NAVO-soldaten gewond bij botsingen in Kosovo met Servische demonstranten

0
53

Ongeveer 25 NAVO-vredessoldaten die drie gemeentehuizen in het noorden van Kosovo verdedigden, raakten maandag gewond bij confrontaties met Servische demonstranten, terwijl de Servische president het leger op het hoogste niveau van paraatheid bracht.

KFOR, de door de NAVO geleide vredesmissie naar Kosovo, veroordeelde het geweld.

“While verschillende soldaten van het Italiaanse en Hongaarse KFOR-contingent, die zich tegen de meest actieve rand van de menigte verzetten, waren het onderwerp van niet-uitgelokte aanvallen en aanhoudende traumawonden met breuken en brandwonden als gevolg van de explosie van brandbommen, & #8221; het zei in een verklaring.

De Hongaarse minister van Defensie Kristof Szalay-Bobrovniczky zei dat 7 Hongaarse soldaten ernstig gewond zijn geraakt en dat ze voor behandeling naar Hongarije zullen worden gebracht. Hij zei dat 20 soldaten gewond raakten. Italiaanse soldaten raakten ook gewond bij schermutselingen.

“Wat er gebeurt is absoluut onaanvaardbaar en onverantwoord,” Giorgia Meloni uit Italië zei in een verklaring. “Het is essentieel om verdere unilaterale acties van de kant van de Kosovaarse autoriteiten te vermijden en dat alle betrokken partijen onmiddellijk een stap terug doen om de spanningen te verminderen.

Hongaarse soldaten die dienen in de door de NAVO geleide vredesmacht KFOR bewaken een gemeentelijk gebouw in de stad Zvecan, Noord-Kosovo, maandag 29 mei 2023. (AP)

De Servische president Aleksandar Vucic zei dat 52 Serviërs gewond zijn geraakt, van wie drie ernstig.

De president van Kosovo, Vjosa Osmani, beschuldigde de Servische ambtgenoot Aleksandar Vucic van destabilisatie Kosovo.

Advertentie

“Servische illegale structuren die veranderd zijn in criminele bendes hebben de Kosovaarse politie, KFOR (vredeshandhavers) & journalisten. Degenen die de bevelen van Vucic uitvoeren om het noorden van Kosovo te destabiliseren, moeten worden berecht. Osmani twitterde.

Vucic beschuldigde de Kosovo-premier Albin Kurti van het creëren van spanningen. Hij riep de Serviërs in Kosovo op om confrontaties met NAVO-soldaten te vermijden.

De gespannen situatie ontstond na het aantreden van etnisch-Albanese burgemeesters in het Servische meerderheidsgebied in het noorden van Kosovo na verkiezingen die door de Serviërs waren geboycot. In een van de steden spoot de Kosovaarse politie – bemand door etnische Albanezen nadat Serviërs vorig jaar het leger hadden verlaten – pepergas om een ​​menigte Serviërs af te weren die door een veiligheidsbarricade braken en probeerden het gemeentegebouw binnen te dringen, zeiden getuigen.

Advertentie

Servische demonstranten in Zvecan gooiden traangas en verdovingsgranaten naar NAVO-soldaten. Serviërs kwamen ook in botsing met de politie in Zvecan en beschilderden NAVO-voertuigen met de letter “Z”, verwijzend naar een Russisch teken dat in de oorlog in Oekraïne werd gebruikt.

In Leposavic, dicht bij de grens met Servië, plaatsten Amerikaanse vredestroepen in oproeruitrusting prikkeldraad rond het stadhuis om het te beschermen tegen honderden boze Serviërs. Later op de dag gooiden demonstranten eieren naar een geparkeerde auto van de nieuwe burgemeester van Leposavic.

Vucic, de opperbevelhebber van de Servische strijdkrachten, verhoogde de gevechtsgereedheid van het leger naar het hoogste niveau, zei minister van Defensie Milos Vucevic tegen verslaggevers.

