Mer än hälften av dödsfallen i hjärtinfarkt inträffar hemma på grund av försenad behandling, säger AIIMS-studien

0
65

Mer än hälften av dödsfallen orsakade av hjärtinfarkt inträffar för att människor inte är medvetna om tecken och symtom som måste uppmärksammas under den gyllene timmen, eller tidsfönstret från början av en hjärtepisod som tillåter eventuella ingripande för att få effekt. Endast en liten del av patienterna med hjärt- och strokenödfall når vårdcentraler tidigt, har en studie utförd av AIIMS Delhi-läkare sagt.

Studien utvärderade 2 466 verbala obduktioner för studien. Den utvärderade omfattningen av förseningen i att söka lämplig vård bland dem som dog på grund av hjärtstillestånd eller stroke och identifierade orsakerna och bestämningsfaktorerna för denna försening.

Enligt Dr Ambuj Roy, professor i kardiologi vid AIIMS, “Endast 10,8 procent av de avlidna nådde en lämplig hälsoinrättning inom en timme. Cirka 55 procent av dödsfallen rapporterade om en försening och de flesta
inträffade i hemmet på grund av förseningar i att söka vård och det minsta inträffade på inrättningsnivå. Oförmågan att känna igen sjukdomens svårighetsgrad och ekonomiska begränsningar identifierades som huvudorsaker till förseningarna i
att söka vård”, säger Dr Roy.

Han tillade att ungefär hälften av de avlidna inte besökte någon vårdinrättning under sin dödliga sjukdom och att endast en av tio försökspersoner nådde en lämplig vårdinrättning inom den första timmen efter symtomdebut.

Studien fann att de som bodde närmare en anläggning eller familjer med högre inkomst hade större sannolikhet att nå inom den första timmen.

Studien finansieras av Indian Council for Medical Research (ICMR) och genomfördes i två av tre tehsils (Badkhal och Ballabgarh) i Faridabad-distriktet i Haryana som har en uppskattad befolkning på 21 lakhs 2020-21.

“Vi skaffade en lista över dödsfall som registrerats mellan 1 juli 2019 och 30 juni 2020 från födelse- och dödsregistratorns kontor för båda tehsils”, sa Dr Roy. Alla förtida dödsfall från 30–69 års ålder som inträffade under denna period bland de boende var ordnade efter geografiskt område.

Annons

Han betonade också behovet av medvetenhet om symtomen på hjärtstopp och stroke och rollen av tidiga insatser. De förseningar som identifierades i studien pekade på behovet av insatser på befolknings- och hälsosystemnivå. Det har gjorts många initiativ inom hälsosystemet i Indien för att minska förseningar i hjärt- och strokevård.

”Medan många av dessa initiativ har implementerats i ett ad hoc-läge, måste en helt integrerad skalbar modell på distriktsnivå utvecklas i ett implementeringsforskningsparadigm”, står det i studien.

Läs även

Nitesh Pandey hjärtinfarkt död: Varför indiska män i 50-årsåldern är mest på… .

Kan äppelcidervinäger verkligen kontrollera blodsockret? Vad säger studier?

Kan en kvinna få gravid när hon har mens? Ja, det är möjligt

Papaya, pumpa och parwal : De tre Ps du behöver i din tallrik för att strömma…

Studien tillade också att inkomst har visat sig vara viktigare än utbildning när det gäller att förklara förseningen i att ta patienten till en lämplig vårdinrättning. “Vi fann familjens inkomster som en viktig bestämningsfaktor för förseningar, vilket rapporterats i andra studier”, säger Dr Roy.