Kongressen kommer att påbörja reparationsarbetet i Rajasthan, Kharge för att träffa Gehlot och Pilot idag

0
45

Kongresspresident Mallikarjun Kharge kommer att träffa Ashok Gehlot och Sachin Pilot, Rajasthans chefsministers största rival i partiet, i New Delhi på måndag i ett försök att förmedla fred mellan de två som den fortsatta striden i delstatsenheten hotar att kasta en skugga över partiets valinsatser. Församlingsval ska hållas i delstaten i november-december.

Kharge kommer att träffa Gehlot och Pilot separat, sa källor i partiet, eftersom det var ledarskapets första steg för att förstå bådas synpunkter. Ett gemensamt möte, sa de, kan endast hållas efter att olikheterna har åtgärdats avsevärt. Rajasthan Pradesh Congress Committee (RPCC) har varit i ett tillstånd av kaos sedan juli 2020, när Pilot iscensatte en revolt för att få ett ledarskapsbyte i staten.

Partiet hade då tagit bort honom som vice chefsminister och delstatskongresspresident. Men spänningen har puttrat sedan dess. Den senaste blossen kom efter att pilot satt i en dagslång hungerstrejk i Jaipur i april och krävde åtgärder i korruptionsfall mot den tidigare Vasundhara Raje-ledda BJP-regeringen.

Sachin Pilot Intervju | “Som yngre politiker är mitt jobb att se upp för statens framtid… Jag förespråkar det som Cong förespråkar”

Kongressen reagerade till en början starkt, med Sukhjinder Singh Randhawa från All India Congress Committee (AICC) i Rajasthan. ett uttalande sent på kvällen där det stod attfastan var emot partiintressen och en antipartiaktivitet, men den mildrades senare. Pilotens snabba sågs som ett försök att få Gehlot i kurva. Dagar senare höll den centrala ledningen samtal med den tidigare vice CM.

Kongressen har anlitat veteranen Kamal Nath för att medla mellan de två sidorna. Nath träffade Pilot och AICC:s generalsekreterare med ansvar för organisationen KC Venugopal. Men ingenting kom ut av de samtalen. Gehlots uttalande tidigare denna månad att Raje, hans föregångare, hjälpte till att rädda sin regering 2020 genom att motsätta sig BJP:s försök att muta parlamentsledamöter väckte mer spänning.

Pilot slog sedan tillbaka mot Gehlot, sade att det verkade som om hans ledare var Raje och inte Sonia Gandhioch sedan åtog sig en fem dagar lång yatra för att kräva åtgärder i korruptionsfall. Båda sidors ståndpunkter har bara hårdnat sedan dess, med Pilot som gav delstatsregeringen ett ultimatum och hotade att lansera en statlig agitation om tre av hans krav inte uppfylldes och CM säger att kräva ersättning för studenter som har lidit på grund av pappersläckor är ett tecken på “mental konkurs”.

Läs även

Efter fyra timmars samtal, “fredsuppgörelse” för Gehlot-Pilot mer styckevis; över till…

Ta en paus från tidigare, Chandrababu Naidu tar gratisvägen för 2024…

Med havaner och tempelbanor, SP:s “mjuka Hindutva” svar på BJP-utmaningen…

Varför våld i Manipur ett farligt prejudikat, och Center måste agera nu

Medan det fanns rapporter om att Pilot skulle erbjudas presidentskapet för Rajasthan-kongressen igen, sa källor nära honom han var ovillig att återvända till den positionen. Han var president för Rajasthan-kongressen från 2014 till 2020, vilket ledde partiet till seger 2018. Med församlingsvalet bara sex månader kvar är överkommandoen inte på humör att ersätta Gehlot med Pilot, vilket har varit ett av huvudkraven av den unge ledaren. Ett liknande vaktbyte före valet slog tillbaka för partiet i Punjab förra året. Vissa ledare i partiet sa att det var fördelaktigt för Pilot att ta över som president i delstatskongressen, som inte har någon post nu, eftersom han då skulle ha något att säga till om i valet av kandidater till valet.