Inrikesminister Amit Shah i Manipur, för att se över säkerheten, föra samtal med Kukis, Meiteis

0
48

Med en ny upptrappning av våldet under de senaste dagarna som har lagt till den fortsatta spänningen i Manipur i nästan fyra veckor nu, anlände unionens inrikesminister Amit Shah till Imphal för ett fyra dagar långt besök på måndagen.

Förutom säkerhetsgranskningsmöten kommer Shah att sammanföra Meiteis och Kukis för diskussioner om sätt att lösa situationen, säger källor. Han kommer att övertala de två grupperna att “lägga ner vapen”, sa en högre tjänsteman från inrikesministeriet.

Källor inom säkerhetsetablissemanget sa att det faktum att många var beväpnade med vapen, mestadels “plundrade” från vapenlager i Imphal, gjorde det svårt att stoppa våldet. ”I de flesta fall har vapnen inte plundrats, utan snarare överlämnats. Människor från ett specifikt samhälle i administrationen vill hjälpa sina bröder i den här konfliktsituationen”, sa en officer som för närvarande befinner sig i Manipur.

Läs också | Tre veckor efter våldet i Manipur ligger flera kroppar outtagna i sjukhusbårhus

Medan chefsminister N Biren Singh på söndagen anklagade “Kuki-militanter som förmodas omfattas av avtalet om avstängning av operationen (SoO)” för det fortsatta våldet, sa dessa källor att vapenskötare, från både Kuki- och Meitei-samhällena, hade kolliderat med säkerhetsstyrkor under de senaste dagarna. Tidigare CRPF-GD Kuldiep Singh, som utsågs till säkerhetsrådgivare för Manipur-regeringen i kölvattnet av våldet den 3 maj, sa att militanterna inte kunde identifieras som tillhörande Kuki SoO-grupper.

Även om det har förekommit sporadiska incidenter med skottlossning, skadegörelse och mordbrand under de senaste veckorna, särskilt i områden vid foten där den Meitei-dominerade dalen möter Kuki-Zomi-dominerade kullar, skiljer sig fall av skjutning mot civila och sammandrabbningar mellan militanter och säkerhetsstyrkor. rapporterades på söndagen. Två personer, inklusive en polis, rapporterades döda på söndagen; en PTI-rapport sa att ytterligare tre personer dukade under av sina skador på måndagen.

Läs också | Våld i Manipur: Kharge-ledd delegation ska träffa presidenten på tisdag; Kongressen kritiserar premiärminister Modi

Medan minst 1 000 vapen och 10 000 patroner av ammunition rapporterades ha “plundrats” från vapenförråd i Imphal av vissa Meitei-grupper under de första dagarna av våldet, påstås 1 000 fler vapen “plundras” av dessa grupper den 27-28 maj. .

Tidigare påstods vissa Kuki-grupper också ha plundrat vapen från polisstationer i Churachandpur. Tjänstemän angav också att vissa vapen tillhandahölls av Kuki-grupper som har undertecknat avtalet om driftstopp (SoO) med regeringen.

Annons

Administrationen har hittills bara hittat omkring 500 vapen. “Med stigande spänning är grupperna inte redo att överlämna sina vapen längre, och administrationen vill inte använda överdrivet våld för att hämta dem. Förhoppningsvis, efter unionens inrikesminister Amit Shahs besök och samtal med både Kukis och Meiteis, kommer situationen att förbättras”, sade en Manipur-officer.

Enligt källor åtföljs Shah av inrikesminister Ajay Bhalla och andra seniorer. tjänstemän. Han kommer att vara i staten till den 1 juni. “Inrikesministern kommer att hålla flera omgångar av säkerhetsmöten för att utvärdera situationen och planera ytterligare steg för att återställa normaliteten”, sa en hög tjänsteman i inrikesministeriet.

“Samhällena (Meitei och Kuki) kommer att försäkras om säkerhet och uppmanas att lägga ner vapen så att en befrämjande atmosfär kan vara beredd att lösa saker genom samtal. Kukis är redan i samtal med regeringen för ett fredsavtal. De har krävt viss autonomi i sina områden som kommer att övervägas”, sa tjänstemannen.

Annons

På söndagen hade CM Singh anklagat Kuki-militanter för våld i dalen och sa att 40 Kuki-“terrorister” hittills hade dödats. Han hade sagt att kampen var mellan “beväpnade Kuki-militanter som förmodligen är under SoO”, och säkerhetsstyrkorna.

Men källor inom säkerhetsetablissemanget förnekade någon operation för att rikta in Kuki-militanter specifikt. De sa att beväpnade illmänniskor som tillhörde båda samhällena var engagerade i skärmytslingar i områdena som gränsar till gränsen mellan Meitei-dominerade Imphal-dalen och stamdominerade kullar sedan den 3 maj.

“Säkerhetsstyrkor har skjutit som svar på dessa skurkar, inklusive några militanter, för att dämpa våldet. Det finns ingen inriktning på någon särskild gemenskap. Dessutom kommer de avlidna från båda samhällena. Detta har pågått ett tag. Eftersom det har förekommit mer våld under de senaste dagarna, har det också blivit större respons från säkerhetsstyrkorna”, sa en hög säkerhetstjänsteman i Manipur.

“Vi bekämpar militanter som uppmuntrar till våld. Men jag kan inte säga att de tillhör Kuki SoO-grupper. Frågorna här är mycket komplexa och situationen är spänd. Säkerhetsstyrkorna gör sitt bästa för att återställa freden”, säger Kuldiep Singh, säkerhetsrådgivare.

Men källor sa att vissa SoO-grupper misstänks ha gett direkt eller indirekt stöd till Kukis i kölvattnet av attacker från några Meitei grupper.

Annons

“Sedan våldet den 3 maj känner både Meiteis och Kukis sig osäkra. I kölvattnet av det fortsatta våldet från båda sidor, rustar båda samhällena sig för att försvara sig mot attacker. Även SoO-grupper är under press från samhället eftersom Kukis har blivit oproportionerligt måltavla i våldet. Detta leder till spiral av sammandrabbningar”, sa en tjänsteman i Manipur.

Säkerhetsetablissemanget håller också ett öga på den plötsliga ökningen av två Meitei-grupper — Arambai Tenggol och Meitei Leepun – som har anklagats för att rikta in sig på Kukis. Dessa påstås vara privata milisgrupper som består av Meiteis. “De är inblandade i nästan alla andra skärmytslingar med Kukis. De hävdar att de gör allt detta för att försvara sitt samhälle mot Kuki-militanter. Men det måste hanteras varsamt. Vi kan inte ha fler militanta grupper som reser sig i Manipur”, sa en tjänsteman.

Annons

Sedan sammandrabbningarna först bröt ut har de två samhällena separerats geografiskt, med Kukis på väg till kullarna och Meiteis återvänder till dalen. Källor sa att detta har lett till inriktning på Kuki-fastigheter i Meitei-dominerade områden och vice versa.

Läs också

Brottare&#039 ; protest: Berättelsen hittills

< /figure>Krossbemanning av arméofficerare till IAF, flottan snart

Mardröm för säkerhetsstyrkor i Manipur: vapen och ammunition i händerna på m…

“Kommer att kämpa mot Rajasthan-undersökningar enat”: Kongressen efter möte med Ashok Geh…

Detta, enligt källor, blossade upp för ett par dagar sedan efter en incident i byn Torbung, i Churachandpur-distriktet, där våldet sedan spred sig till Sugnu i Kaching-distriktet och vidare.

© The Indian Express (P) Ltd.