen. Men den indiska högkommissionen i Abuja, Nigeria var hjälpsam. Högkommissarien, G Balasubramanian, brukade besöka dem på fartyget och säkerställde allt möjligt stöd för deras frigivning.”