Mardröm för säkerhetsstyrkor i Manipur: Vapen och ammunition i händerna på skurkar

0
49

Vapen och ammunition i händerna på “felaktiga” visar sig vara en mardröm för säkerhetsstyrkorna i det våldsdrabbade Manipur, och till och med armén kommer under beskjutning på måndag.

Enligt källor har civila ända sedan våldet i delstaten igen eskalerade natten mellan den 27 och 28 maj försökt gripa vapen från säkerhetsinrättningar i Imphal. Vid 7:e bataljonen Manipur Rifles i Imphal East sa källor att några hundra människor samlades vid porten i ett försök att gripa vapen men skingrades av personal. Ett stort antal människor samlades också vid Porompats polisstation och gjorde ett liknande försök på måndagsmorgonen, bara för att skingras med tårgas.

Vapen återfanns också från flera platser av säkerhetspersonal under incidenter med försök till mordbrand och skottlossning.

Enligt arméns uppgifter. , 22 personer greps efter en operation baserad på uppgifter om att beväpnade miscreants gav sig ut för att bränna hus i Sanasabi, Gwaltabi och Shabunkhol i Imphal East-distriktet.

Läs också | Manipurvåld: Fördrivna studenter, blivande arbetssökande stirrar på en osäker framtid

“Armékolonner besköts med automatvapen av busar som försökte bränna upp husen. Fem gevär med tolv hål med dubbelpipa, tre gevär med enkel pip, ett landstillverkat vapen med dubbelt hål och ett gevär laddat med mynning,” sa PRO (försvaret) Kohima och Imphal.

Separat återfanns ett INSAS-gevär med magasin, 60 patroner 5,56 mm ammunition, en kinesisk handgranat och en detonator från tre personer som greps från New Checkon på söndag kväll.

Läs också | Express View on Manipur-våld: Inte domstolens uppgift

Som rapporterades av The Indian Express när våldet först bröt ut tidigare denna månad, plundrades mer än 1 000 vapen och 10 000 skott från Manipur Police Training College, två polisstationer och en IRB bataljonsläger i Imphal vid Meities, medan polisstationer i Churachandpur attackerades och plundrades av Kukis.

Samtidigt, en dag efter att chefsminister Biren Singh sa att omkring 40 Kuki-militanter – som han sa var riktade mot civila – hittills har dödats av säkerhetsstyrkor, förblev staten på kant. Bland incidenterna med mordbrand som ägde rum sent på söndagskvällen var bränningen av den tidigare BJP-ledamoten Yamthong Haokips bostad i Imphal East. Haokit tillhör Kuki-Zomi-gemenskapen. Även en offentlig hall vid namn Kuki Inn sattes i brand, belägen i en högsäkerhetszon i Imphal West.

Annons Läs också | Kuki-Meitei våld i Manipur: historiens sår

Avskjutning sågs också i Imphal West’s Ingourok Chingmang på måndagseftermiddagen och fortsatte till sent på kvällen.

Manipurs regering förklarade under tiden att “generering av felaktig information” kommer att innebära uppvigling och att ingen person kommer att vara immun från åtal om den upptäcks sprida “falska nyheter, lögner, rykten eller desinformation”.

En order utfärdad av det statliga inrikesdepartementet sade: “Generering av sådan felaktig information har potential att förvärra den nuvarande situationen i staten genom att vilseleda den allmänna opinionen, anstifta våld och att göra uppror mot statens auktoritet med eller utan användning av vapen, vilket leder till dödsfall för människoliv, dödsoffer på kroppar och förstörelse och skada på egendom medan delstatsregeringen gör alla ansträngningar för att återställa fred och normalitet.”

Läs även

Brottare' protest: Berättelsen hittills

Chhattisgarh-tjänsteman uppmanas att betala 53 000 Rs efter att ha tömt behållaren till…

Krossbemanning av arméofficerare till IAF, flottan snart

Inrikesminister Amit Shah i Manipur, för att se över säkerheten, föra samtal med K…Annons

Den storskaliga förflyttningen av människor fortsatte också i delstaten. Efter våldsamma sammandrabbningar i Sugnu och Serou i Kakching-distriktet evakuerades cirka 2 000 Meitei-bybor från Serou till Pangaltabi Relief Camp och 328 Kuki-Zomi-bybor evakuerades från Sugnu till Sajik Tampak.