Minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah in Manipur, om de veiligheid te herzien, gesprekken voeren met Kukis, Meiteis

0
50

NAAR EEN NIEUWE escalatie van geweld in de afgelopen dagen, wat bijdroeg aan de aanhoudende spanning in Manipur gedurende bijna vier weken, arriveerde de minister van Binnenlandse Zaken van de Unie, Amit Shah, maandag in Imphal voor een vierdaags bezoek.

Naast vergaderingen over veiligheidsevaluaties, zal Shah de Meiteis en Kuki's samenbrengen voor besprekingen over manieren om de situatie op te lossen, aldus bronnen. Hij zal de twee groepen overhalen “de wapens neer te leggen”, zei een hoge functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bronnen in de veiligheidsorganisatie zeiden dat het feit dat velen gewapend waren met wapens, meestal “geplunderd” uit wapenkamers in Imphal, het moeilijk maakte om het geweld te onderdrukken. “In de meeste gevallen zijn de wapens niet geplunderd, maar overgedragen. Mensen van een specifieke gemeenschap in de administratie willen hun broeders helpen in deze conflictsituatie”, zei een officier die momenteel in Manipur is.

Lees ook | Drie weken na het geweld in Manipur liggen verschillende lichamen onopgeëist in mortuaria van ziekenhuizen

Terwijl Chief Minister N Biren Singh zondag “Kuki-militanten die zogenaamd onder de Opschorting van Operatie (SoO)-overeenkomst vallen” de schuld gaven van het aanhoudende geweld, zeiden deze bronnen dat gewapende schurken, van zowel de Kuki- als de Meitei-gemeenschappen, in botsing waren gekomen met veiligheidstroepen de afgelopen dagen. Voormalig CRPF DG Kuldiep Singh, die werd aangesteld als veiligheidsadviseur van de regering van Manipur in de nasleep van het geweld van 3 mei, zei dat de militanten niet konden worden geïdentificeerd als behorend tot Kuki SoO-groepen.

Hoewel er de afgelopen weken sporadische gevallen van schietpartij, vandalisme en brandstichting zijn geweest, met name in de uitlopers waar de door Meitei gedomineerde vallei samenkomt met door Kuki-Zomi gedomineerde heuvels, zijn er afzonderlijke gevallen van beschietingen op burgers en botsingen tussen militanten en veiligheidstroepen werden zondag gemeld. Twee personen, onder wie een politieagent, werden zondag dood gemeld; een PTI-rapport zei dat nog drie personen maandag aan hun verwondingen zijn bezweken.

Lees ook | Geweld in Manipur: door Kharge geleide delegatie ontmoet dinsdag president; Het congres haalt uit naar premier Modi

Terwijl naar verluidt ten minste 1.000 wapens en 10.000 munitierondes door sommige Meitei-groepen in de eerste dagen van het geweld uit wapenkamers in Imphal waren “geplunderd”, zouden deze groepen op 27 en 28 mei nog eens 1.000 wapens hebben “geplunderd”. .

Eerder zouden sommige Kuki-groepen ook wapens hebben geroofd van politiebureaus in Churachandpur. Ambtenaren gaven ook aan dat sommige wapens werden geleverd door Kuki-groepen die de overeenkomst voor opschorting van de operatie (SoO) met de regering hebben ondertekend.

Advertentie

De administratie heeft tot nu toe slechts ongeveer 500 wapens teruggevonden. “Nu de spanning stijgt, zijn de groepen niet meer bereid hun wapens in te leveren en de regering wil geen buitensporig geweld gebruiken om ze terug te halen. Hopelijk zal de situatie verbeteren na het bezoek van de minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah en de gesprekken met zowel Kukis als Meiteis,' zei een officier van Manipur.

Volgens bronnen wordt Shah vergezeld door minister van Binnenlandse Zaken Ajay Bhalla en andere senior ambtenaren. Hij blijft tot 1 juni in de staat. “De minister van Binnenlandse Zaken zal verschillende rondes van veiligheidsbijeenkomsten houden om de situatie te beoordelen en verdere stappen te plannen om de normaliteit te herstellen”, zei een hoge ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

“De gemeenschappen (van Meitei en Kuki) zullen verzekerd zijn van veiligheid en gevraagd worden de wapens neer te leggen, zodat een gunstige sfeer kan worden voorbereid om zaken door middel van gesprekken op te lossen. De Kuki's zijn al in gesprek met de regering voor een vredesakkoord. Ze hebben enige autonomie geëist in hun gebieden en dat zal worden overwogen”, aldus de ambtenaar.

