J&K får sin første fullverdige dyrehage i Khanpur Nagrota

0
44

Union-territoriet fikk mandag sin første fullverdige Jambu Zoo i et naturlig grønt landskap ved Khanpur Nagrota ved foten av Shivalik langs Jammu-Srinagar nasjonale motorvei i utkanten av Jammu by.

Innviet av Lt-guvernør Manoj Sinha, den første fasen av Jambu Zoo er spredt over 70 hektar, og Rs 62,41-crore-prosjektet ble finansiert av Jammu og Kashmir Infrastructure Development Finance Corporation (JKIDFC), sa tjenestemenn. Jammu og Kashmir hadde tidligere en “Deer Park” ved Manda nær her som blir omgjort til et redningssenter av Central Zoo Authority.

Oppkalt etter Raja Jambu Lochan, som ifølge folklore grunnla Jammu-byen etter å ha sett en løve og geit drikke vann sammen på bredden av Tawi, vil Jambu Zoo med et totalt areal på 162 hektar være den største dyrehagen i Nord-India . Til å begynne med vil den ha 27 arter av sjeldne dyr og fugler hentet fra forskjellige stater i landet, sa de.

Dens hovedattraksjoner vil være et par av bengalsk tiger, asiatisk løve, svartbukk, ghariyal og myrkrokodillen, sa tjenestemenn og la til at bortsett fra Chandigarh, er disse dyrene ikke tilgjengelige i noen annen dyrehage over hele Nord-India.

Mens den asiatiske løven kommer fra Gujarat, har dyrehagene Hisar og Chennai samtykket til å sende henholdsvis myrkrokodille og den bengalske tigeren. Tillatelse fra Central Zoo Authority (CZA) er imidlertid avventet, sa J&Ks sjef for dyrelivsvakten, Suresh Kumar Gupta.

Jambu Zoo vil også få en gharial fra Lucknow zoo etter begynnelsen av monsunen og tillatelse i denne forbindelse er mottatt fra CZA, sa han, og la til at de også har henvendt seg til dyrehagens tjenestemenn i Karnataka og Madhya Pradesh for å sende dovendyrøl.

For tiden har den leopard, svart øl, samber, goral, hjort, neelgai, cheetal, piggsvin, påfugl, flygeløs fugl, leopardkatt og jungelkatt. Blant krypdyrene har den brilleslange, rotteslange, vannslange, russellslang, pytonslang og kongeslange. Alle disse har blitt flyttet fra Manda Deer Park, sa tjenestemenn.

Annonse

For å forbedre besøkendes opplevelse har den batteridrevne kjøretøyer og sykler for dyrehagebesøk, tre parker, inkludert en som har et barnepassrom , vannpunkter og stier.

“Det er en komplett naturpark med en rekke fasiliteter for besøkende, inkludert bevisstgjørings- og utdanningssenter, ifølge tjenestemenn i Wildlife Department. Til og med dyreinnhegninger har blitt lagt i naturlige omgivelser, sa de, og la til at det har potensial for å ta opp filmer og reklamefilmer.

Bortsett fra dette har det også et amfiteater, naturtolkesenter, orienteringssenter for bevisstgjøring av besøkende, og forfriskningspunkter. Dyrehagen har både online og offline billettmuligheter, bortsett fra et parkeringsanlegg for 130 biler, ni busser og 90 tohjulinger.
Det vil imidlertid ikke være noen billett for besøkende i løpet av den første måneden, som kunngjort av Lt-guvernøren, sa tjenestemenn.

Annonse

I denne anledningen sa Lt-guvernør Manoj Sinha at unionsterritoriet er “på en susp”. i sin utviklingsbane''.

Les også

Wrestlers' protest: Historien så langt

Chhattisgarh-tjenestemannen ble bedt om å betale 53 000 Rs etter å ha tømt reservoaret til r. ..

Cross bemanning av hæroffiserer til IAF, marinen snart

Innenriksminister Amit Shah i Manipur, for å gjennomgå sikkerheten, holde samtaler med K…

“Vi er nå på et stadium hvor vi trenger å akselerere denne veksten, gjøre den mer inkluderende og konvertere UT’s potensial til virkelighet,” sa Sinha. Den naturskjønne skjønnheten rundt den første av sitt slag fullverdige dyrehagen i UT vil gjøre den til et unikt turistmål og har potensial til å øke turismen i regionen, la han til.

© The Indian Express (P ) Ltd