När är en bärbar dator (faktiskt) för varm?

0
76
Hannah Stryker/How-To Geek

Medan bärbara datorer naturligt genererar värme under drift, kan överdriven värme eller värme endast på plats indikera ett problem. Tecken på överhettning inkluderar oväntade avstängningar, högt fläktljud och sänkta prestanda.

Du sitter bekvämt inbäddad i soffan, upptagen med att få ihop siffrorna för den stora rapporten som kommer imorgon. Plötsligt svider en våg av värme från din bärbara dator ditt knä. Naturligtvis undrar du, “Är det här för varmt? Är min bärbara dator i fara?”

Bärbara datorer går heta av en anledning (och det är OK)

Du har inte fel att oroa dig när din bärbara dator känns som att den håller på att brinna, men innan du får panik, förstå att bärbara datorer går varma av en anledning. De små komponenterna packade i ett så trångt utrymme arbetar hårt. De pressar pixlar, knackar data eller återger till och med den där imponerande explosionen i det senaste AAA-spelet.

Värme är en naturlig biprodukt av dessa elektroniska ansträngningar, och det är något datortekniker förväntar sig. De flesta moderna bärbara datorer är designade för att klara höga driftstemperaturer och har inbyggda kylmekanismer för att hantera det. Fläktar, kylflänsar och termisk pasta kombineras för att avleda värme och hålla ditt system igång smidigt. Så, en varm bärbar dator? Det är helt normalt.

Vissa typer av värme är värre än andra

Men inte all laptop värme skapas lika. Medan lite värme under intensiva uppgifter är normalt, kan vissa former av värme skapa problem. Om din bärbara dator är varm att ta i även när den är inaktiv, eller om värmen är lokaliserad till ett visst område, är det inte typiskt.

CPU och GPU är primära värmegeneratorer. Dessa komponenter tål höga temperaturer, men långvarig exponering kan leda till strypning eller till och med permanent skada. Om din bärbara dators undersida eller tangentbordsområdet (som ofta sitter ovanför CPU och GPU) blir obehagligt varmt, särskilt under lättare uppgifter, är det dags att undersöka det.

Obs!Bärbara processorer och GPU:er är designade för att köra nära eller vid maximal säkra driftstemperatur. Nuförtiden är det ofta bara under 100 grader Celsius. Om du är van vid skrivbordsdriftstemperaturer kan det komma som en chock, men kom ihåg att processorn är designad för att köra vid den temperaturen hela dagen, varje dag, under den beräknade livslängden. Genom att låta processorerna köras vid den temperaturen behöver den bärbara datorns fläktar och kylsystem inte arbeta lika hårt, vilket minskar strömförbrukningen och bruset.

Tecken på att din bärbara dator överhettas

Låt oss nu identifiera tecknen på att din bärbara dator kan passera den gränsen från varm till oroande varm. Oväntade avstängningar är en tydlig indikation—detta är din bärbara dators sista försök att förhindra hårdvaruskador orsakade av överdriven värme.

Andra tecken inkluderar konsekvent högt fläktljud, även för enkla uppgifter, eller märkbara prestandasänkningar när din bärbara dator värms upp. Om din bärbara dator fungerar bra när den är sval men börjar stamma eller släpa när den är varm, är det ett säkert tecken på termisk strypning, en säkerhetsåtgärd där din bärbara dator saktar ner sin prestanda för att minska värmeutvecklingen.

Hur man handskas med en het bärbar dator

Så din bärbara dator är varmare än solens yta. Vad kan du göra för att hålla saker coola? Kontrollera först dess fysiska miljö. Se till att ventilerna inte är blockerade och undvik att använda din bärbara dator på mjuka ytor som sängar eller kuddar som kan hindra luftflödet.

Överväg sedan en kylplatta för bärbar dator. Dessa enheter hjälper till att öka luftflödet runt din bärbara dator och hjälper till med dess inbyggda kylsystem.

RELATERATHur du rengör dammet från din bärbara dator

Att regelbundet rengöra din bärbara dator kan också göra stor skillnad. Dammuppbyggnad kan blockera ventiler och isolera komponenter, vilket gör att värme byggs upp. En burk med tryckluft är ett praktiskt verktyg för denna uppgift.

Och om ingen av dessa lösningar hjälper, överväg att söka professionell rådgivning. Överhettning kan tyda på ett allvarligare problem, som en trasig fläkt eller försämrad termisk pasta, som kräver expertingripande.

En het bärbar dator är ofta bara en hårt arbetande bärbar dator. Men om värmen blir överdriven är det viktigt att vidta åtgärder. När allt kommer omkring är din bärbara dator ett viktigt verktyg, och att ta hand om den säkerställer att den fortsätter att ta hand om dig.

The Best Laptop Cooling Pads of 2023 Best Laptop Cooling Pad Overall TopMate C12 Laptop Cooling Pad Buy at Amazon Bästa budgetkylplatta för bärbar dator Kootek bärbar kylplatta för bärbar dator Köp på Amazon Bästa kylplatta för bärbar dator för spel IETS GT500 kraftfull turbofläkt RGB Kylmatta för bärbar dator Köp på Amazon Bästa bärbara kylplatta för bärbar dator Targus Dual Fan Lap Chill Mat Köp på Amazon Bästa kylplatta för bärbar dator för större bärbara datorer Thermaltake Massive 20 RGB kylplatta för bärbar dator Köp på Amazon LÄS NÄSTA

  • › Samsung Galaxy S23 Ultra recension: Praktisk perfektion med en antydan till återhållsamhet
  • › De bästa Google Pixel-fodral 2023
  • › Logitech’s nya MX-möss och tangentbord ser bra ut
  • › 10 Windows-textinmatningstrick du bör använda
  • › Statisk IP vs. Dynamisk IP: Vad är skillnaden?
  • › Är dina gamla disketter fortfarande läsbara?