Karnataka het sjabloon terwijl Cong de planning van de parlementaire peiling start, Rahul praat over 150 zetels

0
57

DE GRAAG om zijn Karnataka-overwinningsmodel te repliceren bij de komende staatsverkiezingen, ging de congresleiding maandag aan de slag met plannen en strategieën voor Madhya Pradesh, waar de partij gelooft een gevecht kans.

Tijdens de bijeenkomst voerden congresvoorzitter Mallikarjun Kharge en senior leider Rahul Gandhi gesprekken met topleiders uit de staat, waaronder Kamal Nath en Digvijaya Singh. Bronnen zeiden dat er unanimiteit is over Kamal Nath, de president van het staatscongres, als het gezicht van de campagne, maar de vraag is of de partij hem officieel moet uitroepen tot kandidaat-premier. Bronnen zeiden dat Kamal Nath er zelf niet zo happig op is dat de partij het nu doet.

Na de bijeenkomst zei Rahul zei dat het congres er zeker van was 150 van de 230 zetels in Madhya Pradesh te winnen.

Mis het niet | Weg naar 2024: Karnataka gedaan, waarom het Congres hoopvoller is voor MP, Chhattisgarh, Rajasthan

Het congres heeft zelden een CM-gezicht aangekondigd voorafgaand aan de peilingen, behalve Punjab in 2017, toen het de toenmalige congresleider Captain Amarinder Singh als CM-kandidaat had geprojecteerd.

Bronnen zeiden dat in het geval van Madhya Pradesh, de partijleiders zouden kunnen afwijken van de traditie en Kamal Nath uitroepen als het CM-gezicht, voornamelijk omdat er geen andere duidelijke kanshebbers zijn voor de toppost, maar het zou dichter bij de verkiezingen gebeuren.

Bronnen zeiden dat Rahul de leiders vertelde dat de partij haar verkiezingsinspanningen in de lijn van Karnataka moest plannen. Hij zei ook dat er geen “quotasysteem” zou zijn bij de selectie van kandidaten en dat de genomineerden van de partij zullen worden gekozen op basis van interne onderzoeken. Met quotasysteem bedoelde hij senior leiders die kaartjes zoeken voor hun volgers.

Net als in Karnataka heeft de congreseenheid kwesties geïdentificeerd waarop de deelstaatregering het doelwit zou kunnen zijn, met corruptie en “het niet nakomen van beloften” als de top twee voor Madhya Pradesh. “CM Shivraj Singh Chouhan had zo'n 20.000 beloften gedaan, maar de meeste werden niet uitgevoerd. Hij is onze grootste troef', zei een senior leider.

Advertentie Political Pulse | Weg naar 2024 | BJP lijkt stand te houden na het verlies van Karnataka, voelt de angel in staten met peilingen

Net als Karnataka is de partij van plan een “lokale” campagne te voeren, gericht op het aanvallen van Chouhan's “geloofwaardigheid” en “vermogen om te regeren”.< /p>

Volgende maand zullen Kharge en Rahul naar verwachting een bijeenkomst bijwonen om de verkiezingsinspanningen in Madhya Pradesh een vliegende start te geven, ruim voor de staatsverkiezingen in november-december.

Afgezien van Kharge, Rahul, Kamal Nath en Digvijaya, CLP-leider Govind Singh, voormalige presidenten van het staatscongres Kantilal Bhuria, Suresh Pachouri en Arun Yadav, Ajay Singh, Rajya Sabha-parlementslid Vivek Tankha, verantwoordelijke AICC JP Agarwal en algemeen secretaris (organisatie) KC Venugopal van de AICC waren aanwezig bij de bijeenkomst.

Advertentie

Rahul richtte zich tot verslaggevers en zei: 'We hadden een lange discussie. Het is onze interne beoordeling die… we hebben 136 zetels in Karnataka en in Madhya Pradesh krijgen we er 150. Wat we in Karnataka deden, gaan we herhalen (in Madhya Pradesh).”

Rahul pareerde een vraag of Kamal Nath zou het belangrijkste ministeriële gezicht van de partij zijn.

Kamal Nath benadrukte eenheid en voegde eraan toe: “We bespraken de strategie en de kwesties waarover de partij de peilingen zou moeten betwisten. We zijn allemaal van mening dat we eensgezind de verkiezingsstrijd moeten aangaan.”

Lees ook

Na 4 uur praten, Gehlot-Pilot 'vredesovereenkomst' meer een stukje bij beetje; over naar…

Een pauze nemen van verleden, Chandrababu Naidu neemt freebies route voor 2024…

Met Havans en Temple Runs antwoordt SP's 'zachte Hindutva' op de BJP-uitdaging…

Waarom geweld in Manipur een gevaarlijk precedent is, en het centrum nu moet handelen

Het congres had de peilingen van 2018 met een kleine meerderheid gewonnen. In 2021 hadden de interne wrijvingen binnen de partij echter een splitsing veroorzaakt, waarbij Jyotiraditya Scindia met 21 MLA's naar de BJP liep, waardoor de regering van het Congres viel.