“Dit betekent dat vlak voor 14.00 uur (12.00 uur GMT, 17.30 uur IST) de Servische strijdkrachten’ De chef van de generale staf gaf aanvullende instructies voor de inzet van de legereenheden op specifieke, aangewezen posities. Zei Vucevic, zonder verder uit te weiden.
NAVO-vredeshandhavers blokkeerden ook het stadhuis in Zubin Potok om het te beschermen tegen boze lokale Serviërs, zeiden getuigen.

Igor Simic, plaatsvervangend hoofd van de Servische lijst, de De grootste door Belgrado gesteunde Kosovo-Servische partij beschuldigde de Kosovaarse premier Albin Kurti ervan de spanningen in het noorden aan te wakkeren.

“Wij zijn geïnteresseerd in vrede. Albanezen die hier wonen, zijn geïnteresseerd in vrede, en alleen hij (Kurti) wil chaos veroorzaken, & #8221; Simic vertelde verslaggevers in Zvecan.

Tangas

Advertentie

De Serviërs, die een meerderheid vormen in het noorden van Kosovo, hebben de onafhankelijkheidsverklaring van 2008 van Servië nooit aanvaard en beschouwen Belgrado nog steeds als hun hoofdstad, meer dan twee decennia na de Kosovo-Albanese opstand tegen repressieve Servisch bewind.

Etnische Albanezen vormen meer dan 90% van de bevolking van Kosovo als geheel, maar de Noord-Serviërs eisen al lang de uitvoering van een door de EU tot stand gekomen overeenkomst uit 2013 voor de oprichting van een vereniging van autonome gemeenten in hun gebied.

Advertentie

Serviërs weigerden deel te nemen aan lokale verkiezingen in april en etnisch-Albanese kandidaten wonnen het burgemeesterschap in vier gemeenten met een Servische meerderheid – waaronder Noord-Mitrovica, waar maandag geen incidenten werden gemeld – met een opkomst van 3,5%.

p>Serviërs eisen dat de Kosovaarse regering etnisch-Albanese burgemeesters uit de gemeentehuizen verwijdert en toestaat dat door Belgrado gefinancierde lokale besturen hun werk hervatten.

Advertentie

Op vrijdag werden drie van de vier etnisch-Albanese burgemeesters door de politie naar hun kantoren begeleid, die met stenen werden bekogeld en met traangas en waterkanonnen reageerden om de demonstranten uiteen te drijven.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten , die de onafhankelijkheid van Kosovo krachtig hebben gesteund, bestraften Pristina vrijdag door te zeggen dat het opleggen van burgemeesters in gebieden met een Servische meerderheid zonder steun van de bevolking de inspanningen om de betrekkingen te normaliseren ondermijnt.

Kurti verdedigde het standpunt van Pristina en twitterde na een weekendtelefoontje met de chef buitenlands beleid van de Europese Unie: “Benadrukt dat gekozen burgemeesters diensten zullen verlenen aan alle burgers.

De Servische minister van Buitenlandse Zaken Ivica Dacic zei tegen RTS dat het “niet mogelijk is om burgemeesters te hebben die niet door Serviërs zijn gekozen in gemeenten met een Servische meerderheid”.

Na een ontmoeting met Kurti, de Amerikaanse ambassadeur naar Kosovo Jeffrey Hovenier vertelde verslaggevers: “We zijn bezorgd over berichten vandaag over geweld tegen officiële eigendommen.

Lees ook

Kastelloze utopie: Californische religieuze groepering steunt wetsvoorstel om kastenschijf te verbieden…

De jonge mensen in China kunnen geen baan vinden. Xi Jinping zegt 'eet bitterheid'.

Noord-Koreaanse lancering spionagesatelliet mislukt als raket in zee valt

Vooruitlopend op de stemming over het schuldenplafond van het Huis, steunt Biden de Democraten en McCarthy…

“We hebben foto's gezien van graffiti op KFOR-auto's en politieauto's, we hebben gehoord over aanvallen op journalisten, dat veroordelen we, dat is geen gepast antwoord.