J&K krijgt zijn eerste volwaardige dierentuin in Khanpur Nagrota

0
53

Het Union Territory kreeg maandag zijn eerste volwaardige Jambu Zoo in een natuurlijk groen landschap bij Khanpur Nagrota in de uitlopers van Shivalik langs de nationale snelweg Jammu-Srinagar aan de rand van de stad Jammu.

De eerste fase van Jambu Zoo, ingehuldigd door luitenant-gouverneur Manoj Sinha, is verspreid over 70 hectare en het Rs 62.41-crore-project werd gefinancierd door de Jammu and Kashmir Infrastructure Development Finance Corporation (JKIDFC), aldus ambtenaren. De Jammu en Kasjmir hadden eerder een 'Deer Park' in Manda hier in de buurt, dat door de Central Zoo Authority wordt omgebouwd tot een opvangcentrum.

Vernoemd naar Raja Jambu Lochan, die volgens de folklore de stad Jammu had gesticht nadat hij een leeuw en geit samen water had zien drinken aan de oever van Tawi, zal de Jambu Zoo met een totale oppervlakte van 162 hectare de grootste dierentuin in Noord-India zijn . Aanvankelijk zullen er 27 soorten zeldzame dieren en vogels uit verschillende staten van het land worden meegebracht, zeiden ze.

De belangrijkste attracties zullen een paar Bengaalse tijgers, Aziatische leeuwen, de zwarte bok, ghariyal en de moeraskrokodil, zeiden functionarissen, eraan toevoegend dat deze dieren behalve in Chandigarh in geen enkele andere dierentuin in Noord-India beschikbaar zijn.

Terwijl de Aziatische leeuw uit Gujarat komt, hebben de dierentuinen van Hisar en Chennai ermee ingestemd om respectievelijk de moeraskrokodil en de Bengaalse tijger te sturen. Er wordt echter gewacht op toestemming van de Central Zoo Authority (CZA), zei de Chief Wildlife Warden van J&K, Suresh Kumar Gupta.

De Jambu Zoo krijgt ook een gharial van Lucknow Zoo na het begin van de moesson en toestemming in dit verband is ontvangen van CZA, zei hij, eraan toevoegend dat ze ook de dierentuinbeambten in Karnataka en Madhya Pradesh hebben benaderd om luiaardbier te sturen.

Momenteel heeft het luipaard, zwart bier, samber, goral, varkenshert, neelgai, cheetal, stekelvarken, pauw, loopvogel, luipaardkat en junglekat. Onder de reptielen heeft het een brilslang, rattenslang, waterslang, russell's adder, python en koninklijke slang. Al deze zijn verplaatst van Manda Deer Park, zeiden ambtenaren.

Advertentie

Om de bezoekerservaring te verbeteren, heeft het op batterijen werkende voertuigen en fietsen voor bezoek aan de dierentuin, drie parken, waaronder een met een faciliteit voor kinderopvang , waterpunten en wandelpaden.

“Het is een compleet natuurpark met een verscheidenheid aan voorzieningen voor bezoekers, waaronder een centrum voor bewustwording en educatie, aldus ambtenaren van het Wildlife Department. Zelfs dierentuindierenverblijven zijn in natuurlijke omgevingen aangelegd, zeiden ze, eraan toevoegend dat het de potentie heeft om films en reclamespots op te nemen.

Daarnaast heeft het ook een amfitheater, natuurinterpretatiecentrum, oriëntatiecentrum voor bewustzijn van bezoekers en verfrissingspunten. De dierentuin heeft zowel online als offline kaartverkoopfaciliteiten, afgezien van een parkeerplaats voor 130 auto's, negen bussen en 90 tweewielers.
Zoals aangekondigd door de luitenant-gouverneur, zullen er de eerste maand echter geen toegangskaarten voor bezoekers zijn, aldus functionarissen.

Advertentie

Tijdens de gelegenheid zei luitenant-gouverneur Manoj Sinha dat het grondgebied van de Unie “op een punt staat in zijn ontwikkelingstraject''.

Lees ook

Worstelaars' protest: het verhaal tot nu toe

Chhattisgarh-functionaris zei dat hij Rs 53.000 moest betalen nadat hij het reservoir had leeggemaakt aan r. ..

Kruis personeel van legerofficieren naar IAF, marine binnenkort meeting-with-Manipur-CM-N-Biren-Singh-and-others-in-Imphal.-PTI.jpg?resize=450,250″ />

Minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah in Manipur, om de veiligheid te herzien, gesprekken te voeren met K…

“We bevinden ons nu in een fase waarin we deze groei moeten versnellen, inclusiever moeten maken en het potentieel van de UT moeten omzetten in realiteit”, zei Sinha. De landschappelijke schoonheid rond de eerste volwaardige dierentuin in zijn soort in de UT zal het een unieke toeristische bestemming maken en heeft het potentieel om het toerisme in de regio te stimuleren, voegde hij eraan toe.

© The Indian Express (P ) Ltd