Advertentie

Op zondag had CM Singh Kuki-militanten de schuld gegeven van het geweld in de Valley, en zei dat tot nu toe 40 Kuki-“terroristen” waren gedood. Hij had gezegd dat het gevecht was tussen “gewapende Kuki-militanten die zogenaamd onder SoO vallen”, en de veiligheidstroepen.

Maar bronnen in de veiligheidsorganisatie ontkenden elke operatie die specifiek gericht was op Kuki-militanten. Ze zeiden dat gewapende schurken die tot beide gemeenschappen behoren sinds 3 mei betrokken waren bij schermutselingen in de gebieden die grenzen aan de grens tussen de door Meitei gedomineerde Imphal-vallei en door stammen gedomineerde heuveldistricten.

“Veiligheidstroepen hebben geschoten als reactie op deze schurken, waaronder enkele militanten, om het geweld te onderdrukken. Er wordt niet gericht op een bepaalde gemeenschap. Ook komen de overledenen uit beide gemeenschappen. Dit is al een tijdje aan de gang. Aangezien er de afgelopen dagen meer geweld is geweest, is er ook meer reactie van de veiligheidstroepen”, zei een hoge officier van de veiligheidsorganisatie in Manipur.

“We vechten tegen militanten die aanzetten tot geweld. Maar ik kan niet zeggen dat ze tot Kuki SoO-groepen behoren. De kwesties die hier aan de orde zijn, zijn zeer complex en de situatie is gespannen. Veiligheidstroepen doen hun best om de vrede te herstellen”, zegt Kuldiep Singh, veiligheidsadviseur.

Maar volgens bronnen wordt vermoed dat sommige SoO-groepen directe of indirecte steun hebben verleend aan Kukis in de nasleep van aanvallen van sommige Meitei groepen.

Advertentie

“Sinds het geweld van 3 mei voelen zowel de Meiteis als de Kuki zich onzeker. In de nasleep van aanhoudend geweld van beide kanten, bewapenen beide gemeenschappen zich om zich te verdedigen tegen aanvallen. Ook SoO-groepen staan ​​onder druk van de gemeenschap, aangezien Kuki's onevenredig vaak het doelwit zijn van het geweld. Dit leidt tot een spiraal van botsingen”, zei een functionaris van Manipur.

Het veiligheidsinstituut houdt ook de plotselinge opkomst van twee Meitei-groepen — Arambai Tenggol en Meitei Leepun – die ervan zijn beschuldigd zich op de Kuki's te hebben gericht. Dit zijn naar verluidt particuliere milities die Meiteis vormen. 'Ze zijn betrokken bij bijna elke andere schermutseling met de Kuki's. Ze beweren dit allemaal te doen om hun gemeenschap te verdedigen tegen Kuki-militanten. Maar het moet zorgvuldig worden behandeld. We kunnen niet meer militante groepen in Manipur laten opstaan”, zei een functionaris.

Advertentie

Sinds de botsingen voor het eerst uitbraken, zijn de twee gemeenschappen geografisch gescheiden, waarbij de Kuki's naar de heuvels vertrekken en Meiteis terugkeren naar de vallei. Bronnen zeiden dat dit heeft geleid tot het targeten van Kuki-eigendommen in door Meitei gedomineerde gebieden, en vice versa.

Lees ook

Wrestlers&#039 ; protest: het verhaal tot nu toe

< /figure>Kruisbezetting van legerofficieren naar IAF, marine binnenkort

Nachtmerrie voor veiligheidstroepen in Manipur: wapens en munitie in handen van m…

'Will fight Rajasthan polls unitedly': congres na ontmoeting met Ashok Geh…

Dit laaide volgens bronnen een paar dagen geleden op na een incident in het dorp Torbung, in het district Churachandpur, waarbij het geweld zich vervolgens verspreidde naar Sugnu in het district Kaching en verder.

© The Indian Express (P) Ltd