J&K får sin första fullfjädrade djurpark i Khanpur Nagrota

0
50

Union Territory fick i måndags sin första fullfjädrade Jambu Zoo i ett naturligt grönt landskap vid Khanpur Nagrota vid foten av Shivalik längs den nationella motorvägen Jammu-Srinagar i utkanten av staden Jammu.

Den första fasen av Jambu Zoo, som invigdes av Lt-guvernör Manoj Sinha, är spridd över 70 hektar och projektet på 62,41 crore Rs finansierades av Jammu och Kashmir Infrastructure Development Finance Corporation (JKIDFC), sa tjänstemän. Jammu och Kashmir hade tidigare en “Deer Park” vid Manda nära här som håller på att omvandlas till ett räddningscenter av Central Zoo Authority.

Uppkallad efter Raja Jambu Lochan, som, enligt folklore, hade grundat staden Jammu efter att ha sett ett lejon och en get dricka vatten tillsammans på Tawis strand, kommer Jambu Zoo med en total yta på 162 hektar att vara den största djurparken i norra Indien . Inledningsvis kommer det att ha 27 arter av sällsynta djur och fåglar som kommer från olika delstater i landet, sa de.

Dess främsta attraktioner kommer att vara ett par av bengaliska tiger, asiatiska lejon, svarta bocken, gharyal och kärrkrokodilen, sa tjänstemän och tillade att förutom Chandigarh är dessa djur inte tillgängliga i någon annan djurpark i norra Indien.

Medan det asiatiska lejonet kommer från Gujarat, har djurparkerna Hisar och Chennai samtyckt till att skicka kärrkrokodil respektive bengalisk tiger. Tillstånd från Central Zoo Authority (CZA) väntar dock, sade J&K:s chefschef för djurliv, Suresh Kumar Gupta.

Jambu Zoo kommer också att få en gharial från Lucknow zoo efter monsunens början och tillstånd i detta avseende har erhållits från CZA, sade han och tillade att de också har kontaktat djurparkens tjänstemän i Karnataka och Madhya Pradesh för att skicka sengångare öl.

För närvarande har den leopard, svart öl, samber, goral, grishjort, neelgai, cheetal, piggsvin, påfågel, flyglös fågel, leopardkatt och djungelkatt. Bland reptilerna har den glasögonorm, råttorm, vattenorm, russells huggorm, pyton och kunglig orm. Alla dessa har flyttats från Manda Deer Park, sade tjänstemän.

Annons

För att förbättra besökarnas upplevelse har den batteridrivna fordon och cyklar för djurparksbesök, tre parker, inklusive en med en anläggning för barnomsorg. , vattenpunkter och stigar.

“Det är en komplett naturpark med en mängd olika bekvämligheter för besökare, inklusive informations- och utbildningscenter, enligt tjänstemän vid Wildlife Department. Även djurhägn för djurparker har lagts i naturliga miljöer, sa de och tillade att det har potential att spela in filmer och reklamfilmer.

Förutom detta har det också en amfiteater, naturtolkningscenter, orienteringscenter för medvetenhet om besökare och förfriskningar. Djurparken har både online och offline biljettmöjligheter, förutom en parkeringsanläggning för 130 bilar, nio bussar och 90 tvåhjulingar.
Däremot kommer det inte att finnas någon biljett för besökare under den första månaden som tillkännagavs av Lt Guvernören, sa tjänstemän.

Annons

Vid tillfället sa Lt Guvernör Manoj Sinha att unionens territorium är “vid en gräns” i sin utvecklingsbana''.

Läs även

Brottare' protest: Berättelsen hittills

Chhattisgarh-tjänsteman uppmanas att betala 53 000 Rs efter att ha tömt behållaren till r. ..

Cross bemanning av arméofficerare till IAF, flottan snart

Inrikesminister Amit Shah i Manipur, för att se över säkerheten, hålla samtal med K…

“Vi är nu i ett skede där vi behöver accelerera denna tillväxt, göra den mer inkluderande och omvandla UT’s potential till verklighet,” sa Sinha. Den natursköna skönheten runt den första i sitt slag fullfjädrade djurparken i UT kommer att göra det till ett unikt turistmål och har potential att öka turismen i regionen, tillade han.

© The Indian Express (P ) Ltd